Vogels      
   

Diavoorstelling

 

Vogels (Latijn: Aves; komt van avis, wat vogel betekent) zijn een klasse van de chordadieren (Chordata) met 10.507 wetenschappelijk beschreven nog levende soorten, in 2284 geslachten, 232 families en 40 orden, die allemaal twee zeer kenmerkende eigenschappen gemeen hebben: ze hebben vleugels en veren.
Vogels hebben zeer uiteenlopende leefgebieden: van oceanen tot woestijnen en van tropische regenwouden tot het poolgebied.
Ook in vorm en grootte zijn vogels zeer verschillend. De struisvogel is groot en kan niet vliegen; de kolibrie is klein en is een zeer behendige vlieger.

 

 
 
 
   
 

Vogelen is het bekijken, op naam brengen, en tellen van vogels, het inventariseren van de vogels in gebieden, en het doen van onderzoek naar bijvoorbeeld gedrag en ecologie.

Vogelaars kunnen verschillende drijfveren hebben. Sommigen voeren inventarisaties van populaties uit, om zo de kennis over soorten te vergroten en natuurbescherming effectiever te maken. Anderen vinden het interessant om zo veel mogelijk verschillende soorten te zien. Dit wordt meestal 'spotten' of 'soortenjagen' genoemd. Ook reizen mensen die vogelen vaak naar natuurgebieden in binnen- en buitenland om daar vogels te bestuderen.

Wist je dat voor de verschillende vogels ook verschillende woorden hebben om het over dat gemaakte geluid te hebben . Een nachtgegaal slaat
Een duif koert
Een fazant kokkert
Een gans gakt
Een korhoen baldert
Een meeuw krijst.
Een zeemeeuw koldert
Een vink tjokt
Een kip kakelt
  Mensen zingen doorgaans omdat ze dat leuk vinden, maar voor veel vogels ligt dat gecompliceerder.

Zonder lied ......... geen griet.
Niet gezongen .... geen jongen.
Zonder orkest ..... een leeg nest.

Iedereen kent de spreekwoorden wel...
  Stond u ooit stil bij de rol die vogels in de geschiedenis van de beeldende kunst opeisen?
Vogels duiken in de meest uiteenlopende gedaantes op. Van nietige bijzaak tot de essentie van een kunstwerk. Van een stipje aan de horizon bij de Vlaamse primitieven tot levensechte, gekooide kanaries in het magische werk van Roger Raveel. Te oordelen naar de talloze vogels die in kunstwerken opduiken, vormen zij al eeuwenlang een machtige bron van inspiratie.
HIER KLIKKEN VOOR GEDICHTEN
 

Voor de middeleeuwse geleerden was het duidelijk: vogels zingen om God te loven met hun lied. Bovenal gold dit voor de veldleeuweriken, die immers ook nog eens opstijgen naar de hemel.

Alo√ętte, voghel clein
Dyn nature es zoete ende rein
So es dyn edel sanc
Daer dienstu met den Here allein
Te love om sinen danc.