Infoplaatje

Dagpauwoog
Wetenschappelijke naam : Aglais io          
Nederlandse benamingen :    

English :  
Français :  
Deutsch :  

Taxonomische indeling

Rijk : Animalia Dieren
Stam : Arthropoda Geleedpotigen
Onderstam : Hexapoda Zespotigen
Klasse : Insecta Insecten
Orde : Lepidoptera Vlinders
Familie : Nymphalidae Vossen
Onderfamilie : Nymphalinae  
Geslacht : Aglais  
     
    Linnaeus (1758)
   
Vindplaats : Eigen tuin - Zaffelare
Oost Vlaanderen - België
Datum : 30 september 2011
 
 
 
 
 
 
 
 
           
Omschrijving :

De dagpauwoog (Aglais io, vroeger: Inachis io) is een middelgrote dagvlinder uit de familie Nymphalidae en de onderfamilie aurelia's (Nymphalinae).

De dagpauwoog is een van de bontst gekleurde en bekendste soorten vlinders in Europa. De soort komt binnen Europa algemeen voor in de gematigde zones en ontbreekt in het uiterste noorden en zuiden. Ook in de gematigde gebieden van Azië vinden we de soort tot in Japan. Het grote verspreidingsgebied is onder meer te verklaren doordat de belangrijkste voedselplant, de brandnetel, zoveel voorkomt. In België en Nederland is de dagpauwoog overal algemeen.

De dagpauwoog is hier niet te verwarren met andere vlinders vanwege de grootte, de oranjerode vleugels en de karakteristieke oogvlek op de bovenzijde van iedere vleugel. De onderzijde is juist goed gecamoufleerd door donkerbruine kleuren en donkere strepen.

De dagpauwoog is goed onderzocht waardoor er veel bekend is over de levenswijze, de voortplanting en de ontwikkeling van de vlinder. Het is een van de soorten die als volwassen vlinder overwintert en 's winters kan worden aangetroffen in huizen.

 
 
 
 
         
Naamgeving :

De dag(-)pauwoog dankt zijn Nederlandse naam aan de dagactieve levenswijze en de vlekken op de vleugels. Deze zogenaamde oogvlekken of ocelli hebben iriserende blauwe en paarse kleuren en doen denken aan de oogvlek op een staartveer van een mannelijke pauw (Pavo cristatus). Er is ook een vlinder genaamd nachtpauwoog maar deze soort heeft een andere lichaamsbouw en is 's nachts actief. Oogvlekken op de vleugels komen overigens bij veel meer soorten vlinders voor, ook bij soorten uit andere families.

De huidige wetenschappelijke geslachtsnaam Aglais is afgeleid van het Griekse aglaos, dat pracht betekent. De verouderde geslachtsnaam Inachus is een verwijzing naar de gelijknamige riviergod uit de Griekse mythologie. De soortnaam io verwijst naar de dochter van Inachus, Io.

 
   
  Bron : Wikipedia