Herdenkingsmunten 2 Euro Letland
 
 
 
 
  Elk land van het eurogebied mag één keer per jaar een herdenkingsmunt van € 2 uitgeven. Deze munten hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen en dezelfde gemeenschappelijke zijde als de gewone munten van € 2. Wat de munten onderscheidt, is hun herdenkingsontwerp op de nationale zijde. Alleen de munt van € 2 kan worden gebruikt voor herdenkingsmunten. Zij zijn wettig betaalmiddel in het hele eurogebied. Dit betekent dat zij net als iedere andere euromunt kunnen worden gebruikt en moeten worden geaccepteerd.
De meeste van deze munten herdenken historische gebeurtenissen of vestigen de aandacht op actuele gebeurtenissen van historische betekenis.
De allereerste herdenkingsmunt van € 2 werd in 2004 uitgegeven door Griekenland ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Athene.
 
Jaar van uitgave      
2018 Baltische Onafhankelijkheid
       
 

De Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen zijn 100 jaar geleden een zelfstandig land geworden. De eerste wereldoorlog was net voorbij en op 16 februari 1918 riep Litouwen haar onafhankelijkheid uit. Estland deed dit op 24 februari 1918 en Letland volgde op 18 november 1918. In het jaar 2018 is het 100 jaar geleden dat deze drie staten een zelfstandig land werden en om dit te vieren hebben deze drie landen samen een gemeenschappelijke munt uitgegeven. Er werd een internationale wedstrijd uitgeschreven en deze is gewonnen door Justas Petrulis uit Litouwen. Op zijn ontwerp ziet men het gemeenschappelijke verleden van de landen, het heden en de toekomst prachtig uitgebeeld. Men ziet de nationale wapens van links naar rechts van Litouwen, Letland en Estland aan de bovenkant van de munt. In het midden ziet men het getal 100 Cryptisch uitgebeeld en samen vormen ze een vlecht van haar om te gezamenlijke toekomst uit te beelden. Aan de linkerkant van de munt ziet men bij de munt van Estland Eesti, bij de munt van Letland ziet men Latvija en bij de munt van Litouwen ziet men Lietuva. Aan de rechterkant van de munt ziet men het jaartal 2018. Alleen bij de munt van Litouwen zit men ziet men rechts de initialen JP van de Litouwse ontwerper Justas Petrulis en aan de linkerkant het teken van de munt van Litouwen. Bij de munten van Estland en Letland ontbreken de munttekens!

 
  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage : 500.000  
Naar Top      
2017 Kurzeme
       
 

Letland geeft een serie bijzondere 2 Euromunten uit van haar vier provincies. De eerste is in het jaar 2016 uitgegeven (Vidzeme). In 2017 volgen Letgallen en Kurzeme en wordt in het jaar 2018 deze serie afgesloten met de provincie Zemgalen. Deze bijzondere 2 Euromunt heeft als thema de provincie Kurzeme. Kurzeme is in het Nederlands Koerland. Koerland is de meest westelijke provincie van Letland met de belangrijke havensteden Ventspils en Liepaja. Koerland heeft een rijke historie en heeft een met name Duitse historie. Op de munt ziet men het wapen van Koerland. Op dit wapen ziet men een leeuw naar rechts lopend. Boven het wapen ziet men de landsnaam Latvija (Letland) en onder het wapen de provincienaam Kurzeme (Koerland). Aan de rechterkant van de munt ziet men het jaartal 2017. Het randschrift van de munt luidt DIEVS * SVETI * LATVIJU (God zegene Letland).

  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage : 493.000  
Naar Top      
2017 Latgale
       
 

Letland geeft een serie bijzondere 2 Euromunten uit van haar vier provincies. De eerste is in het jaar 2016 uitgegeven (Vidzeme). In 2017 volgen Letgallen en Kurzeme en wordt in het jaar 2018 deze serie afgesloten met de provincie Zemgalen. Deze bijzondere 2 Euromunt heeft als thema de provincie Letgallen. Letgallen is de meest oostelijke provincie van Letland en ze grenst aan Rusland en Wit Rusland. Ongeveer een derde van de Letse bevolking woont in Letgallen. Letgallen wordt ook wel het land van de meren genoemd. Bijzonder is dat de Reformatie in Letgallen niet heeft plaatsgevonden en het overwegend Katholiek is. Er leeft een grote Russische minderheid in Letgallen. Op de munt ziet men het wapen van Letgallen. Op dit wapen ziet men een leeuw naar rechts lopend met een zwaard in de hand. Boven het wapen ziet men de landsnaam Latvija (Letland) en onder het wapen de provincienaam Latgale (Letgallen). Aan de rechterkant van de munt ziet men het jaartal 2017. Het randschrift van de munt luidt DIEVS * SVETI * LATVIJU (God zegene Letland).

  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage :    
Naar Top      
2016 Midden - Lijfland / Vidzeme
       
 

Letland heeft vier provincies: Vidzeme, Kurzeme, Zemgale en Latgale. Als eerste in deze serie munten wordt gestart met de regio Vidzeme, dit is in het Nederlands 'Midden-Lijfland'. De vierde en laatste munt wordt in het jaar 2018 uitgegeven als Letland 100 jaar bestaat. Vidzeme is de grootste provincie van Letland en ligt in het midden van Letland. Het is de grootste provincie van Letland (23.000 vierkante kilometer). Vidzeme staat bekend om haar prachtige landschap. In Vidzeme vindt men de grootste rivier van Letland (Gauja) en de hoogste berg van Letland (Gaizinš). Meer van de helft van Letse bevolking woont in Vidzeme. Op de munt ziet men een afbeelding van het Wapen van Letland. Bovenaan de munt ziet men de landsnaam Latija (Letland) en aan de onderkant de naam van de Provincie Vidzeme. Aan de rechterkant van de munt ziet men het jaartal 2016. Het randschrift van de munt luidt: DIEVS * SVETI * LATVIJU * = God zegene Letland.

  Datum uitgifte :

15 november 2016

 
  Oplage : 1.030.000  
Naar Top      
2016 Letse melkindustrie
       
 

 

De beeldenaar toont een Letse bruine koe, een symbool van de Letse melkveehouderij, zowel in de folklore als in het dagelijks leven. Links onderaan de beeldenaar staat het jaar van uitgifte "2016" en aan de onderzijde van de binnenste cirkel staat de naam van het uitgevende land "LATVIJA". Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte :

19 juli 2016

 
  Oplage : 1.015.000  
Naar Top      
2015 Bescherming van de zwarte ooievaar
       
 

Het ontwerp toont een zwarte ooievaar (Ciconia nigra) die als een van de vlaggenschipsoorten voor natuurbehoud in Europa wordt beschouwd. In 2005 is in Letland het beschermingsplan voor de zwarte ooievaar aangenomen. Onderaan op de beeldenaar staan de naam van het uitgevende land "LATVIJA" en daaronder het jaar van uitgifte "2015". Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.


  Datum uitgifte :

1 december 2015

 
  Oplage : 1.020.000  
Naar Top      
2015 30e verjaardag van de Europese vlag
       
 

 

Op de munt is de EU-vlag weergegeven die symbool staat voor een verbond tussen volkeren en culturen met een gemeenschappelijke visie op en gemeenschappelijke idealen voor een betere toekomst. Twaalf sterren veranderen in menselijke figuren die de geboorte van een nieuw Europa omarmen. Rechts bovenaan staan in een halve cirkel het land van uitgifte en de jaartallen "1985-2015". Onderaan rechts staan de initialen van de ontwerper (Georgios Stamatopoulos). Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 
  Datum uitgifte :

3 november 2015

 
  Oplage : 1.010.000  
Naar Top      
2015 Voorzitterschap Europese Unie
       
 

 

Op de munt is het officiële logo van het Letse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie afgebeeld. Het logo is aangevuld met het opschrift "LATVIJAS PREZIDENTŪRA ES PADOMĒ" ("LETS VOORZITTERSCHAP VAN DE RAAD VAN DE EU") en met de website van het voorzitterschap "EU2015.LV". Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte :

10 februari 2015

 
  Oplage : 1.025.000  
Naar Top      
2014 Riga, culturele hoofdstad van Europa 2014
       
 

Letland 2 Euro 2014 "Riga". Riga, de hoofdstad van Letland, is in het jaar 2014 de Culturele hoofdstad van Europa.Ter gelegenheid hiervan heeft Letland deze bijzondere 2 Euromunt uitgegeven.


Letland heeft sinds 1 januari 2014 de Euro als betaalmiddel en het is dus de eerste keer dat Letland een bijzondere 2 Euromunt uitgeeft.

Op de munt ziet men Riga gezien vanaf de Westelijke kant met de rivier de Daugava. Bovenaan de munt staat geschreven "Eiropas Kulturas Galvaspilseta" (Culturele Hoofdstad van Europa).Onderaan de munt staat "Riga - 2014" en de Landenafkorting van Letland (LV). In de buitenring van de munt ziet men de 12 sterren.


  Datum uitgifte :

12 augustus 2014

 
  Oplage : 1.000.000  
Naar Top