Herdenkingsmunten 2 Euro Italië
 
 
 
 
  Elk land van het eurogebied mag één keer per jaar een herdenkingsmunt van € 2 uitgeven. Deze munten hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen en dezelfde gemeenschappelijke zijde als de gewone munten van € 2. Wat de munten onderscheidt, is hun herdenkingsontwerp op de nationale zijde. Alleen de munt van € 2 kan worden gebruikt voor herdenkingsmunten. Zij zijn wettig betaalmiddel in het hele eurogebied. Dit betekent dat zij net als iedere andere euromunt kunnen worden gebruikt en moeten worden geaccepteerd.
De meeste van deze munten herdenken historische gebeurtenissen of vestigen de aandacht op actuele gebeurtenissen van historische betekenis. De allereerste herdenkingsmunt van € 2 werd in 2004 uitgegeven door Griekenland ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Athene.
 
Jaar van uitgave      
2017 Titus Livius
       
 

Titus Livius leefde rond de jaartelling. Hij was een beroemd schrijver. Zijn belangrijkste werk was het in kaart brengen van de geschiedenis van Rome. Dit is een levenswerk voor hem geweest, het zijn maar liefst 142 boeken! Volgens velen is Rome gesticht in het jaar 753 voor Christus. Dit jaartal is bijna 1500 jaar de basis geweest voor de jaartelling, pas rond het jaar 800 is onze huidige jaartelling in gebruik genomen!
Titus Livius is in het jaar 17 overleden, wat in het jaar 2017 exact 2000 jaar geleden is. Om dit te herdenken heeft Italië een bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. Op de voorkant van de munt ziet men een afbeelding van Titus Livius. Aan de rechterkant van de munt ziet men de jaartallen 17 en 2017. Aan de onderkant zijn naam in het Latijn: Tito Livio. In een cirkel ziet men verder 50 stippen.

  Datum uitgifte :

 

 

  Oplage :    
Naar Top      
2017 Basiliek San Marco te Venetië
       
 

Het thema van deze bijzondere 2 Euromunt van Italië 2017 is de Basiliek van San Marco te Venetië. De naam San Marco komt van de Evangelist Marcus die er begraven is. Deze Kathedraal is de grootste kerk van Venetië. Oorspronkelijk dateert de kerk uit de 9e eeuw en in het jaar 1063 is met de bouw van de huidige Kathedraal begonnen. Na een bouw van ruim 550 jaar kwam de Kathedraal van San Marco in het jaar 1617 gereed. Deze unieke Kathedraal kan men het gehele jaar bezichtigen, echter zowel mannen als vrouwen moeten passend gekleed zijn. Om te herdenken dat deze prachtige Kathedraal 400 jaar geleden gereed is gekomen heeft Italië een bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. Op de voorkant van de munt ziet men de voorkant van de San Marco. Aan de bovenkant van de munt ziet men de naam Venezia (Venetië) en aan de onderkant van de munt ziet men de tekst San Marco met daarboven de jaartallen 1617 en 2017. In de buitenste ring van de munt ziet men de 12 sterren van Europa.

 
  Datum uitgifte :

 

 

  Oplage :    
Naar Top      
2016 2200ste sterfdag van Titus Maccius Plautus
       
 

Toneelmaskers die twee personages uit de Nieuwe Komedie voorstellen: de jonge vrouw en de slaaf, naar een mozaïek uit de 2e eeuw n. Chr. (Rome, Capitolijnse Musea), omgeven door een bouwplan van een Romeins theater en het logo van de Italiaanse Republiek "RI", met links "R" en rechts "LDS", de initialen van de ontwerper Luciana De Simoni; onderaan "184 a. C." (184 v. Chr.), "2016" en "PLAUTO" (Plautus). Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte :

16 mei 2016

Titus Maccius Plautus

  Oplage : 1.500.000  
Naar Top      
2016 550ste sterfdag van Donatello
       
 

Het hoofd van de David van Donatello (detail van het bronzen standbeeld in het Nationaal Museum van Bargello te Florence): aan de linkerzijde het logo van de Italiaanse Republiek "RI"; daaronder, onder elkaar, de jaartallen "1466" en "2016"; aan de rechterzijde "C.M.", de initialen van de ontwerpster, Claudia Momoni; aan de onderkant de inscriptie "DONATELLO". Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte :

29 april 2016

 
  Oplage : 1.521.000  
Naar Top      
2015 30e verjaardag van de Europese vlag
       
 

Op de munt is de EU-vlag weergegeven die symbool staat voor een verbond tussen volkeren en culturen met een gemeenschappelijke visie op en gemeenschappelijke idealen voor een betere toekomst. Twaalf sterren veranderen in menselijke figuren die de geboorte van een nieuw Europa omarmen. Rechts bovenaan staan in een halve cirkel het land van uitgifte en de jaartallen "1985-2015". Onderaan rechts staan de initialen van de ontwerper (Georgios Stamatopoulos). Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 
  Datum uitgifte :

9 november 2015

 
  Oplage : 1.000.000  
Naar Top      
2015 World Expo 2015 in Milaan
       
 

Op de beeldenaar staat een afbeelding van een compositie die de vruchtbaarheid van de aarde symboliseert: op een halve cirkel die de wereldbol weergeeft, wacht een door het water gevoed zaad op ontluiking; boven de aarde groeien een wijnstok, een olijftak en een korenaar uit een boomstronk; rondom de inscriptie "NUTRIRE IL PIANETA"; links de initialen van de ontwerper Maria Grazia Urbani, "MGU"; rechts het monogram van de Italiaanse Republiek "RI" en de letter "R" die het munthuis van Rome aanduidt; in het midden het logo van de EXPO MILANO 2015. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 
  Datum uitgifte :

27 april 2015

 
  Oplage : 3.500.000  
Naar Top      
2015 750ste geboortedag van Dante Alighieri
       
 

Op de beeldenaar staat een afbeelding van Dante met een open boek in zijn linkerhand en de berg van het vagevuur in de achtergrond; het gaat om een detail van de illustratie van De goddelijke komedie, geschilderd door Domenico di Michelino (1417-1491), in de S. Maria del Fiore (dom) in Firenze; centraal het monogram van de Italiaanse Republiek "RI"; rechts de inscriptie "R" die het munthuis van Rome aanduidt; onderaan de inscriptie "SP", de initialen van Silvia Petrassi, en de datums "1265 2015", zijnde het geboortejaar van Dante respectievelijk het jaar van uitgifte van de munt; boogvormig de inscriptie "DANTE ALIGHIERI". Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte :

26 juni 2015

 
  Oplage : 3.515.000  
Naar Top      
2014 Galileo Galilei
       
 

Italië heeft de bijzondere 2 Euromunt 2014 "Galileo Galilei" uitgegeven omdat het 450 jaar geleden is dat de beroemde Natuurkundige, wiskunde en astronoom Galileo Galilei is geboren. Galileo Galilei was een genie in zijn tijd en hij stelde vast dat de aarde niet het middelpunt van het heelal is. Daarmee kwam hij in conflict met de Katholieke kerk! Galileo Galilei sprak diverse talen waaronder Nederlands!

De munt is ontworpen door Claudia Momoni, daarom staan haar initialen "C.M." op de munt. Op de munt ziet men een afbeelding van het gezicht van Galileo Galilei op ca. 72 jarige leeftijd. Verder ziet men bovenaan de munt de tekst "Galileo Galilei" en een afbeelding van een Telescoop uit die tijd. Verder ziet men de jaartallen '1564-1914'. In de buitenring van de munt ziet men de twaalf sterren van de Europese vlag.


  Datum uitgifte :

2014

 
  Oplage : 6.500.000  
Naar Top      
2014 200 jaar politie
       
 

Speciale 2 Euromunt ter ere van het 200-jarig bestaan van het militair politiekorps Arma dei Carabinieri.

De korps van de Carabinieri is opgericht in het Koninkrijk Sardinië. Na de Italiaanse eenwording werd het een onderdeel van de nieuwe nationale militaire organisatie.

Op de munt zijn twee Carabinieri in traditioneel uniform met cape en steek afgebeeld.

De afbeelding is een herinterpretatie van het beeldhouwwerk "Pattuglia di Carabinieri nella tormenta" van Antonio Berti uit 1973. Rechts ervan staan, elkaar overlappend, de letters "RI", het monogram van de Italiaanse Republiek, en het jaartal 2014, links ervan staat het jaartal 1814. Bovenaan wordt de letter R (monogram van de Romeinse Munt) weergegeven en in de afsnede staat "LDS" (monogram van de ontwerpster, Luciana De Simoni) en "CARABINIERI". Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.


  Datum uitgifte :

25 maart 2014

 
  Oplage : 6.500.000  
Naar Top      
2013 700ste geboortedag van Giovanni Boccaccio
       
 

Het ontwerp toont het hoofd van Giovanni BOCCACCIO, van rechts in driekwartprofiel gezien, ontleend aan het fresco van Andrea del Castagno dat omstreeks 1450 is gemaakt (Florence, Galleria degli Uffizi). Aan de onderzijde in een halve cirkel de naam en jaartallen BOCCACCIO 1313 2013 en aan de rechterzijde, onder elkaar, de letters R (monogram van de Romeinse Munt), RI (monogram van de Italiaanse Republiek) en m (monogram van ontwerper Mauri). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte :

25 juli 2013

 
  Oplage : 10.000.000  
Naar Top      
2013 200ste geboortedag van Giuseppe Verdi
       
 

Verdi is vooral bekend geworden door de zesentwintig opera's die hij schreef, waaronder Aida en Otello.

Liederen uit Verdi's opera's zijn ook doorgedrongen tot de volkscultuur, zoals La donna e mobile en Va, pensiero (het slavenkoor).

Het ontwerp toont het borstbeeld van Giuseppe VERDI (1813-2001), van links in driekwartprofiel gezien, met aan de linkerzijde de letter I bovenop de R (het monogram van de Italiaanse Republiek) en daaronder het jaartal 1813 en aan de rechterzijde een R (het monogram van de Romeinse Munt) en daaronder het jaartal 2013. In de afsnede MCC (monogram van ontwerpster Maria Carmela COLANERI) en G. VERDI. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.


  Datum uitgifte :

20 mei 2013

 
  Oplage : 10.000.000  
Naar Top      
2012 10 jaar chartale Euro
       
 

Burgers en inwoners van het eurogebied hebben het winnende ontwerp voor een nieuwe euromunt gekozen, die door alle landen van het eurogebied gezamenlijk zal worden uitgegeven om te herdenken dat het in januari 2012 tien jaar geleden is dat de eurobankbiljetten en euromunten zijn ingevoerd. Op het web konden zij stemmen op een van de vijf ontwerpen die door een beroepsjury waren geselecteerd. De ontwerpen waren ingezonden voor een ontwerpwedstrijd waaraan burgers uit alle landen van het eurogebied konden deelnemen.
Het winnende ontwerp symboliseert de manier waarop de euro in de afgelopen tien jaar een munt van mondiaal belang is geworden, maar ook de rol ervan in het dagelijks leven. Verschillende aspecten daarvan zijn afgebeeld: mensen (een gezin van vier), handel (een schip), industrie (een fabriek) en energie (windkrachtcentrales).
De munt is een ontwerp van Helmut Andexlinger, een beroepsontwerper werkzaam bij de Oostenrijkse munt.

  Datum uitgifte :

2012

 
  Oplage : 5.013.000  
Naar Top      
2012 100ste sterfdag van Giovanni Pascoli
       
 

 

Speciale 2 euromunt ter ere van de 100e sterfdag van de dichter Giovanni Pascoli.

Pascoli leefde van 1855 tot 1912 en was rond 1900 Italië's grootste dichter.

  Datum uitgifte :

2012

 
  Oplage :    
Naar Top      
2011 150ste verjaardag van de Italiaanse eenwording
       
 

 

Het binnenste gedeelte van de munt toont in het midden drie in de wind wapperende Italiaanse vlaggen. Deze staan symbool voor de voorbije drie 50ste verjaardagen - 1911, 1961 en 2011 - en illustreren de verbondenheid tussen de generaties: dit is het logo van de 150ste verjaardag van de eenwording van Italië. Langs de bovenste buitenrand rond de drie vlaggen staat in een halve cirkel de inscriptie “150° DELL’UNITÀ D’ITALIA” (150ste verjaardag van de eenwording van Italië), met rechts van het midden de letters "RI" over elkaar heen geplaatst, ter indicatie van het land van uitgifte, de Republiek Italië. Onder de drie vlaggen staan de data “1861 › 2011 › ›”. Midden onder de data staat het muntteken "R", met langs de onderrand rechts de letters "ELF INC", de initialen van de kunstenaar Ettore Lorenzo Frapiccini en de eerste drie letters van de Italiaanse benaming voor zijn beroep (incisore). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de vlag van de Europese Unie afgebeeld.

  Datum uitgifte :

maart 2011

 
  Oplage : 10.000.000  
Naar Top      
2010 200ste geboortedag van Camillo Benso, Graaf van Cavour
       
 

Met de munt wordt de 200ste geboortedag van Camillo Benso, graaf van Cavour (1810-1861) herdacht, een sleutelfiguur in de Italiaanse eenwording en het vroege Italiaans liberalisme, en de oprichter van het politieke nieuwsblad "Il Risorgimento". Op de munt staat het portret van Cavour, gebaseerd op een schilderij van Francesco Hayez uit 1864.

 

  Datum uitgifte :

maart 2010

 
  Oplage : 4.000.000  
Naar Top      
2009 200e verjaardag van Louis Braille
       
 

De munt toont een hand die door aanraking een boek leest. De wijsvinger wijst naar het verticale opschrift ‘LOUIS BRAILLE 1809-2009’, en twee vliegende vogels boven de hand symboliseren de vrijheid van kennis. Het monogram van de Italiaanse Republiek, ‘RI’, is rechts bovenaan afgebeeld, en het muntteken ‘R’ rechts onderaan. De naam van Braille staat onder het boek geschreven in het schrift dat hij heeft ontwikkeld. Helemaal onderaan staan de initialen ‘MCC’ van de kunstenares Maria Carmela Colaneri. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

  Datum uitgifte :

september 2009

 
  Oplage : 2.000.000  
Naar Top      
2009 Tiende verjaardag van de Economische en Monetaire Unie
       
 

De munt toont een primitief getekend figuurtje dat in het €-teken overgaat. De munt wil uitdrukking geven aan de idee dat een enkele munt en, bij uitbreiding, de Economische en Monetaire Unie (EMU) het sluitstuk is in de lange geschiedenis van de handel en economische integratie in Europa.

De munt, die door elk land van het eurogebied wordt uitgegeven, draagt de naam van het land en het opschrift 'EMU 1999-2009' in de desbetreffende taal of talen.

Het ontwerp is uit vijf voorgedragen ontwerpen gekozen door burgers van de Europese Unie die hun stem online uitbrachten. Het ontwerp is van de hand van George Stamatopoulos, graveur bij de Afdeling Munten van de Bank of Greece.

  Datum uitgifte :

27 januari 2009

 
  Oplage : varieert per land  
Naar Top      
2008 60e Verjaardag Verklaring Rechten van de Mens
       
 

Op de munt zijn een man en een vrouw afgebeeld met een olijftak, een korenaar, een tandrad en wat prikkeldraad, die symbool staan voor het recht op vrede, voedsel, werk en vrijheid. Tussen de twee figuren staat het monogram „RI” van de Italiaanse Republiek, evenals het jaar van uitgifte „2008”. Onderaan de afbeelding is het cijfer „60” te zien in de vorm van een ketting bestaande uit gebroken ringen, alsmede het opschrift „DIRITTI UMANI” (rechten van de mens). De initialen „MCC” van ontwerpster Maria Carmela Colaneri en het muntteken „R” staan aan de rechterzijde. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

  Datum uitgifte :

april 2008

 
  Oplage : 5.000.000  
Naar Top      
2007 Verdrag van Rome
       
 

De munt toont het document met het Verdrag ondertekend door de zes oprichtingslanden tegen een achtergrond die herinnert aan de bestrating van de Piazza del Campidoglio in Rome (ontworpen door Michelangelo), waar het Verdrag op 25 maart 1957 werd ondertekend. De opschriften "Verdrag van Rome 50 jaar", "EUROPA" en de naam van het uitgevende land zijn weergegeven in de respectieve talen van het eurogebied of in het Latijn. De opschriften verschillen dus van land tot land, maar de afbeelding is hetzelfde.

Bij het Verdrag van Rome werd de Europese Economische Gemeenschap opgericht, wat uiteindelijk heeft geleid tot de invoering van de euro in 1999 en de eurobankbiljetten en euromunten in 2002. De verjaardag zal worden gevierd op 25 maart 2007. De landen van het eurogebied hebben besloten de gelegenheid luister bij te zetten door gezamenlijk deze herdenkingsmunt uit te geven. Het ontwerp is geselecteerd na een wedstrijd die door de Europese munthuizen is gehouden.

  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage : varieert per land  
Naar Top      
2006 Olympische Winterspelen van 2006 in Turijn
       
 

In het midden van de munt bevindt zich een afbeelding van een skiër, een dynamische, kromlijnige figuur. Daarboven staan de woorden “GIOCHI INVERNALI” en links van hem wordt de locatie van de Winterspelen aangegeven door het woord “TORINO” en een afbeelding van het bekendste historische gebouw van Turijn, de Mole Antonelliana. Het monogram van de Italiaanse Republiek “RI” en het muntteken “R” bevinden zich ook links van de skiër. Het jaar van uitgifte, 2006, en de initialen van de ontwerpster, “MCC” (Maria Carmela Colaneri), staan rechts van de skiër afgebeeld. Langs de buitenrand staan de twaalf sterren van de Europese Unie.

  Datum uitgifte :

januari 2006

 
  Oplage : 40.000.000  
Naar Top      
2005 1-jarig jubileum van de Europese Grondwet
       
 

In het midden van de munt staan Europa en de stier afgebeeld. Europa houdt een pen en de tekst van de Europese grondwet vast. Links boven is het muntteken „R” te zien. De initialen van de graveur Maria Carmela Colaneri, „MCC”, staan links onder aan de rand van het middengedeelte van de munt. Het jaar van uitgifte staat rechts bovenaan boven het hoofd van de stier. In het onderste deel van de afbeelding net naast het midden is het monogram van de Italiaanse Republiek, „RI”, te zien. In het deel van de buitenrand onder de centrale afbeelding staat in een boog het opschrift „COSTITUZIONE EUROPEA”, en in het resterende deel van de buitenrand zijn twaalf sterren afgebeeld.

  Datum uitgifte :

oktober 2005

 
  Oplage : 18 miljoen  
Naar Top      
2004 Vijfde decennium van het Wereldvoedselprogramma
       
 

In het midden staat de afbeelding van een naar rechts gekantelde wereldbol met het opschrift „WORLD FOOD PROGRAMME”. Een korenaar, een maïskolf en een rijstaar, de drie graansoorten die de essentiële voedselbronnen van de wereld voorstellen, komen van achter de wereldbol te voorschijn. Rechts van de wereldbol staat een „I” bovenop een „R”, het monogram van „Repubblica Italiana”, met daaronder een kleinere combinatie van de letters „U” en „P”, de initialen van de graveur, Uliana Pernazza. Bovenaan links van de wereldbol staat het muntteken „R” en onder de wereldbol het jaartal, „2004”. Langs de buitenrand staan de twaalf sterren van de Europese Unie.

  Datum uitgifte :

15 december 2004

 
  Oplage : 16 miljoen  
Naar Top