Herdenkingsmunten 2 Euro San Marino
 
 
 
 
  Elk land van het eurogebied mag één keer per jaar een herdenkingsmunt van € 2 uitgeven. Deze munten hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen en dezelfde gemeenschappelijke zijde als de gewone munten van € 2. Wat de munten onderscheidt, is hun herdenkingsontwerp op de nationale zijde. Alleen de munt van € 2 kan worden gebruikt voor herdenkingsmunten. Zij zijn wettig betaalmiddel in het hele eurogebied. Dit betekent dat zij net als iedere andere euromunt kunnen worden gebruikt en moeten worden geaccepteerd.
De meeste van deze munten herdenken historische gebeurtenissen of vestigen de aandacht op actuele gebeurtenissen van historische betekenis. De allereerste herdenkingsmunt van € 2 werd in 2004 uitgegeven door Griekenland ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Athene.
 
Jaar van uitgave      
2018 Tintoretto
       
 

Jacopo Robusti / Tintoretto (1518-1594) was een beroemde Italiaanse kunstschilder. Zijn vader was verver, dit is in het Italiaans Tintore. Jacopo Robusti kreeg als bijnaam Tintoretto, de kleine verver. Tintoretto was van de Venetiaanse school en deed veel inspiratie op van Michelangelo. Hij had een bijzondere manier van schilderen waarbij grauwe en lichttechnieken extra benadrukt werden. Tintoretto heeft een groot aantal meesterwerken geschilderd. In het jaar 2018 is het 500 jaar geleden dat Tintoretto is geboren en ter herinnering hieraan heeft San Marino een bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. Op de voorkant van de munt ziet men een fragment van het schilderij "Omhelzing" waarbij de maagd Maria Elisabeth omhelst. Dit schilderij hangt in de Scuola Grande di San Rocco in Venetië. Aan de linker bovenkant van de munt ziet men de landsnaam San Mario en aan de onderkant van de munt de naam Tintoretto. Daarboven ziet men de jaartallen 1518 en 2018. De munt is verpakt in een luxe verpakking. De oplage van deze munt is slechts 60.500 exemplaren en deze munt is uiteraard een wettig betaalmiddel.

 
  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage : 60.500  
Naar Top      
2016 400ste sterfdag van William Shakespeare
       
 

Op het ontwerp is een portret van de dichter afgebeeld. Rechts en in een halve cirkel de jaartallen "1616-2016" en de naam van de uitgevende staat "San Marino"; onderaan rechts, de initialen van de ontwerper "MB". Links en in een halve cirkel, de inscriptie "William Shakespeare"; onderaan links het muntteken "R". Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 
  Datum uitgifte :

22 september 2016

 
  Oplage : 82.800  
Naar Top      
2016 550ste sterfdag van Donatello
       
 

Op de voorgrond staat links het portret van de David afgebeeld, een detail van het bronzen standbeeld gemaakt door Donatello. Bovenaan in het midden staat het muntteken "R"; rechts, de aanduiding van het uitgevende land "San Marino"; rechts onderaan, de inscriptie "Donatello", de data "1466-2016" en in het midden, de initialen van de kunstenaar "MB". Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 
  Datum uitgifte :

5 april 2016

 
  Oplage : 87.800  
Naar Top      
2015 25ste verjaardag van de hereniging van Oost- en West-Duitsland
       
 

Het ontwerp toont de Brandenburgse Poort, die zich tijdens de Koude Oorlog in Oost-Berlijn bevond, weergegeven in twee voorstellingen die ineengestrengeld zijn als twee handen, waarmee de hereniging van de twee delen van Berlijn wordt gesymboliseerd. Links het muntteken "R" en de initialen van de kunstenaar "ES" (Erik Spiekermann). In een cirkel rond de afbeelding staan vermeld "25o ANNIVERSARIO DELLA RIUNIFICAZIONE DELLA GERMANIA 1990-2015" (25e verjaardag van de Duitse hereniging) en het land en jaar van uitgifte "San Marino MMXV". Op de buitenrand van de munt zijn de 12 sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 
  Datum uitgifte :

29 september 2015

 
  Oplage : 100.000  
Naar Top      
2015 750ste geboortedag van Dante Alighieri
       
 

Het ontwerp door Annalisa Masini bevat een portret van Dante, ontleend aan een fresco van Botticelli. Rechts van het portret staat in een verticale as de inscriptie "DANTE". Aan de rechterkant in de kern staat in een halve cirkel de naam van de uitgevende staat, "SAN MARINO". Tussen deze twee inscripties staan het muntteken "R", de jaartallen "1265" en "2015" en de initialen van de ontwerper "AM". Het lettertype dat wordt gebruikt ter aanduiding van de staat en het onderwerp van de munt is geïnspireerd op het lettertype in de eerste exemplaren van de Divina Comedia (De goddelijke komedie van Dante). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 
  Datum uitgifte :

8 april 2015

 
  Oplage : 104.000  
Naar Top      
2014 90ste sterfdag van Giacomo Puccini
       
 


 
  Datum uitgifte :

september 2014

 
  Oplage : 100.000  
Naar Top      
2014 500ste sterfdag van Donato Bramante
       
 


 
  Datum uitgifte :

23 juni 2014

 
  Oplage : 114.000  
Naar Top      
2013 Bernardino Pinturicchio
       
 


 
  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage :    
Naar Top      
2012 10 jaar chartale Euro
       
 

Speciale 2 euromunt ter ere van de tiende verjaardag van de euro. De munt is in deze tien jaar uitgegroeid tot een belangrijke speler in de monetaire wereld.

De munt is een collectieve uitgifte van alle eurolanden en symboliseert het belang van de euro voor de burgers, de financiële wereld, industrie en innovatie.

Het ontwerp van de Oostenrijker Helmut Andexlinger is door burgers uit de EU gekozen door middel van een internetverkiezing.

Deze munt wijkt af van de overige munten in deze collectieve uitgifte, omdat de muntwet in Luxemburg voorschrijft dat het staatshoofd op de munten moet worden afgebeeld. Zowel groothertog Henri als het euroteken staan op de voorzijde. Om dit bijzondere effect te creëren is Multi View Minting toegepast door onze modelleur Juan José Sánchez Castaño. Hij toont de techniek in dit filmpje.


 
  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage :   Chartale
Naar Top      
2011 500ste verjaardag van de geboorte van Giorgio Vasari
       
 

De munt herdenkt de 500ste verjaardag van de geboorte van Giorgio Vasari (30 juli 1511-27 juni 1574). Vasari was schilder, schrijver en architect en is vooral beroemd vanwege zijn biografieën van Italiaanse kunstenaars. Hij wordt tegenwoordig beschouwd als de geestelijke vader van de kunstgeschiedschrijving. Het binnenste deel van de munt toont een detail van zijn schilderij "Judith onthoofdt Holofernes". Onderin langs de binnenrand staan de data "1511-2011" met links de naam "G. Vasari" en en rechts het uitgevende land, "SAN MARINO". Het muntteken "R" staat links van de centrale afbeelding en de letters "CM", de initialen van de ontwerper Claudia Momoni, staan direct rechts. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de vlag van de Europese Unie afgebeeld.

 
  Datum uitgifte :

2011

 
  Oplage : 130.000  
Naar Top      
2010 500ste verjaardag van de dood van Sandro Botticelli
       
 

De munt herdenkt de 500ste verjaardag van de dood van Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi (1445 – 1510), de Italiaanse schilder van de Florentijnse school, die beter bekend staat als Sandro Botticelli of Il Botticello ("het kleine tonnetje").

 
  Datum uitgifte :

2010

 
  Oplage : 130.000  
Naar Top      
2009 Europees Jaar van Creativiteit en Innovatie
       
 

De munt toont enkele voorwerpen die verwijzen naar wetenschappelijk onderzoek: een boek, een kompas, een reageerbuis en een maatkolf. Links bevinden zich de drie symbolische veren van de Republiek San Marino. Rechts staan het jaartal '2009' en het muntteken 'R'. Bovenaan is de inscriptie 'CREATIVITÀ INNOVAZIONE' te lezen. Onderaan bevinden zich de naam van het uitgevende land, 'SAN MARINO', en de initialen van de ontwerper, 'A.M.'. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

 
  Datum uitgifte :

mei 2009

 
  Oplage : 130.000  
Naar Top      
2009 Tiende verjaardag van de Economische en Monetaire Unie
       
   

De munt toont een primitief getekend figuurtje dat in het €-teken overgaat. De munt wil uitdrukking geven aan de idee dat een enkele munt en, bij uitbreiding, de Economische en Monetaire Unie (EMU) het sluitstuk is in de lange geschiedenis van de handel en economische integratie in Europa.

De munt, die door elk land van het eurogebied wordt uitgegeven, draagt de naam van het land en het opschrift 'EMU 1999-2009' in de desbetreffende taal of talen.

Het ontwerp is uit vijf voorgedragen ontwerpen gekozen door burgers van de Europese Unie die hun stem online uitbrachten. Het ontwerp is van de hand van George Stamatopoulos, graveur bij de Afdeling Munten van de Bank of Greece.

Omdat op Luxemburgse munten het portret van groothertog Henri verplicht is, is deze munt geslagen met behulp van MultiView Minting. Van voren is het algemene ontwerp te zien, maar als de munt gekanteld wordt verschijnt het portret van Henri.


 
  Datum uitgifte :

27 januari 2009

 
  Oplage :    
Naar Top      
2008 Europees jaar van de interculturele dialoog
       
 

Op de munt staan vijf menselijke silhouetten afgebeeld die de culturen van de vijf regio's in Europa symboliseren, tezamen met de heilige geschriften van de diverse gemeenschappen. Het opschrift „ANNO EUROPEO DEL DIALOGO INTERCULTURALE” staat onder het motief, en „SAN MARINO” en het jaar van uitgifte „2008” erboven. De initialen van de ontwerper „E.L.F.”, Ettore Lorenzo Frapiccini, staan rechts van het motief, en het muntteken „R” links ervan. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

 
  Datum uitgifte :

april 2008

 
  Oplage : 130.000  
Naar Top      
2007 200ste verjaardag van Giuseppe Garibaldi
       
 

In het midden van de munt bevindt zich een gegraveerd portret van Giuseppe Garibaldi. De woorden ‘SAN MARINO’ en het jaar van uitgifte (2007) staan langs de buitenrand van het middengedeelte, respectievelijk links en rechts van het portret. Het muntteken (R) staat links van het portret, terwijl de initialen van de kunstenaar Ettore Lorenzo Frapiccini (E.L.F.) links onder in het middengedeelte te vinden zijn. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

 
  Datum uitgifte :

oktober 2007

 
  Oplage : 130.000  
Naar Top      
2007 Verdrag van Rome
       
   

De munt toont het document met het Verdrag ondertekend door de zes oprichtingslanden tegen een achtergrond die herinnert aan de bestrating van de Piazza del Campidoglio in Rome (ontworpen door Michelangelo), waar het Verdrag op 25 maart 1957 werd ondertekend. De opschriften "Verdrag van Rome 50 jaar", "EUROPA" en de naam van het uitgevende land zijn weergegeven in de respectieve talen van het eurogebied of in het Latijn. De opschriften verschillen dus van land tot land, maar de afbeelding is hetzelfde.

Bij het Verdrag van Rome werd de Europese Economische Gemeenschap opgericht, wat uiteindelijk heeft geleid tot de invoering van de euro in 1999 en de eurobankbiljetten en euromunten in 2002. De verjaardag zal worden gevierd op 25 maart 2007. De landen van het eurogebied hebben besloten de gelegenheid luister bij te zetten door gezamenlijk deze herdenkingsmunt uit te geven. Het ontwerp is geselecteerd na een wedstrijd die door de Europese munthuizen is gehouden.


 
  Datum uitgifte :

25 maart 2007

 
  Oplage :    
Naar Top      
2006 500e verjaardag van het overlijden van Christoffel Columbus
       
 

Portret van Christoffel Columbus en drie karvelen. Boven het portret staat het opschrift “SAN MARINO”; rechts ervan staan een windroos en het muntteken “R”. In een cartouche onder het portret staan de data “1506 — 2006”. Langs de buitenrand zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

 
  Datum uitgifte :

Oktober 2006

 
  Oplage : 120.000  
Naar Top      
2005 Internationaal Jaar van de Natuurkunde
       
 

Het binnenste gedeelte bestaat uit een vrije interpretatie van het allegorische schilderijLa fisica antica” of “De studie van de planeten” met daarin de beeltenis van Galileo Galilei. Het jaartal wordt weergegeven onder een wereldbol op een werktafel. Links van de afbeelding staat het muntmerk „R”. De initialen van de graveur „LDS” bevinden zich aan de rechterzijde. De woorden „SAN MARINO” vormen een halve cirkel boven de afbeelding, terwijl langs de onderzijde van het binnenste gedeelte de woorden „ANNO MONDIALE DELLA FISICA” staan. In de buitenste rand staan afgebeeld de twaalf sterren van de Europese unie, die van elkaar worden gescheiden door de buitenste randen van een afbeelding van een gestileerd atoom, die op de achtergrond in de gehele munt is verwerkt.

 
  Datum uitgifte :

Oktober 2005

 
  Oplage : 130.000  
Naar Top      
2004 Bartolomeo Borghesi
       
 

Langs de buitenrand staan de twaalf sterren van de Europese Unie in een cirkel rond het borstbeeld van Bartolomeo Borghesi, met aan de onderkant in het midden het jaar van uitgifte „2004”. Links van het borstbeeld de inscriptie „Bartolomeo Borghesi”, en boven elkaar de letter „R” en de initialen van de graveur „E.L.F.”. Rechts van het borstbeeld staat „San Marino”.

 
  Datum uitgifte :

december 2004

 
  Oplage : 110.000  
Naar Top