Iedere maand komt er een foto bij op deze pagina
met als thema :
"Foto van de maand"

 

Een foto gekozen uit een reeks foto's , genomen tijdens deze maand.

  2021  
 
Januari Februari
In "putteken winter" half januarimaand kregen we de eerste winterprik in het nieuwe jaar.
Een klein laag wit dekentje bedekten de akkers en de velden.
Januari was tevens een zeer natte, donkere, grijze en sombere wintermaand. Met veel regen,smeltende sneeuw en weinig of geen zon . Temperaturen rond -2 en +6°C.
Foto : Leemstraat - Zaffelare / Persijzer
In deze korte wintermaand kregen we in het eerste deel de tweede winterprik met 5 opeenvolgende ijsdagen. Dagen waarbij de temperatuur niet boven het vriespunt kwam. In het laatste deel , werden er uitzonderlijk 4 dag warmterecords verbroken. De dagtemperatuur steeg 4 dagen lang boven de 18.5°C. De stinzenplanten (voorjaarsbloeiers) kwamen vlug tevoorschijn en dat lokte de eerste insecten. Foto : eigen tuin
 
Maart April
Maarste buien, u kent ze wel in deze maand, Ook buienmaand genoemd. Combinatie van een regen-, hagel en sneeuwbui in de maand maart of begin april. Het zijn doorgaans stevige buien, die soms ook nog met onweer gepaard gaan. Temperaturen rond -2 tot +6°C en hevige wind . Einde maart kregen we een dagwarmterecord van bijn 22°C.
Foto : Uitkerkse polder
Aprilse grillen en april doet wat ze wil. Deze weerspreuken kennen we allicht. Voorbije maand was kouder dan normaal. Maar toch kwamen de voorjaarbloeiers tevoorschijn. Zoals de sleutelbloem. De op een sleutelbos lijkende bloeiwijze van Primula was aanleiding tot de vorming van een legende: Sint-Petrus had, als bewaker van de hemelpoort, een prachtige sleutelbos met gouden sleutels. Op een kwade dag echter, toen hij even in slaap sukkelde, gleed deze hem uit handen en viel op de aarde neer. Petrus liet onmiddellijk de sleutelbos terughalen maar op de plaats waar hij was neergekomen, groeide een opvallende plant met een stralende tros goudgele bloemen; de plant kreeg sindsdien de naam 'sleutelbloem'. Foto : Domein Puyenbroeck - Wachtebeke
 
Mei Juni
Eén van de koudste meimaanden. Gewone salomonszegel hoort tot de Aspergefamilie en siert tijdens de bloei in de lente onze rijkere loofbossen. In de meeste loofbossen van Europa kun je deze fraaie planten in het vroege voorjaar aantreffen. Polygonatum multiflorum staat graag op een halfbeschaduwde tot beschaduwde plek in de border. De giftige, zeer zoet smakende vrucht is een zwartblauwe, berijpte bes. De vrucht is rijp vanaf half augustus tot half september.
Foto : Arboretum - Kalmthout
Bosorchis tussen de ratelaar - Orchideeën zijn gesofisticeerde, sierlijke bloemen. We kennen vooral de tropische soorten, die in ons klimaat als kamerplanten worden geteeld. In onze streken groeien echter tientallen wilde soorten, waarvan sommige zeldzaam zijn of zelfs met uitsterven bedreigd. De inheemse orchideeën , worden soms beschreven als minder spectaculair dan hun tropische verwanten, Ze hebben een uiterst verfijnde structuur, waardoor ze nu eens op miniatuurmensen, dan weer op insecten lijken. Soms verwijst hun naam hiernaar
Foto - Natuurreservaat "De Westhoek" - De Panne
 
Juli Augustus

De kleine mantelmeeuw kwam ons verwelkomen bij het bezoek aan het Biesbosch. Het Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Dat houdt bijvoorbeeld in dat je er veel wilgenvloedbossen en kreken vindt. Je treft er verschillende dieren aan. De meest beroemde Biesboschbewoner is toch wel de bever: Sinds 2014 broeden maar liefst twee paartjes zeearenden. De grootste roofvogel in Noord Europa. Vanwege de grote spanwijdte wordt de zeearend ook wel de 'vliegende deur' genoemd. Foto : Biesbosch

Het broedseizoen van de roodborst zit erop, alle jongen zijn (hopelijk) volwassen en zelfstandig geworden, en nu staat het kleine vogeltje voor een duivels dilemma. In de winter is er in België maar weinig voedsel te vinden voor deze insecteneter. Naar Spanje of Portugal reizen, waar wel eten is, lijkt een goede optie. Maar zo'n reis is niet zonder gevaar: de roodborstjes kunnen verdwalen, oververmoeid raken of slachtoffer worden van illegale jacht. Hier hebben ze kans om van de honger om te komen. Maar ze zijn wél als eerste ter plekke om de beste broedplekken uit te kiezen. Elk individu maakt zijn eigen keuze. Foto : Roodborst juveniel / Putte-Kapellen (Nl)
 
September Oktober

De ringslang is zowel in Nederland als in België een van de drie inheemse soorten slangen, naast de giftige gewone adder (Vipera berus) en de niet-giftige gladde slang (Coronella austriaca). Van deze drie is de ringslang de meest voorkomende soort.De gevlekte ringslang is een gespierde slang die zich relatief snel kan verplaatsen op het land. Het is ook een goede zwemmer. Meestal zwemt ze met de kop boven water, maar ze kan ook prima duiken. De slang is actief overdag en jaagt langs het water op kikkers en salamanders. 's nachts houdt ze zich schuil onder stenen en houtblokken.
Foto : Nationaal Park Hoge Veluwe - Loenermark / Nederland

Deze oktobermaand was de natste sedert 20 jaar. De maisvelden worden vlug gemaaid terwijl de begoniabollen binnen de korste keer worden gerooid in november. Dit zeker voor dat de vorst toeslaat. In onze regio zijn er nog maar een paar telers die de begonia plant kweken. De meeste soorten gedijen het beste op een half beschaduwde plaats en een matig vochtige grond. De grond moet goed doorlatend zijn. Veel soorten hebben een zure of zanderige grond nodig.
Foto : begoniaveld - Persijzer - Zaffelare

 
November December

Het ouderpaar heeft twee eitjes gelegd begin november, eind deze maand zijn de nakomelingen al vliegensklaar om hun eerste vlucht te maken. Deze kleine duifjes, amper 20 cm groot, is de kleinste duivensoort van de wereld.Oorspronkelijk komen ze uit Australië. Diamantduiven hebben hun naam te danken aan de vlekjes die als edelstenen over hun vleugels gestrooid liggen.De diamantduif is een zeer populaire volièrevogel binnen Nederland en België.

Het kwik steeg op 30 december tot een nieuw dagrecord : 14,2° C. Het vorige dagrecord dateert al van 1925, toen het 13.8°C werd. Heeft dit gevolgen voor de korstmossen in onze omgeving ? Korstmossen zijn een symbiose van schimmels en algen of bacteriën. Je vindt ze op stenen, bomen, daken, schuttingen, kliffen en in de woestijn. Ze kunnen extreme omstandigheden weerstaan. Korstmossen delven o.a. mineralen uit gesteente.
Ik heb ingezoomd op een takje om deze foto te nemen. Foto : Groot dooiermos - Eigen tuin