Herdenkingsmunten 2 Euro Spanje
 
  Elk land van het eurogebied mag één keer per jaar een herdenkingsmunt van € 2 uitgeven. Deze munten hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen en dezelfde gemeenschappelijke zijde als de gewone munten van € 2. Wat de munten onderscheidt, is hun herdenkingsontwerp op de nationale zijde. Alleen de munt van € 2 kan worden gebruikt voor herdenkingsmunten. Zij zijn wettig betaalmiddel in het hele eurogebied. Dit betekent dat zij net als iedere andere euromunt kunnen worden gebruikt en moeten worden geaccepteerd.
De meeste van deze munten herdenken historische gebeurtenissen of vestigen de aandacht op actuele gebeurtenissen van historische betekenis.
De allereerste herdenkingsmunt van € 2 werd in 2004 uitgegeven door Griekenland ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Athene.
 
Jaar van uitgave      
2018 Felipe 50 jaar
       
 

Koning Felipe VI is sinds 19 juni 2014 Koning van Spanje. Hij is geboren op 30 januari 1968. In het jaar 2018 is Koning Felipe 50 jaar geworden en om dit te vieren heeft Spanje een bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. Op de munt ziet men een afbeelding van het Wapen van Koning Felipe. Dit wapen bestaat uit zes delen. Links boven ziet men het Kasteel van Castilië. Daarnaast ziet men de Leeuw van Leon. Links onder ziet men de geelrode strepen van Aragona en daarnaast ziet men de kettingen van Navarra. Aan de onderkant van het wapen ziet men een Granaatappelbloem en in het midden van het wapen ziet men drie lelies. Het wapen wordt omringt door de Koninklijke ketting en aan de bovenkant van het wapen ziet men de Koninklijke Kroon van Spanje. Aan de linkerkant van de munt ziet men de landsnaam ESPANA (Spanje) met daaronder het jaartal 2018. Aan de rechter onderkant van de munt ziet men de tekst 50 Aniversario de Don Felipe VI (50e verjaardag van Koning Felipe VI).

 
  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage : 300.000  
Naar Top      
2018 Santiago de Compostella
       
 

Deze bijzondere 2 Euromunt van Spanje 2018 heeft als thema Santiago de Compostella. Spanje is in het jaar 2010 gestart met een serie Euromunten waar een gebouw van een bepaalde regio centraal staat. Het betreffende gebouw staat op de Spaanse Unesco Werelderfgoedlijst. In het jaar 2018 staat de autonome regio Galicië centraal. Santiago de Compostella is de hoofdstad van Galicië;. Santiago de Compostella is één van de bekendste pelgrimsoorden ter wereld. Wie kent niet de wandelroute naar Santiago de Compostella! Jacobus was één van de 12 apostelen van Jezus. Aangenomen wordt dat Jacobus een volle neef van Jezus was. Jacobus stierf in het jaar 43 als martelaar van zijn geloof en is begraven in de Kathedraal van Santiago de Compostella. Op de voorkant van de munt ziet men Jacobus staande voor de deuren van de Kathedraal van Santiago de Compostella. Aan de linkerkant ziet men verticaal de landsnaam ESPANA (Spanje) met daaronder het jaartal 2018.

 
  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage : 300.000  
Naar Top      
2017 Asturië - Santa Maria del Naranco
       
 

Het thema van de munt van het jaar 2017 is Asturië met hierbij de bijbehorende Kerk Santa Maria del Naranco. Het Prinsdom Asturië is één van de 17 autonome provincies van Spanje en ligt in het noorden van Spanje.
De kerk Santa Maria del Naranco is een Asturische Preromaanse kerk en bijna 1200 jaar oud! De kerk kenmerkt zich een stilistische Preromaanse architectuur gedeeltelijk vermengd met nieuwere architectuur. In de loop der eeuwen heeft de kerk veel meegemaakt. Sinds 1985 staat de kerk op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Op de munt ziet men een afbeelding van de Santa Maria del Naranco. De kerk is gebouwd aan de voet van de berg de Naranco. Aan de bovenkant van de munt ziet men de landsnaam Espana (Spanje) alsmede het jaartal 2017.

  Datum uitgifte :

februari 2017

 
  Oplage : 4.000.000  
Naar Top      
2016 Oude stad Segovia en aquaduct
       
 

Op de voorgrond is het aquaduct van Segovia afgebeeld. Bovenaan in het binnenste gedeelte staan de naam van het uitgevende land "ESPAÑA" in boogvorm en daaronder het jaar van uitgifte "2016" vermeld. Rechtsbovenaan is het muntteken te zien. Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.


  Datum uitgifte :

5 februari 2016

 
  Oplage : 4.000.000  
Naar Top      
2015 30e verjaardag van de Europese vlag
       
 

 

Op de munt is de EU-vlag weergegeven die symbool staat voor een verbond tussen volkeren en culturen met een gemeenschappelijke visie op en gemeenschappelijke idealen voor een betere toekomst. Twaalf sterren veranderen in menselijke figuren die de geboorte van een nieuw Europa omarmen. Rechts bovenaan staan in een halve cirkel het land van uitgifte en de jaartallen "1985-2015". Onderaan rechts staan de initialen van de ontwerper (Georgios Stamatopoulos). Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 
  Datum uitgifte :

15 december 2015

 
  Oplage : 4.000.000  
Naar Top      
2015 Grot van Altamira en de paleolithische grotkunst van Noord-Spanje
       
 

Op de voorgrond is de grotschildering van een bizon uit de grot van Altamira, gelegen in Cantabrië, afgebeeld. Bovenaan is, in boogvorm en met hoofdletters, het woord "ESPAÑA" vermeld; onderaan staat het jaar van uitgifte "2015" en rechts het muntteken. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.


 
  Datum uitgifte :

30 januari 2015

 
  Oplage : 8.000.000  
Naar Top      
2014 Dubbelportret Juan Carlos I en Felipe VI
       
 

 

Spanje heeft deze munt uitgegeven in verband met de troonswisseling van Koning Juan Carlos met zijn zoon Koning Felipe. Deze plechtigheid vond plaats op 19 juni 2014. Koning Felipe is getrouwd met Litizia Ortiz Rocasolano en het echtpaar heeft twee dochters, Leonor (2005) en Sofia (2007). Leonor is dus de Kroonprinses. Op de munt ziet men op de voorgrond het gezicht van Felipe en op de achtergrond het gezicht van Juan Carlos. Beide kijken naar links. Op de onderkant van de munt ziet men de tekst España 2014. In de buitenring van de munt ziet men de 12 sterren van Europa. Aan de rechterkant ziet men het logo van de "Real Casa de la Moneda".

 
  Datum uitgifte :

oktober 2014

 
  Oplage : 12.000.000  
Naar Top      
2014 Werken van Gaudí - Park Güell in Barcelona
       
 

Op de voorgrond staat een beeldhouwwerk van een salamander, het embleem van Park Güell in Barcelona dat door de architect Antoni Gaudí is ontworpen. Als achtergrond fungeert een detail van een van de paviljoenen die zich aan de ingang van Park Güell bevinden. Bovenaan zijn, in boogvorm en in hoofdletters, de woorden «ESPAÑA» en «PARK GÜELL — GAUDÍ» vermeld. Links staat het jaar van uitgifte «2014» en rechts het muntteken.

Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 


  Datum uitgifte :

7 februari 2014

 
  Oplage : 4.000.000  
Naar Top      
2013 Klooster en plaats Escorial in Madrid
       
 

 

Speciale 2 euromunt in het teken van het Escorial.

Dit enorme gebouwencomplex is gebouwd onder Filips II. Het diende als kasteel, klooster en laatste rustplaats voor Filips' vader Karel V.

Het Escorial staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.


  Datum uitgifte :

1 februari 2013

 
  Oplage : 8.000.000  
Naar Top      
2012 10 jaar chartale Euro
       
  Tekening munt

 

Burgers en inwoners van het eurogebied hebben het winnende ontwerp voor een nieuwe euromunt gekozen, die door alle landen van het eurogebied gezamenlijk zal worden uitgegeven om te herdenken dat het in januari 2012 tien jaar geleden is dat de eurobankbiljetten en euromunten zijn ingevoerd (chartaal). Op het web konden zij stemmen op een van de vijf ontwerpen die door een beroepsjury waren geselecteerd. De ontwerpen waren ingezonden voor een ontwerpwedstrijd waaraan burgers uit alle landen van het eurogebied konden deelnemen.
Het winnende ontwerp symboliseert de manier waarop de euro in de afgelopen tien jaar een munt van mondiaal belang is geworden, maar ook de rol ervan in het dagelijks leven. Verschillende aspecten daarvan zijn afgebeeld: mensen (een gezin van vier), handel (een schip), industrie (een fabriek) en energie (windkrachtcentrales).
De munt is een ontwerp van Helmut Andexlinger, een beroepsontwerper werkzaam bij de Oostenrijkse munt.


  Datum uitgifte :

2 januari 2012

 
  Oplage : 8.000.000  
Naar Top      
2012 De kathedraal van Burgos,
Werelderfgoedlijst van de UNESCO
       
 

Op het binnenste gedeelte van de munt is de aan Maria toegewijde kathedraal van Burgos afgebeeld, die beroemd is om haar enorme omvang en unieke architectuur. In 1221 werd met de bouw van de kathedraal begonnen en deze werd negen jaar later al voor diensten gebruikt, al zouden de werkzaamheden met tussenpozen doorgaan tot 1567. De kerk is grotendeels in de stijl van de Franse gotiek gebouwd, met renaissance-invloeden uit de vijftiende en zestiende eeuw. Links en rechts boven de afbeelding zijn respectievelijk de naam van het uitgevende land, ESPAÑA, en het jaartal 2012 te zien. Rechts staat het muntteken (een M met een kroon).

Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.


  Datum uitgifte :

2012

 
  Oplage : 8.000.000  
Naar Top      
2011 Leeuwenhof van fort Alhambra, Granada(Patio de los leones)
Werelderfgoedlijst van de UNESCO
       
 

In het binnenste gedeelte van de munt is de Leeuwenhof in het Alhambra, de burcht in Granada, afgebeeld. Het Alhambra werd in 1984 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

  Datum uitgifte :

28 januari 2011

 
  Oplage : 8.000.000  
Naar Top      
2010

Het historische centrum van Cordoba
Werelderfgoedlijst van de UNESCO

       
 

Met de munt wordt de eerste Spaanse plaats die werd opgenomen (1984) op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO - het historische centrum van Cordoba - herdacht. Op de munt staat het ‘woud van pilaren’ van de Grote Moskee-Kathedraal van Cordoba afgebeeld, een van de beroemdste en oudste voorbeelden van islamitische bouwkunst in Europa. De moskee, die tussen de achtste en tiende eeuw werd gebouwd, is later tot christelijke kathedraal gewijd en heeft daarna opeenvolgende transformaties ondergaan. De munt is de eerste in een nieuwe reeks aan Spaanse plaatsen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO gewijde munten, waarvan er met ingang van 2010 elk jaar een zal worden uitgegeven.


  Datum uitgifte :

29 januari 2010

 
  Oplage : 8.000.000  
Naar Top      
2009

10 jaar chartale Euro

       
 

Burgers en inwoners van het eurogebied hebben het winnende ontwerp voor een nieuwe euromunt gekozen, die door alle landen van het eurogebied gezamenlijk zal worden uitgegeven om te herdenken dat het in januari 2012 tien jaar geleden is dat de eurobankbiljetten en euromunten zijn ingevoerd (chartaal). Op het web konden zij stemmen op een van de vijf ontwerpen die door een beroepsjury waren geselecteerd. De ontwerpen waren ingezonden voor een ontwerpwedstrijd waaraan burgers uit alle landen van het eurogebied konden deelnemen.
Het winnende ontwerp symboliseert de manier waarop de euro in de afgelopen tien jaar een munt van mondiaal belang is geworden, maar ook de rol ervan in het dagelijks leven. Verschillende aspecten daarvan zijn afgebeeld: mensen (een gezin van vier), handel (een schip), industrie (een fabriek) en energie (windkrachtcentrales).
De munt is een ontwerp van Helmut Andexlinger, een beroepsontwerper werkzaam bij de Oostenrijkse munt.

  Datum uitgifte :

januari 2009

 
  Oplage : 8.000.000  
Naar Top      
2007

50e Verjaardag van het Verdag van Rome

       
 

De munt toont het document met het Verdrag ondertekend door de zes oprichtingslanden tegen een achtergrond die herinnert aan de bestrating van de Piazza del Campidoglio in Rome (ontworpen door Michelangelo), waar het Verdrag op 25 maart 1957 werd ondertekend. De opschriften "Verdrag van Rome 50 jaar", "EUROPA" en de naam van het uitgevende land zijn weergegeven in de respectieve talen van het eurogebied of in het Latijn. De opschriften verschillen dus van land tot land, maar de afbeelding is hetzelfde.

PACTUM ROMANUM / QVINQVAGENARIVM

Bij het Verdrag van Rome werd de Europese Economische Gemeenschap opgericht, wat uiteindelijk heeft geleid tot de invoering van de euro in 1999 en de eurobankbiljetten en euromunten in 2002. De verjaardag zal worden gevierd op 25 maart 2007. De landen van het eurogebied hebben besloten de gelegenheid luister bij te zetten door gezamenlijk deze herdenkingsmunt uit te geven. Het ontwerp is geselecteerd na een wedstrijd die door de Europese munthuizen is gehouden.

  Datum uitgifte :

25 maart 2007

 
  Oplage : 8.000.000  
Naar Top      
2005

400ste verjaardag van de eerste uitgave van Miguel de Cervantes’
De scherpzinnige heer Don Quichot van La Mancha

       
 

In het midden van de munt staat de beeltenis van Don Quijote met een lans in de hand en met windmolens op de achtergrond. Aan de linkerzijde staat het ingestempelde woord „ESPAÑA” en daaronder het muntteken „M”.Aan de rand zijn de 12 sterren van de Europese Unie afgebeeld, waarvan er vier zijn ingestempeld. Onderaan staat het jaar van uitgifte.

  Datum uitgifte :

30 juni 2005

 
  Oplage : 8.000.000  
Naar Top