Iedere maand komt er een foto bij op deze pagina
met als thema :
"Foto van de maand"

 

Een foto gekozen uit een reeks foto's , genomen tijdens deze maand.

  2017  
 
Januari Februari

Zoals voorspeld, werd ons land sinds 12 januari door wind, stormtij en sneeuw getroffen.
Een stevige winterprik van een drietal weken met nachttemperaturen van -5 tot-8°. Overdag steeg het kwik tot 0° waardoor de waterpartijen dichtvroren.Dit schooltje meerkoeten zocht beschutting aan de waterkant op een bevroren waterplas in Provinciaal Domein van Wachtebeke..

Februari begon met een snuifje sneeuw, daarna een handvol lentedagen en enkele dagen met veel mist. Maar na halfweg deze maand kregen we buien, veel wind met storm aan zee en binnenland. De zon zagen we niet meer en de dagtemperaturen bleven onder de 7°C.
Foto : avondschemering met kletsende regen op keukenvenster.

 
Maart April
Zondag 12 maart werd een zonovergoten lentedag. Vier dagen later, op donderdag 16 maart, opnieuw: warm en zonnig weer. Dat heeft ook tal van vlinders weten prikkelen.De vlinders zochten massaal de eerste lentezon op. De vele Citroenvlinders en Dagpauwogen van vorige (na)zomer zijn duidelijk zonder kleerscheuren de winter doorgekomen. En de trekvlinders, die proberen steeds vaker te blijven plakken.
Foto : dagpauwoog 'zonnend' langs de weg. Provinciaal Domein Puyenbroeck - Wachtebeke

De kokmeeuwen broeden in grote kolonies in de duinen en aan plassen en moerassen, van half april tot eind mei. Na elke jaarlijkse trektocht tot in het zuiden van Spanje , Frankrijk , komen onze "zomermeeuwen" telkens terug naar hun broedplaats. Op zoek naar een partner , om drie (zelden 4) eieren te leggen en om ze te uit te broeden.Ze nestelen altijd in groep. Foto : Molsbroek te Lokeren

 
Mei Juni

Mei, met de oude maandnaam -bloeimaand- is het inderdaad de bloeimaand van het jaar.
Mei, de laatste maand van de lente, wordt gewoonlijk geassocieerd met een lieflijk soort weer: warm, maar niet heet, met lange en nog steeds langer wordende dagen en met een volop levende, groeiende en bloeiende natuur.Mei is misschien vernoemd naar de Griekse godin Maia of Romeinse vruchtbaarheidsgodin Bona Dea, wier feest in mei werd gevierd.
Foto : Eigen tuin - zweefvlieg op zoek naar nectar van de margriet.

"De mussen vielen dood van het dak van de hitte". Een oud spreekwoord bij dagen van droogte en hitte.
De maand juni was droog , met zomerse temperaturen en een hittegolf tijdens de laatste weken.
Het ganse voorjaar was de droogste en warmste sedert de metingen.
Vele vogels zaten met opengesperde bek om via de tong en de bek vocht te verdampen, een soort zweten.
Ze waren ook op zoek naar wat afkoeling ;water om te drinken en te baden. Foto : eigen tuin .

 
Juli Augustus
Droogte, droogte, droogte ....Ook in de maand juli viel er bijna geen druppeltje water.
Vele plassen, grachten, beken, ....kwamen zonder water te staan.
Ook de waterpartijen in het natuurpark Bourgoyen-Ossemeersen in Mariakerke/Gent kwamen bijna droog te staan. Foto : Bourgoyen-Ossemeersen te Gent

De waterjuffers (Coenagrionidae) zijn de soortenrijkste familie van de juffers (Zygoptera), een van de twee onderordes van de libellen (Odonata). In totaal zijn er 101 geslachten met 1143 verschillende soorten beschreven.
Foto : Nieuwdonk - Overmere

 
September October

Een normale maand september, qua temperaturen, uren zonneschijn en neerslag.
Een mannetjes sperwer , te herkennen aan de roestbruine strepen op de borst, kwam zich zomaar verfrissen in de vijver in mijn tuin.Hij weet handig gebruik te maken van de gebouwde omgeving van steden en dorpen. Hij verschijnt plotseling boven een dakrand om met grote snelheid omlaag te vliegen naar een boom, waar net een groep mussen zit.

De herfst loopt (ten noorden van de evenaar) bij conventie dat jaargetijden op de 21e beginnen van 21 september t/m 20 december. Het astronomisch bepaalde begin van de herfst is de herfstnachtevening rond 23 september (op het noordelijk halfrond en rond 20 maart op het zuidelijk halfrond). De zon gaat dan door het herfstpunt en de dag en de nacht zijn nagenoeg even lang. De herfst eindigt rond 22 december (op het noordelijk halfrond en rond 21 juni op het zuidelijk halfrond) met de winterzonnewende. Foto Emmadorp - Zeeuws Vlaanderen

 
November December

Het internationaal ruimtestation ISS was van 1 november tot 17 november 2017 zeer goed zichtbaar aan de ochtendhemel. Dreigende wolken boven een akkerveld. Een grijze maand met veel neerslag en 50 tinten grijs.
Foto : Leemstraat, Zaffelare
Op de laatste dag van de maand kregen we de eerste 'winterprik' . Gans de namiddag vielen er sneeuwvlokjes

Eerste winterprik met veel sneeuw (ca 15 cm) in het begin van de maand met verkeerseleende op de wegen. .
Daarna veel regen tot midden december. Naar het einde van de maand , grijs miezerig weer, bijna geen zon te zien. Bijna record gevestigd decembermaand : maand met het minst aantal zonuren. .
Foto : Leemstraat Zaffelare