Campo Santo - Sint Amandsberg
        1 / 84   28 januari 2017


Campo Santo is een grote begraafplaats in Sint-Amandsberg bij de Belgische stad Gent, genoemd zoals de Campo Santo begraafplaats te Rome. Het is een kerkhof waar veel katholieke beroemdheden begraven liggen, maar ook enkele vrijzinnigen. Er liggen veel letterkundigen, kunstschilders en toondichters begraven.

Talrijke beroemde schilders, beeldhouwers en schrijvers kregen hun laatste rustplaats op deze 19 meter hoge grafheuvel. Ze moesten die plek wel delen met de traditionele katholieke Gentse bourgeoisie, die er voor veel geld prachtig gebeeldhouwde praalgraven en familiekelders neer plantte. Ook dit is, in meer dan één opzicht, een plaats van rust.

De begraafplaats van Sint-Amandsberg is de tweede grootste van Gent. Het bekendste gedeelte van de begraafplaats is het Campo Santo, de grafheuvel waar vanaf 1847 begraven werd. Campo Santo wordt al eens het Gentse Père-Lachaise genoemd met zijn monumentale graven waar beroemde schilders, beeldhouwers, schrijvers en notabelen hun laatste rustplek kregen..

De begraafplaats ligt bij een heuvel waarop de heilige Amandus in de 7e eeuw zou hebben gepredikt, met op het hoogste punt de laat-barokke Sint-Amanduskapel (1720) en bomen die er al stonden bij de eerste begrafenis in 1847 van de weldoenster Marie de Hemptinne.

De culturele, financiële en katholieke elite vindt hier haar laatste rustplaats onder dure grafstenen, waarvan er 131 beschermd zijn.

Op een kleine heuvel staat een monument voor de Belgische gesneuvelden uit de beide wereldoorlogen. Tussen de burgerlijke graven liggen ook twee Britse gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog.

De Kapelleberg werd als deel van de begraafplaats beschermd als monument en een deel van de begraafplaats werd samen met de parochiekerk, het vroeger gemeentehuis en het oorlogsmonument als stadsgezicht beschermd.

Op een kerkhof wordt veel symboliek gebruikt.
- gebroken kettingen,
- een afsluiting rond het graf : het rijk van de dood,
- een afgebroken zuil : plots overleden,
- een cirkel : ontstaan uit aarde - terug naar aarde,
- opstaande fakkel : vrijzinnig - via de vlam wordt de wetenschap doorgegeven,
- neerwaartse vlam : katholiek - uitgedoofd,
- 2 rechtopstaande stenen naast elkaar = man en vrouw

   
Bron : Wikipedia