Herdenkingsmunten 2 Euro Nederland
 
 
 
 
  Elk land van het eurogebied mag één keer per jaar een herdenkingsmunt van € 2 uitgeven. Deze munten hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen en dezelfde gemeenschappelijke zijde als de gewone munten van € 2. Wat de munten onderscheidt, is hun herdenkingsontwerp op de nationale zijde. Alleen de munt van € 2 kan worden gebruikt voor herdenkingsmunten. Zij zijn wettig betaalmiddel in het hele eurogebied. Dit betekent dat zij net als iedere andere euromunt kunnen worden gebruikt en moeten worden geaccepteerd.
De meeste van deze munten herdenken historische gebeurtenissen of vestigen de aandacht op actuele gebeurtenissen van historische betekenis.
De allereerste herdenkingsmunt van € 2 werd in 2004 uitgegeven door Griekenland ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Athene.
 
Jaar van uitgave      
2016 150e verjaardag van de bouw van Monte Carlo door Karel III
       
   

Op de munt is KAREL III weergegeven met MONTE CARLO op de achtergrond. Bovenaan staat de naam van de uitgevende staat, "MONACO", geflankeerd door het muntteken en het muntmeesterteken. Onderaan staat in een halve cirkel van links naar rechts de inscriptie "1866 CHARLES III FONDE MONTE CARLO 2016". Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 
  Datum uitgifte :

1 juni 2016

 
  Oplage : 15.000  
Naar Top      
2015 30e verjaardag van de Europese vlag
       
 

Op de munt is de EU-vlag weergegeven die symbool staat voor een verbond tussen volkeren en culturen met een gemeenschappelijke visie op en gemeenschappelijke idealen voor een betere toekomst. Twaalf sterren veranderen in menselijke figuren die de geboorte van een nieuw Europa omarmen. Rechts bovenaan staan in een halve cirkel het land van uitgifte en de jaartallen "1985-2015". Onderaan rechts staan de initialen van de ontwerper (Georgios Stamatopoulos). Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 
  Datum uitgifte :

13 oktober 2015

 
  Oplage : 1.000.000  
Naar Top      
2014 Koningsdubbelportret
       
 

In het binnenste gedeelte van de munt zijn koning Willem-Alexander en oud-koningin Beatrix afgebeeld. Aan de linkerzijde in een halve cirkel de inscriptie "WILLEM-ALEXANDER KONING DER NEDERLANDEN" en aan de rechterzijde in een halve cirkel de inscriptie "BEATRIX PRINSES DER NEDERLANDEN". Tussen de twee inscripties aan de bovenzijde de kroon en aan de onderzijde het muntmeesterteken, het muntteken en daartussen het jaar van uitgifte "2014".

Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.


  Datum uitgifte :

22 mei 2014

 
  Oplage : 4.994.000  
Naar Top      
2013 200 jaar Koninkrijk
       
 

Eerste bijzondere 2 euromunt van Koning Willem-Alexander!
In het speciale ontwerp worden de portretten van alle 7 vorsten van Nederland sinds 200 jaar verbonden door een lint.

  Datum uitgifte :

25 november 2013

 
  Oplage : 3.498.500  
Naar Top      
2013 Dubbelportret - Aankondiging van de troonswisseling
       
 

Bijzondere 2 euro ter ere van de troonswisseling tussen , troonopvolger Willem-Alexander - prins van Oranje en Beatrix, koningin der Nederlanden.
Op de munt is het Dubbelportret zichtbaar, net als de beroemde gulden Dubbelportret uit 1980 van de troonswisseling tussen Koningin Juliana en troonopvolgster Beatrix.

  Datum uitgifte :

6 februari 2013

 
  Oplage : 20.000.000  
Naar Top      
2012 10 jaar chartale Euro
       
 

Burgers en inwoners van het eurogebied hebben het winnende ontwerp voor een nieuwe euromunt gekozen, die door alle landen van het eurogebied gezamenlijk zal worden uitgegeven om te herdenken dat het in januari 2012 tien jaar geleden is dat de eurobankbiljetten en euromunten zijn ingevoerd (chartaal). Op het web konden zij stemmen op een van de vijf ontwerpen die door een beroepsjury waren geselecteerd. De ontwerpen waren ingezonden voor een ontwerpwedstrijd waaraan burgers uit alle landen van het eurogebied konden deelnemen.
Het winnende ontwerp symboliseert de manier waarop de euro in de afgelopen tien jaar een munt van mondiaal belang is geworden, maar ook de rol ervan in het dagelijks leven. Verschillende aspecten daarvan zijn afgebeeld: mensen (een gezin van vier), handel (een schip), industrie (een fabriek) en energie (windkrachtcentrales).
De munt is een ontwerp van Helmut Andexlinger, een beroepsontwerper werkzaam bij de Oostenrijkse munt.

  Datum uitgifte :

3 februari 2012

 
  Oplage : 3.500.000  
Naar Top      
2011 500ste verjaardag van de publicatie van het wereldberoemde boek Laus stultitiae van de Nederlandse filosoof, humanist en theoloog Desiderius Erasmus
       
 

In het binnenste deel van de munt is rechts Erasmus afgebeeld terwijl hij aan zijn boek schrijft, en links koningin Beatrix. De twee afbeeldingen worden gescheiden door het verticale opschrift "Beatrix Koningin der Nederlanden". Het jaar "2011", het muntmeesterteken en het muntteken zijn horizontaal bij het midden van de munt geplaatst.

Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de vlag van de Europese Unie afgebeeld.

Het boek : De lof der zotheid bestaat 500 jaar


  Datum uitgifte :

24 januari 2011

 
  Oplage : 4.000.000  
Naar Top      
2009 Tiende verjaardag van de Economische en Monetaire Unie
       
 

De munt toont een primitief getekend figuurtje dat in het €-teken overgaat. De munt wil uitdrukking geven aan de idee dat een enkele munt en, bij uitbreiding, de Economische en Monetaire Unie (EMU) het sluitstuk is in de lange geschiedenis van de handel en economische integratie in Europa.

De munt, die door elk land van het eurogebied wordt uitgegeven, draagt de naam van het land en het opschrift 'EMU 1999-2009' in de desbetreffende taal of talen.

Het ontwerp is uit vijf voorgedragen ontwerpen gekozen door burgers van de Europese Unie die hun stem online uitbrachten. Het ontwerp is van de hand van George Stamatopoulos, graveur bij de Afdeling Munten van de Bank of Greece.


  Datum uitgifte :

januari 2009

 
  Oplage : 5.300.000  
Naar Top      
2007 50 ste verjaardag van het verdrag van Rome
       
 

De munt toont het document met het Verdrag ondertekend door de zes oprichtingslanden tegen een achtergrond die herinnert aan de bestrating van de Piazza del Campidoglio in Rome (ontworpen door Michelangelo), waar het Verdrag op 25 maart 1957 werd ondertekend. De opschriften "Verdrag van Rome 50 jaar", "EUROPA" en de naam van het uitgevende land zijn weergegeven in de respectieve talen van het eurogebied of in het Latijn. De opschriften verschillen dus van land tot land, maar de afbeelding is hetzelfde.

  Datum uitgifte :

25 maart 2007

 
  Oplage : 6.333.000  
Naar Top