Herdenkingsmunten 2 Euro Slovenië
 
  Elk land van het eurogebied mag één keer per jaar een herdenkingsmunt van € 2 uitgeven. Deze munten hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen en dezelfde gemeenschappelijke zijde als de gewone munten van € 2. Wat de munten onderscheidt, is hun herdenkingsontwerp op de nationale zijde. Alleen de munt van € 2 kan worden gebruikt voor herdenkingsmunten. Zij zijn wettig betaalmiddel in het hele eurogebied. Dit betekent dat zij net als iedere andere euromunt kunnen worden gebruikt en moeten worden geaccepteerd.
De meeste van deze munten herdenken historische gebeurtenissen of vestigen de aandacht op actuele gebeurtenissen van historische betekenis.
De allereerste herdenkingsmunt van € 2 werd in 2004 uitgegeven door Griekenland ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Athene.
 
Jaar van uitgave      
2018 Wereldbijendag
       
 

Wereldwijd wordt men er zich steeds meer van bewust hoe belangrijk insecten zoals bijen zijn. De maand mei is een prachtige voorjaarsmaand, alles bloeit en met name de bijen zijn heel druk in de weer. Bijenteelt is in Slovenië een eeuwen oude traditie. Tot op de dag van vandaag zijn er meer dan 10.000 imkers! De Krainer Bij is een bekende bij die met name in Slovenië voorkomt. Omdat bijen heel belangrijk zijn op het leven op aarde heeft Slovenië zich extra ingezet voor de bijen en is door de Verenigde Naties de datum 20 mei uitgeroepen als Wereldbijendag. Maar liefst 115 landen keurden dit op 20 december 2017 goed en de datum 20 mei zal vanaf het jaar 2018 de Wereldbijendag zijn. Om dit te vieren heeft Slovenië een bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. Op de voorkant van de munt ziet men een honingraat in de vorm van een wereldbol waarop het Oostelijk Halfrond te zien is. Aan de linker bovenkant van de munt ziet men de Sloveense tekst SVETONI DAN CEBEL (Wereldbijendag). Aan de rechteronderkant van de munt ziet men de landsnaam SLOVENIJA (Slovenië) met daarnaast het jaartal 2018. In de buitenste ring van de munt ziet men de 12 sterren van Europa.

 
  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage : 1.000.000  
Naar Top      
2017 10 jaar euro in Slovenië
       
 

Nadat in het jaar 2002 diverse landen de Euro als betaalmiddel invoerden was Slovenië het eerstvolgende land wat de Euro ook als munteenheid mocht invoeren. Dit was op 1 januari 2007 en omdat het in het jaar 2017 precies 10 jaar geleden is dat Slovenië de Euro als betaalmiddel invoerde heeft Slovenië een bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. Er is een competitie uitgeschreven en het winnende ontwerp van de munt is bedacht door de grafische ontwerper Matej Ramšak. Op de munt ziet men 10 Zwaluwen die in een cirkel rondvliegen met de klok meedraaiend. Men heeft voor een afbeelding van een zwaluw gekozen omdat deze vogel van groot belang is als folkloristisch erfgoed in Slovenië en het symboliseert de vooruitgang en de ontwikkeling van Slovenië. Verder ziet men op de munt de tekst 10 let Skupne Evropske Valute (10 jaar Europese eenheidsmunt) met daartussen een punt en dan de tekst Slovenija 2017.
In de buitenste ring van de munt ziet men de 12 sterren van Europa.

  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage :    
Naar Top      
2016 25 jaar onafhankelijkheid
       
 

Over het linkerdeel van de binnenste cirkel ligt een schuine lijn. Rechts van die lijn, in het bovenste gedeelte van de munt, staat het getal "25" met daaronder het opschrift "REPUBLIKA SLOVENIJA". Onder deze opschriften staat een fragment van het Sloveense volkslied Zdravljica, namelijk "dočákat' dan" in het handschrift van Prešeren. Onderaan de binnenste cirkel staat het jaartal "2016". Op de buitenrand van de munt zijn de 12 sterren van de Europese vlag afgebeeld.


  Datum uitgifte :

20 juni 2016

 
  Oplage : 1.000.000  
Naar Top      
2015 30e verjaardag van de Europese vlag
       
 

Op de munt is de EU-vlag weergegeven die symbool staat voor een verbond tussen volkeren en culturen met een gemeenschappelijke visie op en gemeenschappelijke idealen voor een betere toekomst. Twaalf sterren veranderen in menselijke figuren die de geboorte van een nieuw Europa omarmen. Rechts bovenaan staan in een halve cirkel het land van uitgifte en de jaartallen "1985-2015". Onderaan rechts staan de initialen van de ontwerper (Georgios Stamatopoulos). Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.


  Datum uitgifte :

5 december 2015

 
  Oplage : 1.000.000  
Naar Top      
2015 2.000 jaar stadsmuren van Emona in Ljubljana
       
 

Het centrale beeld van de munt wordt gevormd door een compositie van letters die samen het woord "EMONA" of "AEMONA" vormen, en een gestileerde voorstelling van Emona. Onderaan staat in boogvorm het opschrift "EMONA LJUBLJANA SLOVENIJA 2015".

Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 


  Datum uitgifte :

9 november 2015

 
  Oplage : 1.000.000 Ljubljana
Naar Top      
2014 600ste verjaardag van de kroning van Barbara van Celje
       
 

Barbara van Celje is ongeveer in het jaar 1392 geboren en trouwde in het jaar 1405 met Sigismund van Luxemburg. Deze was onder andere Koning van Hongarije. In het jaar 1414 werd Sigismund van Luxemburg gekroond tot Koning van Duitsland en hij bedong dat zijn vrouw gekroond werd als Koningin. Barbara van Celje was in haar tijd vooruitstrevend en had grote invloed op de internationale betrekkingen tussen de toenmalige landen.

Op de munt ziet men een afbeelding van Barbara van Celje met haar Scepter in een gelijnde patroon. Verder ziet men drie zespuntige sterren welke kenmerkend zijn voor Celje. Op de linkerkant van de munt ziet men de tekst "SLOVENIJA" en aan de rechterkant ziet men "BARBARA CELJSKA" en de jaartallen '1414-2014' Op de buitenkant van de munt ziet men de 12 sterren van de Europese vlag.


  Datum uitgifte :

Oktober 2014

 
  Oplage : 1.000.000  
Naar Top      
2013 800e verjaardag van bezoeken aan de Postojna-grot
       
 

 

De centrale afbeelding van de munt is een gestileerde spiraal die aan de linkerzijde van het binnenste gedeelte begint met de inscriptie "POSTOJNSKA JAMA • 1213 - 2013 • SLOVENIJA" en eindigt met twee gestileerde speleothems.

Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Postojna-grot


  Datum uitgifte :

Februari 2013

 
  Oplage : 1.000.000  
Naar Top      
2012 10 jaar chartale Euro
       
 

 

Burgers en inwoners van het eurogebied hebben het winnende ontwerp voor een nieuwe euromunt gekozen, die door alle landen van het eurogebied gezamenlijk zal worden uitgegeven om te herdenken dat het in januari 2012 tien jaar geleden is dat de eurobankbiljetten en euromunten zijn ingevoerd (chartaal). Op het web konden zij stemmen op een van de vijf ontwerpen die door een beroepsjury waren geselecteerd. De ontwerpen waren ingezonden voor een ontwerpwedstrijd waaraan burgers uit alle landen van het eurogebied konden deelnemen.
Het winnende ontwerp symboliseert de manier waarop de euro in de afgelopen tien jaar een munt van mondiaal belang is geworden, maar ook de rol ervan in het dagelijks leven. Verschillende aspecten daarvan zijn afgebeeld: mensen (een gezin van vier), handel (een schip), industrie (een fabriek) en energie (windkrachtcentrales).
De munt is een ontwerp van Helmut Andexlinger, een beroepsontwerper werkzaam bij de Oostenrijkse munt.

  Datum uitgifte :

2012

 
  Oplage :    
Naar Top      
2011 100ste geboortedag van Franc Rozman-Stane
       
 

Het binnenste gedeelte van de munt bevat een gestileerde afbeelding van Franc Rozman-Stane, commandant in het Sloveense partizanenleger en een Sloveense nationale held.


  Datum uitgifte :

2011

 
  Oplage :    
Naar Top      
2010 200ste verjaardag van de botanische tuin in Ljubljana
       
 

In het binnenste gedeelte van de munt is de plant Rebrinčevolistna Hladnikija afgebeeld. Links onder de plant is de naam ervan, "HLADNIKIA PASTINACIFOLIA", boogvormig aangebracht. Rond de afbeelding staan cirkelvormig respectievelijk "200 LET", "BOTANIČNI VRT", "LJUBLJANA" en "SLOVENIJA 2010".

Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.


  Datum uitgifte :

mei 2010

 
  Oplage : 1.000.000  
Naar Top      
2009 Tiende verjaardag van de Economische en Monetaire Unie
       
 

De munt toont een primitief getekend figuurtje dat in het €-teken overgaat. De munt wil uitdrukking geven aan de idee dat een enkele munt en, bij uitbreiding, de Economische en Monetaire Unie (EMU) het sluitstuk is in de lange geschiedenis van de handel en economische integratie in Europa.

De munt, die door elk land van het eurogebied wordt uitgegeven, draagt de naam van het land en het opschrift 'EMU 1999-2009' in de desbetreffende taal of talen.

Het ontwerp is uit vijf voorgedragen ontwerpen gekozen door burgers van de Europese Unie die hun stem online uitbrachten. Het ontwerp is van de hand van George Stamatopoulos, graveur bij de Afdeling Munten van de Bank of Greece.


  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage :    
Naar Top      
2008 500e verjaardag van de geboortedag van Primož Trubar
       
 

 

Op de munt staat de beeltenis van Primož Trubar, links van opzij gezien. Aan de linkerzijde staan de opschriften „PRIMOŽ TRUBAR” en „1508 • 1586” gegraveerd, en rechts onderaan het opschrift „SLOVENIJA 2008”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

  Datum uitgifte :

mei 2008

 
  Oplage : 1.000.000  
Naar Top      
2007 50 jaar Verdrag van Rome
       
 

 

De munt toont het document met het Verdrag ondertekend door de zes oprichtingslanden tegen een achtergrond die herinnert aan de bestrating van de Piazza del Campidoglio in Rome (ontworpen door Michelangelo), waar het Verdrag op 25 maart 1957 werd ondertekend. De opschriften "Verdrag van Rome 50 jaar", "EUROPA" en de naam van het uitgevende land zijn weergegeven in de respectieve talen van het eurogebied of in het Latijn. De opschriften verschillen dus van land tot land, maar de afbeelding is hetzelfde.

PACTUM ROMANUM / QVINQVAGENARIVM

Bij het Verdrag van Rome werd de Europese Economische Gemeenschap opgericht, wat uiteindelijk heeft geleid tot de invoering van de euro in 1999 en de eurobankbiljetten en euromunten in 2002. De verjaardag zal worden gevierd op 25 maart 2007. De landen van het eurogebied hebben besloten de gelegenheid luister bij te zetten door gezamenlijk deze herdenkingsmunt uit te geven. Het ontwerp is geselecteerd na een wedstrijd die door de Europese munthuizen is gehouden.


  Datum uitgifte :

2007

 
  Oplage :    
Naar Top