Herdenkingsmunten 2 Euro Oostenrijk
 
 
 
 
  Elk land van het eurogebied mag één keer per jaar een herdenkingsmunt van € 2 uitgeven. Deze munten hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen en dezelfde gemeenschappelijke zijde als de gewone munten van € 2. Wat de munten onderscheidt, is hun herdenkingsontwerp op de nationale zijde. Alleen de munt van € 2 kan worden gebruikt voor herdenkingsmunten. Zij zijn wettig betaalmiddel in het hele eurogebied. Dit betekent dat zij net als iedere andere euromunt kunnen worden gebruikt en moeten worden geaccepteerd.
De meeste van deze munten herdenken historische gebeurtenissen of vestigen de aandacht op actuele gebeurtenissen van historische betekenis. De allereerste herdenkingsmunt van € 2 werd in 2004 uitgegeven door Griekenland ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Athene.
 
Jaar van uitgave      
2018 100 jaar Republiek Oostenrijk
       
 

De bijzondere Oostenrijkse 2 Euro 2018 heeft als thema 100 Jaar Republiek Oostenrijk. Het einde van de Eerste Wereldoorlog was ook het einde van het Oostenrijks-Hongaarse Keizerrijk. Op 12 november 1918 werd de Republiek Oostenrijk opgericht.
Overigens is het Hongaars (+ het Sloveens) naast het Duits tot op de dag van vandaag een officiële taal in Oostenrijk! Om te herdenken dat het in het jaar 2018 precies 100 jaar geleden is dat Oostenrijk is opgericht is er een bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. Op de munt ziet men het in Griekse stijl gebouwde Parlementsgebouw te Wenen. Griekenland was van oudsher de bakermat van de democratie, vandaar deze Bouwstijl. Verder ziet men het standbeeld van Pallas Athena. Zij is de godin van de wijsheid en ze is het symbool van het Oostenrijkse parlementaire systeem. Links ziet men het jaartal 2018 met daaronder de tekst 100 Jahre (100 jaar). Onderaan de munt ziet men in een halve cirkel de landsnaam REPUBLIK ÖSTERREICH (Republiek Oostenrijk).

 
  Datum uitgifte :

2018

 
  Oplage : 18.100.100  
Naar Top      
2016 200-jarig bestaan van de Oostenrijkse Nationale Bank
       
 

Op de munt ziet men de voorkant van de Oostenrijkse Nationale bank wat in de Neoklassieke stijl gebouwd is. Van deze voorkant zijn van de bovenkant van de ingang zijn twee mythologische figuren uitgelicht die naar voren komen op de munt. Aan de linkerzijde ziet men Mercurius, de beschermheilige van de kooplieden en handelaren. Rechts naast hem ziet men de godin Fortuna met een hoorn des overvloeds in haar hand. Aan de bovenkant van de munt ziet men de landsnaam Republik Oesterreich. Aan de onderkant van de munt ziet men de tekst 200 Jahre Oesterreichische Nationalbank. Verder ziet men aan de linkerkant van de munt het jaartal 1816 in het klein en daaronder het jaartal 2016 groter afgebeeld.

  Datum uitgifte :

2 december 2015

 
  Oplage : 16.060.000  
Naar Top      
2015 30e verjaardag van de Europese vlag
       
 

Op de munt is de EU-vlag weergegeven die symbool staat voor een verbond tussen volkeren en culturen met een gemeenschappelijke visie op en gemeenschappelijke idealen voor een betere toekomst. Twaalf sterren veranderen in menselijke figuren die de geboorte van een nieuw Europa omarmen. Rechts bovenaan staan in een halve cirkel het land van uitgifte en de jaartallen "1985-2015". Onderaan rechts staan de initialen van de ontwerper (Georgios Stamatopoulos). Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 
  Datum uitgifte :

30 oktober 2015

 
  Oplage : 2.500.000  
Naar Top      

2012 10 jaar chartale Euro
       
 

Burgers en inwoners van het eurogebied hebben het winnende ontwerp voor een nieuwe euromunt gekozen, die door alle landen van het eurogebied gezamenlijk zal worden uitgegeven om te herdenken dat het in januari 2012 tien jaar geleden is dat de eurobankbiljetten en euromunten zijn ingevoerd (chartaal). Op het web konden zij stemmen op een van de vijf ontwerpen die door een beroepsjury waren geselecteerd. De ontwerpen waren ingezonden voor een ontwerpwedstrijd waaraan burgers uit alle landen van het eurogebied konden deelnemen.
Het winnende ontwerp symboliseert de manier waarop de euro in de afgelopen tien jaar een munt van mondiaal belang is geworden, maar ook de rol ervan in het dagelijks leven. Verschillende aspecten daarvan zijn afgebeeld: mensen (een gezin van vier), handel (een schip), industrie (een fabriek) en energie (windkrachtcentrales).
De munt is een ontwerp van Helmut Andexlinger, een beroepsontwerper werkzaam bij de Oostenrijkse munt.

  Datum uitgifte :

2 januari 2012

 
  Oplage : 6.000.000  
Naar Top      
2009 Tiende verjaardag van de Economische en Monetaire Unie
       
 

De munt toont een primitief getekend figuurtje dat in het €-teken overgaat. De munt wil uitdrukking geven aan de idee dat een enkele munt en, bij uitbreiding, de Economische en Monetaire Unie (EMU) het sluitstuk is in de lange geschiedenis van de handel en economische integratie in Europa.

De munt, die door elk land van het eurogebied wordt uitgegeven, draagt de naam van het land en het opschrift 'EMU 1999-2009' in de desbetreffende taal of talen.

Het ontwerp is uit vijf voorgedragen ontwerpen gekozen door burgers van de Europese Unie die hun stem online uitbrachten. Het ontwerp is van de hand van George Stamatopoulos, graveur bij de Afdeling Munten van de Bank of Greece.


  Datum uitgifte :

januari 2009

 
  Oplage : 5.000.000  
Naar Top      
2007 50e verjaardag van het Verdrag van Rome
       
 

De munt toont het document met het Verdrag ondertekend door de zes oprichtingslanden tegen een achtergrond die herinnert aan de bestrating van de Piazza del Campidoglio in Rome (ontworpen door Michelangelo), waar het Verdrag op 25 maart 1957 werd ondertekend. De opschriften "Verdrag van Rome 50 jaar", "EUROPA" en de naam van het uitgevende land zijn weergegeven in de respectieve talen van het eurogebied of in het Latijn. De opschriften verschillen dus van land tot land, maar de afbeelding is hetzelfde.

Bij het Verdrag van Rome werd de Europese Economische Gemeenschap opgericht, wat uiteindelijk heeft geleid tot de invoering van de euro in 1999 en de eurobankbiljetten en euromunten in 2002. De verjaardag zal worden gevierd op 25 maart 2007. De landen van het eurogebied hebben besloten de gelegenheid luister bij te zetten door gezamenlijk deze herdenkingsmunt uit te geven. Het ontwerp is geselecteerd na een wedstrijd die door de Europese munthuizen is gehouden.


  Datum uitgifte :

25 maart 2007

 
  Oplage : 8.905.000  
Naar Top      
2005 50ste verjaardag van het Oostenrijks Staatsverdrag
       
 

In het midden van de munt staat een reproductie afgebeeld van de handtekeningen en zegels in het Oostenrijkse Staatsverdrag, dat in mei 1955 is ondertekend door de ministers van Buitenlandse Zaken en de Ambassadeurs van de Sovjet-Unie, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Frankrijk, alsook door de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Leopold Figl. Boven de zegels staat het opschrift "50 JAHRE STAATSVERTRAG", en eronder staat het jaar van uitgifte, 2005. De verticale strepen op de achtergrond stellen de Oostenrijkse nationale kleuren voor (rood-wit-rood). Langs de buitenrand van de munt staan de twaalf sterren van de EU.


  Datum uitgifte :

11 mei  2005

 
  Oplage : 6.880.000  
Naar Top