Drongengoed
    1 / 48     27mei 2017
Gebied : Meetjesland
Provincie : Oost Vlaanderen
Toegang 1 : Drongengoedweg, 11
  Knesselare
Toegang 2 :  
   
   
   
Links :

 

 

Het Drongengoedbos is het grootste aaneengesloten bos van Oost-Vlaanderen. Het centrale deel van het bos ligt op een kleirug, de zogenaamde cuesta van het Meetjesland, met het hoogste punt op 29 meter boven de zeespiegel.

De ondergrond bestaat uit een ondoordringbare kleilaag met een zeer dun laagje zand erop en is minder geschikt voor de landbouw. Door overmatig houtgebruik strekte zich hier dan ook een immens onherbergzaam heidegebied uit. Bij de ontginning van deze wastine waren twee abdijen actief en de laatste stukken werden pas in de 19de eeuw ontgonnen.

Op dit moment vinden we er een gemengd bos met heiderelicten. Nog altijd herinnert een aantal aanwezige planten aan het verleden als heidegebied: struikheide, dopheide, ronde zonnedauw en heidekartelblad.Een andere merkwaardige plant voor het gebied is zaagblad met zijn blauw-paars gekleurde bloemen. De bodem is hier vrij zuur, om deze reden is de altijd groene dubbelloofvaren algemeen.

Het bos is ondermeer gekend voor zijn soortenrijkdom op het gebied van paddenstoelen en nachtvlinders. Enkele merkwaardige en mooie broedvogels zijn zwarte en groene specht, boomklever en bonte vliegenvanger. De roofvogels doen het goed: buizerd, sperwer, torenvalk, boomvalk, bosuil, ransuil zijn jaarlijkse broedvogels.

   
  Bron : Wikipedia