Herdenkingsmunten 2 Euro Portugal
 
 
 
 
  Elk land van het eurogebied mag één keer per jaar een herdenkingsmunt van € 2 uitgeven. Deze munten hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen en dezelfde gemeenschappelijke zijde als de gewone munten van € 2. Wat de munten onderscheidt, is hun herdenkingsontwerp op de nationale zijde. Alleen de munt van € 2 kan worden gebruikt voor herdenkingsmunten. Zij zijn wettig betaalmiddel in het hele eurogebied. Dit betekent dat zij net als iedere andere euromunt kunnen worden gebruikt en moeten worden geaccepteerd.
De meeste van deze munten herdenken historische gebeurtenissen of vestigen de aandacht op actuele gebeurtenissen van historische betekenis. De allereerste herdenkingsmunt van € 2 werd in 2004 uitgegeven door Griekenland ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Athene.
 
Jaar van uitgave      
2018 250 jaar Nationale drukkerij
       
 

Op 24 december 1768 werd de Portugese Nationale Drukkerij opgericht. In 1833 werd de naam veranderd in Nationale Pers. De Nationale Pers was de drukker van o.a. de Gazeta de Lisboa, het huidige Diario da Republica, de officiële staatskrant van Portugal. In het jaar 1972 fuseerde de Nationale Pers met de Casa de Moeda (Staatsmunt) waaruit de huidige INCM werd gevormd. De INCM is derhalve de samenvoeging van de Nationale drukkerij en de Casa de Moeda. Men maakt o.a. de huidige Portugese paspoorten en ID kaarten en ze produceert ook de Portugese Euromunten. In het jaar 2018 is het 250 jaar geleden dat de Portugese Nationale Drukkerij werd opgericht en om dit te herdenken heeft Portugal een bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. Op de munt ziet men aan de bovenkant de jaartallen 1768 en 2018 met daaronder de tekst Imprensa Nacional, Duzentos e Cinquenta - 250 Anos.(Nationale Drukkerij 250 Jaar). Onder deze tekst staat de landsnaam Portugal en de Romeinse cijfers MMXVIII (=2018).

 
  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage : 500.000  
Naar Top      
2017 Raul Brandão
       
 

In het jaar 2017 is het 150 jaar geleden dat de bekende Portugese schrijver Raul Brandão (12-3-1867- 05-12-1930) is geboren. Raul Brandão werd nabij Porto geboren en koos ervoor om eerst in het leger te gaan. In 1912 verliet hij het leger en legde hij zich volledig toe aan het schrijven van diverse boeken. Omdat Raul Brandão uit een familie van zeelieden stamde gingen zijn verhalen vaak over vissers, zeelieden en de zee. In 2017 is het 150 jaar geleden dat Raul Brandão is geboren en om dit te herinneren heeft Portugal een bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. Op de voorkant van de munt ziet men een afbeelding van Raul Brandão. Aan de linkerkant van de munt ziet men zijn naam Raul Brandão alsmede de jaartallen 1867 en 2017. Aan de rechterkant van de munt ziet men de landsnaam Portugal.

  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage : 500.000  
Naar Top      
2017 150 jaar politie
       
 

De Portugese Policia de Seguranca Publica = Portugese politie is op 2 juli 1867 opgericht. De Policia de Seguranca Publica wordt in de volksmond de Politie genoemd en heeft als belangrijkste taak de burgers te beschermen tegen allerlei bedreigingen. Ze zorgt voor de veiligheid opdat men in Portugal vrij en zorgeloos kan leven. Deze politie opereert met name in de grote stedelijke gebieden. Omdat het in 2017 exact 150 jaar geleden is dat de Portugese Politie is opgericht is er een bijzondere herdenkingsmunt van 2 Euro uitgegeven. Op de munt ziet men het silhouet van enkele burgers, een man en een vrouw en ziet men ook een aantal huizen cryptisch uitgebeeld om het land en de steden waar de Portugese Politie werkt weer te geven. Aan de linkerkant van de munt ziet men de jaartallen 1867 en 2017 en de tekst Seguranca Publica en de afkorting van de Portugese Politie PSP. Aan de bovenkant van de munt ziet men het wapen van Portugal. Aan de rechterkant van de munt de woorden Direitos (rechten), Liberdades (Vrijheden) en Garantias (Garanties). Verder ziet men nog de landsnaam Portugal.

  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage : 500.000  
Naar Top      
2016 50ste verjaardag van de opening van de 25 aprilbrug
       
 

De beeldenaar toont een afbeelding van de brug. Rechts bovenaan staat "PORTUGAL". Onderaan rechts staan "PONTE", "25 DE ABRIL", "1966" en "2016" onder elkaar. Onderaan links staat het muntteken "INCM" en onderaan in het midden de naam van de ontwerper "JOSÉ AURÉLIO". Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte :

19 juli 2016

25 aprilbrug
  Oplage : 520.000  
Naar Top      
2016 Deelname van Portugal aan de Olympische Zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro
       
 

Het ontwerp toont een visuele compositie op basis van het bekende werk het "Hart van Viana", gesigneerd door de kunstenaar, mevrouw Joanna Vasconcelos, dat is geïnspireerd op de traditionele juwelen uit het noorden van Portugal (bij de stad Viana do Castelo). Het geheel staat symbool voor de steun van het Portugese volk aan hun nationale team tijdens de Spelen. Links en rechts, in een halve cirkel, staan de woorden "JOANA VASCONCELOS" en "EQUIPA OLÍMPICA DE PORTUGAL 2016". Onderaan bevindt zich het muntteken "INCM". Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte :

3 mei 2016

 
  Oplage : 680.000  
Naar Top      
2015 30e verjaardag van de Europese vlag
       
 

Op de munt is de EU-vlag weergegeven die symbool staat voor een verbond tussen volkeren en culturen met een gemeenschappelijke visie op en gemeenschappelijke idealen voor een betere toekomst. Twaalf sterren veranderen in menselijke figuren die de geboorte van een nieuw Europa omarmen. Rechts bovenaan staan in een halve cirkel het land van uitgifte en de jaartallen "1985-2015". Onderaan rechts staan de initialen van de ontwerper (Georgios Stamatopoulos). Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 
  Datum uitgifte :

30 november 2015

 
  Oplage : 520.000  
Naar Top      
2015 500 jaar contact met Timor
       
 

Op de beeldenaar staat een uitbeelding van een16e-eeuws schip, waarmee de aankomst van de Portugese zeevaarders op het eiland wordt weergegeven, en van de bovenkant van een strodak van een lokale woning, inclusief de typische houtsculpturen, een permanente herinnering van mythes en legendes. Uitgebeeld wordt hier de mythologie van de eerste bewoners die per schip uit andere delen van het Aziatische continent aankwamen en het belang van het paard om de steile bergen te bereizen die het eiland grotendeels bedekken. Bovenaan rechts, het jaartal "1515" en de naam van het uitgevende land "PORTUGAL". Onderaan links de inscriptie "TIMOR" en het jaartal "2015". Onderaan de handtekening van de kunstenaar Fernando Fonseca. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 
  Datum uitgifte :

15 juli 2015

 
  Oplage : 520.000 Oost Timor
Naar Top      
2015 150 jaar Portugees Rode Kruis
       
 

Op de beeldenaar staat een afbeelding van een visuele compositie op basis van het welbekende kruis, het symbool van de organisatie, verschillende keren herhaald om de expansie van de humanitaire beweging zowel in Portugal als daarbuiten weer te geven. De omtrek van een hand in de achtergrond symboliseert de verschillende soorten hulp die de organisatie aan de mensen heeft verleend, veelal medische hulp, maar ook onder meer: samenwerkings-, opbouw- en ondersteuningshulp. Aan de linkerkant, halfcirkelvormig, de inscriptie "CRUZ VERMELHA PORTUGUESA". Bovenaan het wapen en de naam van het uitgevende land "PORTUGAL" en onderaan de jaartallen "1865" en "2015". Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte :

15 april 2015

 
  Oplage : 520.000  
Naar Top      
2014 Internationale jaar van het boerenfamiliebedrijf
       
 

De Verenigde Naties hebben het jaar 2014 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Familiale Landbouw. Portugal heeft daarom de Bijzondere 2 Euromunt 2014 met als thema "Boerenfamilie" uitgegeven. Wereldwijd zijn er maar liefst 500 Miljoen Familiale Landbouwbedrijven. Bijna alle Landbouwbedrijven hebben een familiair karakter. Ze voeden de gehele wereldbevolking! Helaas zijn in veel landen de familiaire boeren een kwetsbare bevolkings segment. De VN wil met het Internationaal Jaar van de Familiale Landbouw de rol van de familiale landbouw beter bekend maken.

Op de munt kan men de tekst "Agricultura Familiar" en Portugal 2014 lezen. Verder zijn op de munt een aantal typische landbouwproducten en een schop en een hark afgebeeld. De 12 sterren van Europa ziet men natuurlijk ook op de munt.


  Datum uitgifte :

31 oktober 2014

 
  Oplage : 520.000  
Naar Top      
2014 40ste verjaardag van de Anjerrevolutie
       
 

Herdenking van de Anjerrevolutie van 25 april 1974.

De vrijwel geweldloze staatsgreep maakte een eind aan een lange periode van dictatoriaal bewind.

De twee bogen stellen de vorm van een anjer voor, de bloem die symbool staat voor de revolutie en er ook haar naam aan heeft gegeven. De naam van de uitgevende staat, "PORTUGAL", en het wapenschild worden bovenaan de bloem weergegeven. Centraal in de afbeelding staat de datum van de revolutie, "25 DE ABRIL" (25 april), met daaronder het aantal jaren dat sindsdien is verstreken, "40 ANOS" (40 jaar), en het jaar van uitgifte, "2014". De vorm van de letters en de cijfers is geïnspireerd op het lettertype dat 40 jaar geleden op posters en andere dragers van politieke informatie werd gebruikt en staat symbool voor de euforie in de periode net na deze gebeurtenis.

Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.


  Datum uitgifte :

23 april 2014

 
  Oplage : 520.000  
Naar Top      
2013 250 jaar Torre dos Clérigos in Porto
       
 

 

 

De toren , Torre dos Clérigos, wordt afgebeeld zoals hij van op straat kan worden gezien door de mensen die er vlakbij staan, met daarnaast de typische skyline van Porto gezien vanaf de zuidelijke oever van de rivier de Douro. Bovenaan in een halve cirkel staat het opschrift "250 ANOS TORRE DOS CLÉRIGOS — 2013". Rechts onder het wapen van Portugal, met daaronder de naam van de uitgevende staat, "PORTUGAL". Links bevinden zich het muntteken en de naam van de ontwerper, "INCM — HUGO MACIEL". Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte :

20 juni 2013

 
  Oplage : 525.000  
Naar Top      
2012 Culturele Hoofdstad van Europa 2012 - Guimaräes (Noord Portugal)
       
 

 

Op het binnenste gedeelte van de munt is een gestileerde afbeelding te zien van Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal, met zijn zwaard en het kasteel van Guimarães, dat wordt beschouwd als de plaats waar Portugal in de twaalfde eeuw als onafhankelijke natie is ontstaan. Links van de afbeelding staat het wapen van Portugal, met daaronder PORTUGAL. Rechts onder staat de inscriptie GUIMARÃES 2012 met het logo van Guimarães 2012, Culturele Hoofdstad van Europa. Langs de onderste rand van het binnenste gedeelte zijn het muntmerk INCM en de naam van de ontwerper JOSÉ DE GUIMARÃES aangebracht.

 

  Datum uitgifte :

2012

 
  Oplage : 500.000  
Naar Top      
2011 500ste verjaardag van de geboorte van Fernäo Mendes Pinto
       
 

 

Fernão Mendes Pinto was een Portugese ontdekkingsreiziger wiens boek over zijn ontdekkingen en avonturen te land en ter zee in Azië na zijn dood is uitgegeven onder de titel “Peregrinação” (Pelgrimsreis). Op de munt te zijner ere is een zeilschip afgebeeld dat drijft op een zee die wordt gevormd door golfvormige verwijzingen naar Portugal, Lissabon, zijn boek en enkele van zijn reisbestemmingen, met daaronder in het midden de naam van het uitgevende land, Portugal. Zijn naam en de data "1511" (links) en "2011" (rechts), vormen een halve cirkel langs de bovenrand van het binnenste deel van de munt. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

 

  Datum uitgifte :

8 september 2011

 
  Oplage : 520.000  
Naar Top      
2010 100 jaar Republiek Portugal
       
 

Met de munt wordt de 100ste verjaardag herdacht van het einde van de constitutionele monarchie van Koning Manuel II en de oprichting van de Portugese Republiek na de revolutie van 5 oktober 1910.

 

  Datum uitgifte :

7 september 2010

 
  Oplage : 2.035.000  
Naar Top      
2009 Tweede Spelen van de Portugeestalige landen - Lusofonia
       
 

De munt is uitgegeven ter gelegenheid van de voor Portugeestalige landen gehouden Spelen. De munt draagt de afbeelding van een gymnast die met een lint zwaait. Bovenaan bevindt zich het zegel van Portugal, samen met de naam van het uitgevende land: 'PORTUGAL'. Onderaan is '2.os JOGOS DA LUSOFONIA LISBOA' te lezen, met links daarvan de initialen 'INCM' en rechts de naam van de ontwerper 'J. AURÉLIO'. Boven de gymnast wordt het jaar '2009' vermeld. Langs de buitenrand van de munt staan de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld op een achtergrond van concentrische cirkellijnen.

  Datum uitgifte :

juli 2009

 
  Oplage : 1.285.000  
Naar Top      
2009 Tiende verjaardag van de Economische en Monetaire Unie
       
 

De munt toont een primitief getekend figuurtje dat in het €-teken overgaat. De munt wil uitdrukking geven aan de idee dat een enkele munt en, bij uitbreiding, de Economische en Monetaire Unie (EMU) het sluitstuk is in de lange geschiedenis van de handel en economische integratie in Europa.

De munt, die door elk land van het eurogebied wordt uitgegeven, draagt de naam van het land en het opschrift 'EMU 1999-2009' in de desbetreffende taal of talen.

Het ontwerp is uit vijf voorgedragen ontwerpen gekozen door burgers van de Europese Unie die hun stem online uitbrachten. Het ontwerp is van de hand van George Stamatopoulos, graveur bij de Afdeling Munten van de Bank of Greece.

  Datum uitgifte :

januari 2009

 
  Oplage : 1.285.000  
Naar Top      
2008 60e verjaardag van de Universele Verklaring van de rechten van de mens
       
 

In het binnenste gedeelte van de munt is aan de bovenzijde het Portugese wapen afgebeeld met daaronder de naam van de uitgevende staat („PORTUGAL”) en het jaartal „2008”. De onderste helft van het middengedeelte is een geometrisch ontwerp. De binnenrand bestaat uit de inscriptie „60 ANOS DA DECLARAÇÃO UNIVERSAL DOS DIREITOS HUMANOS”, gevolgd door (in heel kleine letters) „Esc. J. Duarte INCM”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

  Datum uitgifte :

15 september 2008

 
  Oplage : 1.000.000  
Naar Top      
2007 Portugees Voorzitterschap van de Europese Unie
       
 

In het midden van de munt is een kurkeik (Quercus Suber) afgebeeld. Onder de onderste takken staat links van de boomstam het wapen van Portugal, en rechts het woord “PORTUGAL”, over drie regels verdeeld. Onder de boom, langs de onderzijde van het binnenste gedeelte van de munt, staan in een boog de handtekening van de ontwerper (I. Vilar), het jaar van uitgifte (2007), het muntteken (INCM) en de inscriptie “PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UE”. De 12 sterren van de Europese Unie staan langs de buitenrand van de munt.

  Datum uitgifte :

2 juli 2007

 
  Oplage : 1.275.000  
Naar Top      
2007 50e verjaardag van het Verdrag van Rome
       
 

De munt toont het document met het Verdrag ondertekend door de zes oprichtingslanden tegen een achtergrond die herinnert aan de bestrating van de Piazza del Campidoglio in Rome (ontworpen door Michelangelo), waar het Verdrag op 25 maart 1957 werd ondertekend. De opschriften "Verdrag van Rome 50 jaar", "EUROPA" en de naam van het uitgevende land zijn weergegeven in de respectieve talen van het eurogebied of in het Latijn. De opschriften verschillen dus van land tot land, maar de afbeelding is hetzelfde.

Bij het Verdrag van Rome werd de Europese Economische Gemeenschap opgericht, wat uiteindelijk heeft geleid tot de invoering van de euro in 1999 en de eurobankbiljetten en euromunten in 2002. De verjaardag zal worden gevierd op 25 maart 2007. De landen van het eurogebied hebben besloten de gelegenheid luister bij te zetten door gezamenlijk deze herdenkingsmunt uit te geven. Het ontwerp is geselecteerd na een wedstrijd die door de Europese munthuizen is gehouden.

  Datum uitgifte :

25 maart 2007

 
  Oplage :

1.500.000

 
Naar Top