Duiven
  Orde : Columbiformes
De duif staat symbool voor verschillende dingen.

* Personificatie van de vrede, in tegenstelling tot de raaf. Dit is terug te voeren op het verhaal van Noach.

* Een paartje duiven is het symbool van de liefde. Vaak is dit het attribuut van Venus.

* Het christelijke symbool voor de Heilige Geest , naar de woorden van Johannes de Doper: En Johannes getuigde: 'Ik heb de Geest als een duif uit de hemel zien neerdalen, en hij bleef op hem rusten.' (Johannes 1:32).

* De ziel. Op oude schilderijen staat soms een non afgebeeld waarbij een duif uit de mond komt. De ziel verlaat het lichaam. Zie ook Scholastica.

* Een duif met een flesje in de snavel is het attribuut van Remigius.

Duiven (Columbidae) vormen een familie van meestal middelgrote, compact gebouwde vogels met volle, ronde borst en kleine kop. Ze hebben een snelle, meestal rechtlijnige vlucht.

Ze kunnen in tegenstelling tot andere vogels water met de snavel opzuigen.

De jonge duiven worden met duivenmelk uit de krop gevoerd.

Het mannetje heet doffer en het vrouwtje wordt duivin of gewoon duif genoemd

   

Tijdens de Olympische Zomerspelen van 1900 in Parijs stond het afschieten van levende duiven op het programma. Er werden voor dit onderdeel ongeveer 300 vogels gedood. Na afloop leverde dit veel bloed en veren op. Het onderdeel werd daarom geschrapt en op de Olympische Zomerspelen van 1912 in Stockholm vervangen door kleiduivenschieten.

Duiven worden al lang gehouden door de mens; als pluimvee, om ze (in duiventillen) vet te mesten en op te eten, als sierduif en vooral ook als postduif vanwege hun fenomenale ori├źntatievermogen. Al in de vijfde dynastie van het oude Egypte (2500-2350 v.Chr.) waren er tamme duiven. Hiervan zijn tekeningen gevonden in een graf uit die periode.

In vroeger jaren kende men onder het Ancien R├ęgime het Duivenrecht. Alleen de adel en de geestelijkheid was het recht voorbehouden om duiven te houden.

In de Tachtigjarige Oorlog werd de duif al gebruikt om berichten over te brengen vanuit belegerde steden. In de Eerste Wereldoorlog gebruikten zowel het Duitse leger als de geallieerden postduiven.

      Bron : wikipedia

 

  Klikken op de foto      
Duiven    
Houtduif Tortelduif Zomertortel Holenduif Rotsduif Postduif

o