Iedere maand komt er een foto bij op deze pagina
met als thema :
"Foto van de maand"

 

Een foto gekozen uit een reeks foto's , genomen tijdens deze maand.

  2015  
 
 
Januari Februari

Chinese kunstenaars toverden de ZOO van Antwerpen om tot een sprookjesachtig paradijs met een fascinerend lichtspektakel.
China kent een eeuwenlange traditie van lichtfestivals. Volgens de Chinese traditie worden op de vijftiende dag van de eerste Chinese maand lantaarns en lampionnen ontstoken om te bidden voor een goede oogst en om Taiyi, de god van de hemel, gunstig te stemmen.
Meer foto's : zie evenementen - China Light ZOO Antwerpen

Februari 2015 was een "normale" maand op weergebied. Met een zonneschijnduur van 79 uur was het ook een ideaal weer voor de "schapenboeren" .
Niets is er zo mooi gezicht als kleine lammetjes die ronddartelen in de wei.
Heeft de schaapboer zijn schaapjes nu op het droge of kan hij beginnen om zijn schaapjes te tellen?

 
Maart April
Maart was redelijk zonnig en vrij droog , ondanks het snertweer van de laatste week.
Veel wind, veel buien en een maximumtemperatuur van ronde de 8 graden waren de hoofdingrediënten van de 'maartse (vuile) taart'. De windturbines in Zele Heikant langs E17 maakten "overtoeren".

Mooi, droog en een zonnig lentweertje kregen we deze maand. De temperaturen klommen niet naar de hoge waarden , maar dat deerde het pimpelmeesje (Cyanistes caeruleus) niet om haar nestje op te vrolijken met wat pluimpjes.

 
Mei Juni

Pereboomsgatkreek zit 'gevangen' tussen de 2 grenspalen 292 en 293 en flirt met de Belgische en Nederlandse grens. De grens volgt de kreek. Grenspaal 292 is geplaatst op de dijk van de Moerspuipolder. Deze paal is in 1997 gestolen geweest. Men had de paal afgezaagd.

Familieuitstapje van 4 generaties grote Canadese gansen in Turfmeersen - Moerbeke Waas
 
Juli Augustus
Een hittegolf , begin deze maand, daarna tropische temperaturen van 30 tot 35 graden , bracht de kolibrivlinder naar mijn tuin. Een trektocht van Zuid Europa naar Zaffelare.(Belgie , Oost Vlaanderen)

Augustus was tot nu toe de warmste maand in het jaar.Op 16 dagen in augustus bedroeg de maximumtemperatuur in Ukkel meer dan 25°C. Juni was de zonnigste maand en juli de droogste maand.
Van een mooie zomer gesproken. Lekker strandweertje .... . Foto : Strand Cadzand.

 
September October

Avondschemeringen in de maand september waar we op 28.09 een totale maansverduistering konden aanschouwen. Deze maansverduistering gecombineerd met een supermaan wordt ook wel een superbloedmaan genoemd.De afstand van de maan tot de aarde was minimaal. Foto : Zaffelare

Dreigende wolken overschaduwen een geoogst maisveld. October was in het begin redelijk fris , maar naarmate we het einde van de maand naderden , kregen we een zachte, rustige en droge maand met een temperatuurgemiddelde van 10,2° Celsius.
 
November December

Mooie wolkenformaties dreven van west naar oost over de Lokerse velden. Op 1 november kregen we de warmste novembermaand sedert de waarnemingen. Met een uitzonderlijk hoge gemiddelde temperatuur van 11,7°C (normaal: 6,7°C) werd het vorige record van 11,1°C (2009) toch nog ruim gebroken.
Foto : Lokeren - Koningin Fabiolalaan (N47)

Geen "witte" maar een "groene" kerst dit jaar. Met lentetemperaturen van om en nabij de 13°C kregen we de warmste decembermaand sedert de waarnemingen . De gemiddelde temperatuur lag uitzonderlijk hoog en lag hoger dan de warmste maand maart.
Een sip kijkende koolmees tracht wat voedsel te vinden in de tuinen. Op zoek naar pindanootjes , zaadjes, ..... in de mezen(vet)bollen. Foto : eigen tuin.