Herdenkingsmunten 2 Euro Malta
 
 
 
 
  Elk land van het eurogebied mag één keer per jaar een herdenkingsmunt van € 2 uitgeven. Deze munten hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen en dezelfde gemeenschappelijke zijde als de gewone munten van € 2. Wat de munten onderscheidt, is hun herdenkingsontwerp op de nationale zijde. Alleen de munt van € 2 kan worden gebruikt voor herdenkingsmunten. Zij zijn wettig betaalmiddel in het hele eurogebied. Dit betekent dat zij net als iedere andere euromunt kunnen worden gebruikt en moeten worden geaccepteerd.
De meeste van deze munten herdenken historische gebeurtenissen of vestigen de aandacht op actuele gebeurtenissen van historische betekenis.
De allereerste herdenkingsmunt van € 2 werd in 2004 uitgegeven door Griekenland ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Athene.
 
Jaar van uitgave      
2018 Cultureel erfgoed
       
 

Malta geeft een serie van vijf munten uit die als onderwerp hebben "Door Kinderen in Solidariteit". Het thema van deze derde munt uit deze serie is het Maltezer Cultureel Erfgoed. De basis van deze serie van vijf munten is een kindertekening. Nicole Dimech heeft de winnende tekening gemaakt die als basis dient voor deze bijzondere 2 Euromunt van Malta 2018. Op de winnende tekening die voor de munt is gebruikt ziet men een aantal typische kenmerken van het Maltezer Cultureel Erfgoed. Men ziet centraal een Megalithische Tempeldeuropening. Ook ziet men een koepel en een klokkentoren van een kerk, deze zijn vaak het profiel van Maltese steden en dorpen. Men ziet de zon op de kerken schijnen. Verder ziet men de zee met daarop een typische Maltezer boot waarop de Maltese nationale vlag fier wappert. Aan de bovenkant van de munt ziet men de landsnaam Malta en aan de onderkant van de munt ziet men het jaartal 2018.

 
  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage : 300.000  
Naar Top      
2018 Mnajdra Tempels
       
 

De 2 Euro Malta 2018 heeft als thema de Mnajdra Tempels. Het is de derde munt in de serie van zeven bijzondere 2 Euromunten die Malta van 2016 tot en met 2022 uitgeeft. Het onderwerp van deze serie is de Maltese prehistorische monumenten. De Mnajdra tempels zijn een van de best bewaard gebleven megalithische tempels van Malta. De tempel bestaat eigenlijk uit drie tempels die op verschillende tijdstippen zijn gebouwd: de noordelijke tempel vanaf 3600 BC (= voor de jaartelling), de middelste rond 3150 BC en de zuidelijke tempel rond 2500 BC. De vorm van de tempel lijkt op een klaverblad met muren die uit twee parallelle muren bestaan op een afstand van twee meter. Sommige van de megalithische kalkstenen blokken zijn meer dan 6 meter hoog! Op 500 meter afstand staat de Hagar Qim-tempel, die ongeveer even oud is als de Mnajdra- en de Ggantija-tempels, maar een enkelvoudige tempel is. De tempels staan vlakbij zee en vanaf de tempels kan met het rotseiland Filfla zien. Op de munt ziet men een afbeelding van de ingang van de Mnajdra Tempel. Aan de rechterbovenkant van de munt ziet men de tekst MNAJDRA TEMPLES met daaronder de jaartallen 3600 - 2500 BC. Aan de onderkant van de munt ziet men de landsnaam MALTA en het jaartal 2018. In de buitenste ring van de munt ziet men 12 sterren.

 
  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage : 300.000  
Naar Top      
2017 Vrede
       
 

Dit is de tweede munt van de serie van vijf munten die als onderwerp hebben "Door Kinderen in Solidariteit". Het thema van deze bijzondere 2 Euromunt van Malta 2017 is "Solidariteit door middel van Vrede". Deze serie munten heeft als basis een kindertekening en de winnares van de tekening voor de munt van het jaar 2017 was de in 2005 geboren Katya Muscat woonachtig op het eiland Gozo. Op de winnende tekening die voor de munt is gebruikt ziet men twee jonge kinderen die samen de vlag van Malta vasthouden. Boven de kinderen vliegt de Vredesduif. Aan de rechterkant van de munt ziet men verticaal het jaartal 2017 en aan de onderkant van de munt ziet men de landsnaam Malta. Het is een prachtige munt met een diepe betekenis.

  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage : 350.000  
Naar Top      
2017 Hagar Qim tempels
       
 

Deze 2 Euro Malta 2017 heeft als thema de Hagar Qim tempels. Het is de tweede munt in de serie van zeven bijzondere 2 Euromunten die Malta van 2016 tot en met 2022 uitgeeft. Het onderwerp van deze serie is de Maltese prehistorische monumenten. Deze tweede munt uit deze serie heeft als thema de Hagar Qim tempels nabij Qrendi in Malta. Qurendi ligt in het zuiden van Malta en de tempels liggen daar vlakbij op een heuvel met uitzicht op het eiland Filfla, het zuidelijkste punt van Malta. De Hagar Qim tempels zijn één van de grootste steenmegalieten (Stenen monumenten) ter wereld. Tevens zijn ze één van de oudste vrijstaande monumenten in de wereld (3.600 - 3.200 bC). De tempels staan op de werelderfgoed lijst van de Unesco. Op de munt ziet men centraal in het midden een afbeelding van de Hagar Quim tempels. Daarboven ziet men de tekst Hagar Qim Temples en de jaartallen 3600 - 3200 bC. In de buitenste ring van de munt ziet men de 12 sterren van Europa.

  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage : 350.000  
Naar Top      
2016 Love - Liefde
       
 

Deze munt wil de maatschappelijke rol van het Malta Community Chest Fund herdenken via het programma "From Children in Solidarity" voor middelbare scholieren. Dit programma identificeert de maatschappelijke rol van kinderen in vijf uiteenlopende sectoren, waarbij het eerste thema "Solidariteit door liefde" is. Het ontwerp is van de hand van middelbare scholiere Sarah Cilia, die dit thema heeft verbeeld door twee handen die een hart vormen waarin de Maltese vlag te zien is. Onder het ontwerp staat het opschrift "MALTA 2016". Op de linker- en de rechterpols zijn twee gestileerde voorstellingen van menselijke lichamen te zien. Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte :

xx november 2016

 
  Oplage : 380.000  
Naar Top      
2016 Megalitische tempels van Ggantija
       
 

Op de munt zijn de tempels van Ġgantija op het eiland Gozo afgebeeld. Ġgantija is een megalithisch tempelcomplex uit het neolithicum. Het is een van 's werelds oudste vrijstaande bouwwerken, alsook één van de oudste religieuze bouwwerken. Ġgantija is gebouwd rond de 36e eeuw vóór Christus en dateert dus van vóór Stonehenge en de Egyptische piramiden. Bovenaan rechts staat de inscriptie "ĠGANTIJA TEMPLES" met daaronder de jaartallen "3800-3200 BC". Onderaan links staan de naam van de uitgevende staat "MALTA" met daaronder het jaar van uitgifte "2016", geflankeerd door het muntmeesterteken en het muntteken. Op de buitenrand van de munt zijn de 12 sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 

  Datum uitgifte :

22 augustus 2016

 
  Oplage : 410.000  
Naar Top      
2015 100ste verjaardag van de eerste vliegtuigvlucht vanaf Malta
       
 

De munt herdenkt een mijlpaal in de Maltese luchtvaartgeschiedenis: de honderdste verjaardag van de eerste vlucht van Malta. Op 13 februari 1915 steeg kapitein Kilmer in de Grand Harbour op in een watervliegtuig dat de HMS Ark Royal als moederschip had. Het vliegtuig landde in de haven na een vlucht van 55 minuten. Op de munt is het vliegtuig van kapitein Kilmer afgebeeld met op de achtergrond de kaap van Senglea, een opvallend punt in de Grand Harbour. Aan de bovenzijde is in een halve cirkel de inscriptie "FIRST FLIGHT FROM MALTA" aangebracht. Rechts staan de jaartallen "1915-2015". Links onder bevindt zich de inscriptie "100TH ANNIVERSARY" en onderaan de initialen van de ontwerper "NGB" (Noel Galea Bason). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 

  Datum uitgifte :

25 mei 2015

 
  Oplage : 325.000  
Naar Top      
2015 30e verjaardag van de Europese vlag
       
 

 

Op de munt is de EU-vlag weergegeven die symbool staat voor een verbond tussen volkeren en culturen met een gemeenschappelijke visie op en gemeenschappelijke idealen voor een betere toekomst. Twaalf sterren veranderen in menselijke figuren die de geboorte van een nieuw Europa omarmen. Rechts bovenaan staan in een halve cirkel het land van uitgifte en de jaartallen "1985-2015". Onderaan rechts staan de initialen van de ontwerper (Georgios Stamatopoulos). Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 

 
  Datum uitgifte :

18 december 2015

 
  Oplage : 300.000  
Naar Top      
2015 1974 Proclamatie parlementarische Republiek
       
 

 

 

  Datum uitgifte :

23 juni 2015

 
  Oplage : 435.000  
Naar Top      
2014 Onafhankelijkheid 1964
       
 

 

Malta is op 21 september 1964 onafhankelijk geworden van het Britse Gemenebest. Deze onafhankelijkheid werd verkregen na een conferentie in 1963 in Londen, tevens is er een in 1964 een referendum geweest.

Omdat het 50 jaar geleden is dat Malta onafhankelijk is geworden heeft Malta deze bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. De oplage van deze munt is 432.500 exemplaren. Deze munt heeft geen Nederlands Muntmeestersteken.

Op de munt ziet men een detail van het bronzen onafhankelijkheidsbeeld, n.l. een jonge vrouw die zwaait met de Maltezer vlag. Verder kan men de tekst "Malta Independence 1964" Lezen. In de buitenste ring van de munt ziet men de 12 sterren van Europa.


  Datum uitgifte :

3 juni 2014

 
  Oplage : 432.500  
Naar Top      
2014 200 jaar Maltese politie
       
 

Het korps werd in 1814 opgericht, toen Malta onder Engels protectoraat kwam te vallen.

De munt toont het embleem van het Maltese politiekorps.

Met het muntstuk wordt de 200e verjaardag herdacht van de Maltese politie, die door proclamatie XXII in 1814 werd opgericht. De politie van Malta is dus een van de oudste korpsen van Europa. Op de nationale zijde van de munt wordt de penning van de Maltese politie afgebeeld, met daarbij de tekst "200 Years Malta Police Force
" (200 jaar Maltese politie) en de data 1814-2014.

Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.


  Datum uitgifte :

16 juli 2014

 
  Oplage : 300.000  
Naar Top      
2013 Zelfbestuur - Grondwet van 1921
       
 

Speciale 2 euromunt ter ere van het recht op zelfbestuur dat Malta in 1921 verwierf.

Malta was vanaf 1914 onderdeel van het British Empire. In 1964 werd het pas geheel onafhankelijk.

Dit is de derde 2-euro in de reeks Constitutionele Geschiedenis van Malta.


  Datum uitgifte :

24 juni 2013

 
  Oplage : 542.500  
Naar Top      
2012 125 jaar Stemrecht
       
 

Speciale 2 euromunt ter ere van 125 jaar stemrecht op Malta.

Dit is de tweede 2-euro in de reeks Constitutionele Geschiedenis van Malta.

Het ontwerp van het binnenste gedeelte van de munt, van de hand van de Maltese kunstenaar Gianni Bonnici, toont een jubelende menigte tegen de achtergrond van het Gouverneurspaleis in Valletta. De woorden “MALTA – Majority representation 1887” vormen een inscriptie langs de bovenste rand van het binnenste gedeelte van de munt, en het jaar van uitgifte, “2012”, staat onderaan vermeld.

Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

  Datum uitgifte : maart 2012  
  Oplage :    
Naar Top      
2012 10 jaar chartale Euro
       
 

Burgers en inwoners van het eurogebied hebben het winnende ontwerp voor een nieuwe euromunt gekozen, die door alle landen van het eurogebied gezamenlijk zal worden uitgegeven om te herdenken dat het in januari 2012 tien jaar geleden is dat de eurobankbiljetten en euromunten zijn ingevoerd (chartaal). Op het web konden zij stemmen op een van de vijf ontwerpen die door een beroepsjury waren geselecteerd. De ontwerpen waren ingezonden voor een ontwerpwedstrijd waaraan burgers uit alle landen van het eurogebied konden deelnemen.
Het winnende ontwerp symboliseert de manier waarop de euro in de afgelopen tien jaar een munt van mondiaal belang is geworden, maar ook de rol ervan in het dagelijks leven. Verschillende aspecten daarvan zijn afgebeeld: mensen (een gezin van vier), handel (een schip), industrie (een fabriek) en energie (windkrachtcentrales).
De munt is een ontwerp van Helmut Andexlinger, een beroepsontwerper werkzaam bij de Oostenrijkse munt.

  Datum uitgifte : maart 2012  
  Oplage : 670.000  
Naar Top      
2011 Kiesrecht - 1ste gekozen vertegenwoordiger 1849
       
 

Eerste uitgifte in een vijfjarige reeks 2 euromunten in het teken van de hoogtepunten uit Malta's constitutionele geschiedenis.

Thema van de munt is de verkiezing van de eerste volksvertegenwoordigers in 1849.

Deze munt is de eerste in een reeks van vijf die de komende vijf jaar worden uitgegeven om belangrijke gebeurtenissen uit de constitutionele geschiedenis van Malta te gedenken. Op het binnenste deel van deze munt staat een hand die een stembiljet in een stembus werpt, ter herdenking van de verkiezing, in 1849, van de eerste Maltese vertegenwoordigers in de Regeringsraad. Deze raad adviseerde de Britse gouverneur van Malta, dat sinds het Verdrag van Parijs van 1814 een Britse kolonie was. In het binnenste deel van de munt staan rechtsboven de woorden “MALTA – First elected representatives 1849”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Vanwege de lage oplage is deze munt al bij uitgifte een collector's item!

 

  Datum uitgifte : 18 oktober 2011  
  Oplage : 430.000  
Naar Top      
2009 Tiende verjaardag van de Economische en Monetaire Unie
       
 

De munt toont een primitief getekend figuurtje dat in het €-teken overgaat. De munt wil uitdrukking geven aan de idee dat een enkele munt en, bij uitbreiding, de Economische en Monetaire Unie (EMU) het sluitstuk is in de lange geschiedenis van de handel en economische integratie in Europa.

De munt, die door elk land van het eurogebied wordt uitgegeven, draagt de naam van het land en het opschrift 'EMU 1999-2009' in de desbetreffende taal of talen.

Het ontwerp is uit vijf voorgedragen ontwerpen gekozen door burgers van de Europese Unie die hun stem online uitbrachten. Het ontwerp is van de hand van George Stamatopoulos, graveur bij de Afdeling Munten van de Bank of Greece.

  Datum uitgifte : januari 2009  
  Oplage : 700.000  
Naar Top