Herdenkingsmunten 2 Euro Litouwen
 
 
 
 
  Elk land van het eurogebied mag één keer per jaar een herdenkingsmunt van € 2 uitgeven. Deze munten hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen en dezelfde gemeenschappelijke zijde als de gewone munten van € 2. Wat de munten onderscheidt, is hun herdenkingsontwerp op de nationale zijde. Alleen de munt van € 2 kan worden gebruikt voor herdenkingsmunten. Zij zijn wettig betaalmiddel in het hele eurogebied. Dit betekent dat zij net als iedere andere euromunt kunnen worden gebruikt en moeten worden geaccepteerd.
De meeste van deze munten herdenken historische gebeurtenissen of vestigen de aandacht op actuele gebeurtenissen van historische betekenis.
De allereerste herdenkingsmunt van € 2 werd in 2004 uitgegeven door Griekenland ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Athene.
 
Jaar van uitgave      
2017 Vilnius
       
 

Vilnius is het thema van de bijzondere 2 Euromunt van Litouwen 2017. Litouwen heeft deze munt uitgegeven om de rest van Europa haar unieke identiteit te laten zien. Het is de derde munt van deze serie. De eerste (2015) was de Litouwse taal en de tweede (2016) was de Litouwse cultuur.
Op de voorkant van de munt ziet men een panorama van beroemde kerken van Vilnius. Men ziet de klokkentoren van de Sint Johanneskerk, de toren van de Francis kerk en de Bernard Kerk. Op de achtergrond ziet men een aantal orthodoxe kerken. Vilnius, de hoofdstad van Litouwen is een moderne, dynamische , groeiende en bloeiende stad. Door de presentatie van de kerken op deze bijzondere 2 Euromunt maakt men een link naar het verleden.

 
  Datum uitgifte :    
  Oplage :    
Naar Top      
2016 Baltische cultuur
       
 

Op de munt is een schijf in barnsteen afgebeeld, een van de meest typische symbolen van de Baltische cultuur. De schijf is versierd met een kruis uit gegraveerde puntjes, dat de as van de wereld symboliseert. Bovenaan staat de naam van de uitgevende staat, "LIETUVA", geflankeerd door het muntteken en het jaar van uitgifte, "2016". Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte : 3 mei 2016  
  Oplage : 1.000.000  
Naar Top      
2015 30ste verjaardag van de Europese vlag
       
 

Op de munt is de EU-vlag weergegeven die symbool staat voor een verbond tussen volkeren en culturen met een gemeenschappelijke visie op en gemeenschappelijke idealen voor een betere toekomst. Twaalf sterren veranderen in menselijke figuren die de geboorte van een nieuw Europa omarmen. Rechts bovenaan staan in een halve cirkel het land van uitgifte en de jaartallen "1985-2015". Onderaan rechts staan de initialen van de ontwerper (Georgios Stamatopoulos). Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 
  Datum uitgifte : 17 november 2015  
  Oplage : 750.000  
Naar Top      
2015 Litouwse taal
       
  Het ontwerp toont het woord "AČIŪ" (dank je) — een van de mooiste woorden in de Litouwse taal. Voor dit ontwerp is een eigen Litouws lettertype gecreëerd op basis van het Latijnse lettertype om de honderdste verjaardag te herdenken van het herstel van het recht om in het Litouws te drukken. Het lettertype geeft de combinaties van de meest gebruikte letters in het Litouws beter weer. Alle letters van het Litouws worden in een soort letterwolk weergegeven op de achtergrond van het woord "AČIŪ". Onderaan staat de naam van het land van uitgifte "LIETUVA" en onder de naam staat het jaartal "2015". Rechtsonderaan, onder het woord "AČIŪ" staat het muntteken van de Litouwse Munt. Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.
  Datum uitgifte : 14 december 2015  
  Oplage : 1.000.000  
Naar Top