Herdenkingsmunten 2 Euro Litouwen
 
 
 
 
  Elk land van het eurogebied mag één keer per jaar een herdenkingsmunt van € 2 uitgeven. Deze munten hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen en dezelfde gemeenschappelijke zijde als de gewone munten van € 2. Wat de munten onderscheidt, is hun herdenkingsontwerp op de nationale zijde. Alleen de munt van € 2 kan worden gebruikt voor herdenkingsmunten. Zij zijn wettig betaalmiddel in het hele eurogebied. Dit betekent dat zij net als iedere andere euromunt kunnen worden gebruikt en moeten worden geaccepteerd.
De meeste van deze munten herdenken historische gebeurtenissen of vestigen de aandacht op actuele gebeurtenissen van historische betekenis.
De allereerste herdenkingsmunt van € 2 werd in 2004 uitgegeven door Griekenland ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Athene.
 
Jaar van uitgave      
2018 Muziek- en dansfeest
       
 

Elk jaar wordt in Litouwen het traditionele Muziek en Dansfeest gehouden. Dit feest vind jaarlijks in het midden van de zomer plaats en wie dit niet zelf mee heeft gemaakt kan het niet geloven: Het is niet voor te stellen hoe een koor van 20.000 mensen klinkt of 9.000 dansers die tegelijk dansen! Dagenlang kan men de meest uiteenlopende onderdelen van muziek zien, folklore ensembles, Dance Day, Folk Art, Blaasorkesten, toneel, hoornblazers, teveel om op te noemen. Dit megagrote festijn staat op de Unesco lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Het thema van het Muziek en Dansfeest van 2018 is de viering van 100 jaar Litouwen. Hierop aansluitend heeft Litouwen een bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. Het doel van de uitgifte van deze munt is dat Litouwen de rest van Europa kennis wil laten maken van haar prachtige gebruiken en tradities. Op de munt ziet men een aantal gestileerde figuren van mensen en vogels die symbool staan voor de Litouwse volksdans en liederen. Deze figuren zijn in de vorm van papierknipsels, een typische Litouwse volkskunstgenre. Aan de linker bovenkant, in het lichaam van een vogel ziet men het jaartal 2018. Aan de onderkant van de munt ziet men de landsnaam LIETUVA (Litouwen).

 
  Datum uitgifte :    
  Oplage :    
Naar Top      
2018 Baltische Onafhakelijkheid
     
 

De Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen zijn 100 jaar geleden een zelfstandig land geworden. De eerste wereldoorlog was net voorbij en op 16 februari 1918 riep Litouwen haar onafhankelijkheid uit. Estland deed dit op 24 februari 1918 en Letland volgde op 18 november 1918. In het jaar 2018 is het 100 jaar geleden dat deze drie staten een zelfstandig land werden en om dit te vieren hebben deze drie landen samen een gemeenschappelijke munt uitgegeven. Er werd een internationale wedstrijd uitgeschreven en deze is gewonnen door Justas Petrulis uit Litouwen. Op zijn ontwerp ziet men het gemeenschappelijke verleden van de landen, het heden en de toekomst prachtig uitgebeeld. Men ziet de nationale wapens van links naar rechts van Litouwen, Letland en Estland aan de bovenkant van de munt. In het midden ziet men het getal 100 Cryptisch uitgebeeld en samen vormen ze een vlecht van haar om te gezamenlijke toekomst uit te beelden. Aan de linkerkant van de munt ziet men bij de munt van Estland "Eesti", bij de munt van Letland ziet men "Latvija" en bij de munt van Litouwen ziet men "Lietuva". Aan de rechterkant van de munt ziet men het jaartal 2018. Alleen bij de munt van Litouwen zit men ziet men rechts de initialen JP van de Litouwse ontwerper Justas Petrulis en aan de linkerkant het teken van de munt van Litouwen. Bij de munten van Estland en Letland ontbreken de munttekens!

 
  Datum uitgifte :    
  Oplage : 500.000  
Naar Top      
2017 Vilnius
       
 

Vilnius is het thema van de bijzondere 2 Euromunt van Litouwen 2017. Litouwen heeft deze munt uitgegeven om de rest van Europa haar unieke identiteit te laten zien. Het is de derde munt van deze serie. De eerste (2015) was de Litouwse taal en de tweede (2016) was de Litouwse cultuur.
Op de voorkant van de munt ziet men een panorama van beroemde kerken van Vilnius. Men ziet de klokkentoren van de Sint Johanneskerk, de toren van de Francis kerk en de Bernard Kerk. Op de achtergrond ziet men een aantal orthodoxe kerken. Vilnius, de hoofdstad van Litouwen is een moderne, dynamische , groeiende en bloeiende stad. Door de presentatie van de kerken op deze bijzondere 2 Euromunt maakt men een link naar het verleden.

  Datum uitgifte :    
  Oplage :    
Naar Top      
2016 Baltische cultuur
       
 

Op de munt is een schijf in barnsteen afgebeeld, een van de meest typische symbolen van de Baltische cultuur. De schijf is versierd met een kruis uit gegraveerde puntjes, dat de as van de wereld symboliseert. Bovenaan staat de naam van de uitgevende staat, "LIETUVA", geflankeerd door het muntteken en het jaar van uitgifte, "2016". Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte : 3 mei 2016  
  Oplage : 1.000.000  
Naar Top      
2015 30ste verjaardag van de Europese vlag
       
 

Op de munt is de EU-vlag weergegeven die symbool staat voor een verbond tussen volkeren en culturen met een gemeenschappelijke visie op en gemeenschappelijke idealen voor een betere toekomst. Twaalf sterren veranderen in menselijke figuren die de geboorte van een nieuw Europa omarmen. Rechts bovenaan staan in een halve cirkel het land van uitgifte en de jaartallen "1985-2015". Onderaan rechts staan de initialen van de ontwerper (Georgios Stamatopoulos). Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 
  Datum uitgifte : 17 november 2015  
  Oplage : 750.000  
Naar Top      
2015 Litouwse taal
       
  Het ontwerp toont het woord "AČIŪ" (dank je) — een van de mooiste woorden in de Litouwse taal. Voor dit ontwerp is een eigen Litouws lettertype gecreëerd op basis van het Latijnse lettertype om de honderdste verjaardag te herdenken van het herstel van het recht om in het Litouws te drukken. Het lettertype geeft de combinaties van de meest gebruikte letters in het Litouws beter weer. Alle letters van het Litouws worden in een soort letterwolk weergegeven op de achtergrond van het woord "AČIŪ". Onderaan staat de naam van het land van uitgifte "LIETUVA" en onder de naam staat het jaartal "2015". Rechtsonderaan, onder het woord "AČIŪ" staat het muntteken van de Litouwse Munt. Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.
  Datum uitgifte : 14 december 2015  
  Oplage : 1.000.000  
Naar Top