Iedere maand komt er een foto bij op deze pagina
met als thema :
"Foto van de maand"

 

Een foto gekozen uit een reeks foto's , genomen tijdens deze maand.

  2016  
 
Januari Februari

Na de eerste winterprik half januari met een kleine vorst van ca -3 à -4 °C , kregen we op 25 januari de warmste januarimaand ooit. Het voelde alsof de lente in aantocht kwam. dat ondervond ook de bremstruik in mijn tuin. Na de jaarwisseling stond deze al in bloei.

Afgelopen februari - in 2016 is het een schrikkelmaand - is uitzonderlijk veel neerslag gevallen.
Met maar liefst 112,7:liter per vierkante meter belandden we zelfs op plaats zeven in de top 10 van de natste februarimaanden sinds het begin van de metingen.
Foto : De akkers en de velden langs de Stenenbrug, Moerbeke waren verzadigd.

 
Maart April
Ondanks een koele maand maart waren in het meeste vogelrijke natuurgebied van Vlaanderen , nl. Bourgoyen-Ossemeersen in Gent, de aalscholvers druk in de weer met hun nestbouw.Deze vogel broedt graag in grote kolonies.
Tussen februari en juni verschijnt er een witte vlek op het bevederde scheenbeen.

Een kille en koude aprilmaand met vele buien met hagel en gesmolten sneeuw. Typische aprilse grillen.
Toch nog hier en daar een streepje zon die de "lentebloesems" een mooi kleurtje gaven.
Foto : Oude Leie in Bourgoyen / Mariakerke-Gent

 
Mei Juni

Afgelopen maand mei hebben we nog maar 3 warme lentedagen gekregen. Niet zo veel dus.
Maar in mei kunnen we wel de "meikever" zien. Deze 2 tot 3 cm grote kever is een van de bekendste inheemse kevers.De mannetjes en wijfjes zijn gemakkelijk van elkaar te onderscheiden. De antennen van het mannelijke dier bestaan uit zeven lange bladen, die van het wijfje uit zes korte.

De eerste zes maanden van 2016 waren de natste sinds de waarnemingen van 1833. Dit had grote gevolgen voor de natuur. Vier van de vijf ooievaarsjongen in Lokeren zijn gestorven aan longaandoeningen. In de Daknamse meersen stierven alle 3 de jongen, in de Buylaers stierf 1 van de twee jongen. Foto : ooievaar met nog 1 jong in de Buylaers - Lokeren.
 
Juli Augustus
De Zebrarups is de larve van de Sint-jacobsvlinder en heeft zijn naam te danken aan de strepen op zijn lijf. Jakobskruiskruid is een wilde plant met gele bloempjes en is giftig voor de meeste zoogdieren, waaronder ook de mens. De bloemen bevatten twee keer zoveel gif als de bladeren. Deze plant vormt het hoofdvoedsel voor de Zebrarups. De rups is aangepast aan het eten van Jakobskruiskruid en is dus niet gevoelig voor vergiftiging. Foto : Het Zwin

Eind deze maand kregen we een hittegolf , met tempereturen rond de 33 °C. Op 25 augustus kregen we tot nu toe de warmste dag van hat jaar. Mens en dier zijn zo'n hoge temperaturen niet gewoon.
Hoewel vogels niet zweten, verliezen ze toch constant vocht via hun ademhaling en hun uitwerpselen.
Oververhitte vogels zijn goed te herkennen. Ze zijn lusteloos en ademen snel. Zo'n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via tong en bek vocht te verdampen.
Dat ondervond ook de zwarte kraai op de foto. Locatie : Verdronken Zwarte polder Nieuwvliet (Nl).

 
September October

In sepetember kregen we terug een zeer droge maand , met veel zon en weinig regen. In de natuur werd alles dor en verdroogd. Aan mijn vijver kwam er op regelmatige tijdstippen deze steenrode heidelibel zich verfrissen. Libellen zijn vaak bij water te vinden omdat hun larven daarop zijn aangewezen. Ze zijn uitstekende indicatoren voor de kwaliteit van de omgeving.Toch kunnen ze ook op flinke afstand van water aangetroffen worden, bijvoorbeeld echte libellen die op jacht zijn.

Wegens de zeer droge zomer zijn de loonwerkers en landbouwers vroeger dan normaal de mais beginnen oogsten. De nazomer was droog en het was dus een ideal moment om er aan te beginnen.
De normale temperaturen dalen sterk en de dagen worden snel korter. Gemiddelde temperatuur van deze maand was abnormaal lager, eveneens een abnormale lage windsnelheid.
F oto : Leemstraat te Zaffelare

 
November December

2016 is een slecht paddenstoelenjaar geworden. Het voorjaar en de eerste helft van de zomer waren al niet denderend maar de nazomer en een groot deel van de herfst zijn ronduit slecht.
In oktober, normaal gesproken de herfstmaand bij uitstek, waren maar weinig paddenstoelen te vinden.
Foto : Heidebos Moerbeke Ws.

21 december : begin van de astronomische winter.Vandaag op woensdag 21 december staat de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring. Bij ons : Zon op om 8.43 u Zon onder om 16.40 uur.
Om 11u44 's middags onze tijd, begon zo voor ons de astronomische winter. De kortste dag
(ook: winterpunt) valt op het noordelijk halfrond elk jaar rond 22 december, maar niet steeds precies op deze datum.