Herdenkingsmunten 2 Euro Griekenland
 
 
 
 
  Elk land van het eurogebied mag één keer per jaar een herdenkingsmunt van € 2 uitgeven. Deze munten hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen en dezelfde gemeenschappelijke zijde als de gewone munten van € 2. Wat de munten onderscheidt, is hun herdenkingsontwerp op de nationale zijde. Alleen de munt van € 2 kan worden gebruikt voor herdenkingsmunten. Zij zijn wettig betaalmiddel in het hele eurogebied. Dit betekent dat zij net als iedere andere euromunt kunnen worden gebruikt en moeten worden geaccepteerd.
De meeste van deze munten herdenken historische gebeurtenissen of vestigen de aandacht op actuele gebeurtenissen van historische betekenis.
De allereerste herdenkingsmunt van € 2 werd in 2004 uitgegeven door Griekenland ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Athene.
 
Jaar van uitgave      
2017 60ste sterfdag Nikos Kazantzakis
       
 

Nikos Kazantzakis (1883 - 1957) was de belangrijkste Griekse schrijver van de 20e Eeuw. Hij schreef voornamelijk Filosofische werken. Hij was een overtuigd communist. Bekende werken waren Toda Raba, Odyssee en Zorba de Griek. Zijn werken werden niet altijd door de Grieks Orthodoxe kerk en de Katholieke kerk gewaardeerd. Kazantzakis werd maar liefst negen maal genomineerd voor de Nobelprijs van de Literatuur, echter kreeg deze prijs nooit! Toen hij in 1957 overleed mocht hij niet op een kerkhof begraven worden! Toch is hij begraven in Kreta, zijn graf siert een houten kruis. Nikos Kazantzakis voelde zich een echte Kretenzer, een man van Kreta, maar bracht het grootste deel van zijn leven in het buitenland door. Hij sprak vloeiend Frans en Duits en zelfs, zij het beperkt, Nederlands! Om te herdenken dat Nikos Kazantzakis 60 jaar geleden is overleden heeft Griekenland een bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. Op de munt ziet men een afbeelding van Kazantzakis op oudere leeftijd naar links kijkend. Verder ziet men aan de linkerkant van de munt in een cirkel de Griekse Tekst Griekenland Democratie met het jaartal 2017 en daar onder de naam Nikos Kazantzakis in het Grieks.

  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage :    
Naar Top      
2017 Philippi
       
 

Philippi was 2000 jaar geleden een belangrijke stad op de weg van Rome naar Istanboel, gelegen in het oude Macedonië. De apostel Paulus bezocht deze stad, zat er ook gevangen en schreef zijn beroemde brief aan de Filippenzen. In de 14e eeuw is Philippi verwoest door de Ottomanen. Sinds 2016 staat Philippi op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Griekenland heeft deze bijzondere 2 Euromunt uitgegeven en op de munt ziet men de Basiliek B met daarbij lineaire motieven geïnspireerd door een grenspatroon uit een oud Grieks mozaïek dat bij de ruïnes gevonden is. In het Grieks staat de tekst ARCHEOLOGISCHE SITE VAN PHILIPPI en GRIEKSE REPUBLIEK. Tussen de tekst en Basiliek B ziet men het jaartal 2017.

  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage : 750.000  
Naar Top      
2016 150ste verjaardag van het drama van Arkadi
       
 

Deze bijzondere Griekse 2 Euromunt 2016 heeft als thema het Arkadi Klooster. Dit klooster was oorspronkelijk een Byzantijnse kerk en waarschijnlijk genoemd naar Keizer Arkadios. Het Arkadia Klooster ligt centraal in het eiland Kreta. Het was het enige Klooster in Kreta wat Klokken mocht luiden!    In het jaar 1866 vochten de Kretenzers een onafhankelijkheidsstrijd uit tegen de Turken. De opstandelingen trokken zich terug in het Klooster Arkadia en verzamelden zo veel mogelijk kruit. Omdat men wist dat ze toch door de Turken vermoord zouden worden besloot men om zich op te blazen. Dit gebeurde op 8 november 1866. In het jaar 1898 werd Kreta alsnog zelfstandig en in het jaar 1913 opgenomen in het land Griekenland. Om te herdenken dat het in het jaar 2016 exact 150 jaar geleden is dat de Kretense opstandelingen zich opbliezen heeft Griekenland een bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. Op de munt ziet men een frontale afbeelding van het Arkadi Klooster. Aan de linkerkant van de munt ziet men de Griekse tekst Griekenland Democratie. Rechtsboven ziet men het jaartal 2016 en aan de onderkant van de munt ziet men de Griekse tekst Arkadi Klooster. In de buitenste ring ziet men de 12 sterren van Europa.

  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage :    
Naar Top      
2016 120ste geboortedag van Dimitris Mitropoulos
       
 

Dimitri Mitropoulos (01.03.1896 - 02.11.1960) was een bekende Griekse componist, dirigent en musicus. Als jonge dirigent presteerde hij al bovenmaats. Hij heeft het grootste deel van zijn leven doorgebracht in de U.S.A. waar hij in 1946 Amerikaans staatsburger werd. In de USA had hij het vanwege zijn Homoseksualiteit niet altijd even gemakkelijk. Het bijzondere aan zijn manier van dirigeren was dat hij geen dirigeerstok gebruikte en ook geen papier nodig was! Dimitri Mitropoulos leefde zijn gehele leven een eenvoudige Grieks Orthodoxe levensstijl.
In het jaar 2016 is het 120 jaar geleden dat Dimitri Mitropoulos is geboren en om dit te herdenken heeft Griekenland een bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. Op de munt ziet men een afbeelding van het gezicht van Dimitri Mitropoulos naar links kijkend. Aan de linkerkant van de munt ziet men de Griekse tekst 120 jaar geboorte Dimitri Mitropoulos met daaronder de Griekse tekst Griekse Democratie met daarachter het jaartal 2016. De rest van de munt is opgevuld met muzieknoten. In de buitenste ring van de munt ziet men de 12 sterren van Europa.

  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage :    
Naar Top      
2015 75ste sterfdag van Spyros Louis
       
 

Het ontwerp toont Spyros Louis en de beker die hij won tegen de achtergrond van het Stadion Panathinaiko. Langs de binnenzijde staan het land van uitgifte "HELLEENSE REPUBLIEK" en "DE 75e VERJAARDAG VAN HET OVERLIJDEN VAN SPYROS LOUIS" vermeld (in het Grieks). Boven de beker staan het jaar van uitgifte "2015" en rechts een palmet (het muntteken van het Griekse munthuis). Onderaan is het monogram van de kunstenaar (George Stamatopoulos) zichtbaar. Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld

  Datum uitgifte :

23 december 2015

 
  Oplage : 750.000  
Naar Top      
2015 30e verjaardag van de Europese vlag
       
 

Op de munt is de EU-vlag weergegeven die symbool staat voor een verbond tussen volkeren en culturen met een gemeenschappelijke visie op en gemeenschappelijke idealen voor een betere toekomst. Twaalf sterren veranderen in menselijke figuren die de geboorte van een nieuw Europa omarmen. Rechts bovenaan staan in een halve cirkel het land van uitgifte en de jaartallen "1985-2015". Onderaan rechts staan de initialen van de ontwerper (Georgios Stamatopoulos). Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 
  Datum uitgifte :

23 december 2015

 
  Oplage : 750.000  
Naar Top      
2014 400ste sterfdag van Domínikos Theotokópoulos
       
 

Het middengedeelte van de munt bevat een portret van Domínikos Theotokópoulos. Op de achtergrond is een typische figuur uit zijn oeuvre afgebeeld, die illustratief is voor zijn techniek. Links staan het jaartal "2014" en de karakteristieke handtekening van de kunstenaar ("Domínikos Theotokópoulos Epoíei"). Rechts staat het muntteken van de Griekse Nationale Munt. Het gehele ontwerp is omgeven door het opschrift "DOMENIKOS THEOTOKOPOULOS 1541-1614" en de naam van de uitgevende staat "HELLEENSE REPUBLIEK" in het Grieks. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte :

24 september 2014

 
  Oplage : 752.500  
Naar Top      
2014 150ste verjaardag van de vereniging van de Ionische Eilanden met Griekenland
       
 

In het binnenste gedeelte van de munt is een zevenpuntige ster afgebeeld waarop in het Grieks het volgende is vermeld: "150 JAAR SINDS DE VERENIGING VAN DE IONISCHE EILANDEN (EPTÁNISA) MET GRIEKENLAND 1864-2014", de naam van de uitgevende staat "HELLEENSE REPUBLIEK" en het muntteken van de Griekse Nationale Munt. In de ruimten tussen de punten van de ster staan de symbolen van de Ionische Eilanden. Het gehele ontwerp is omgeven door een decoratief gestileerd golfmotief. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte :

24 september 2014

 
  Oplage : 752.500  
Naar Top      
2013 Kreta 100 jaar Grieks
       
 

• Speciale 2 euromunt ter ere van Kreta's toetreding tot het Griekse Koninkrijk in 1913.

• Na een lange Ottomaanse overheersing was Kreta sinds 1898 op papier onafhankelijk. Maar om zich definitief van de Ottomaanse invloed te ontdoen, verkoos de bevolking zich bij Griekenland te voegen.

• De munt toont trotse, met de Griekse vlag zwaaiende Kretenzers.

  Datum uitgifte :

september 2013

 
  Oplage : 750.000  
Naar Top      
2013 Academie van Plato
       
 

Speciale 2 euromunt ter ere van de 2400ste verjaardag van de oprichting van Plato's Akademeia.

• De Akademeia was de eerste school in Europa en richtte zich op filosofisch onderwijs.

• Tot de leerlingen van de Akademeia behoorde onder meer Aristoteles.

  Datum uitgifte :

september 2013

 
  Oplage : 750.000  
Naar Top      
2012 10 jaar chartale Euro
       
 

Burgers en inwoners van het eurogebied hebben het winnende ontwerp voor een nieuwe euromunt gekozen, die door alle landen van het eurogebied gezamenlijk zal worden uitgegeven om te herdenken dat het in januari 2012 tien jaar geleden is dat de eurobankbiljetten en euromunten zijn ingevoerd (chartaal). Op het web konden zij stemmen op een van de vijf ontwerpen die door een beroepsjury waren geselecteerd. De ontwerpen waren ingezonden voor een ontwerpwedstrijd waaraan burgers uit alle landen van het eurogebied konden deelnemen.
Het winnende ontwerp symboliseert de manier waarop de euro in de afgelopen tien jaar een munt van mondiaal belang is geworden, maar ook de rol ervan in het dagelijks leven. Verschillende aspecten daarvan zijn afgebeeld: mensen (een gezin van vier), handel (een schip), industrie (een fabriek) en energie (windkrachtcentrales).
De munt is een ontwerp van Helmut Andexlinger, een beroepsontwerper werkzaam bij de Oostenrijkse munt.

  Datum uitgifte :

2012

 
  Oplage : 1.000.000  
Naar Top      
2011 De Special Olympics World Summer Games — Athene 2011
       
 

Het binnenste gedeelte van de munt toont het embleem van de spelen, een stralende zon, de bron van leven die de uitmuntendheid en de kracht onderstreept van de atleet die aan de spelen deelneemt. De uitmuntendheid wordt voorgesteld door de olijftak en de kracht door de spiraalvorm die begint in het midden van de zon. Langs de rechter buitenrand van het binnenste gedeelte staan het opschrift “XIII SPECIAL OLYMPICS W.S.G. ATHENS 2011” en de naam van het land van uitgifte: “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”. Daartussen staat het muntteken. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

  Datum uitgifte :

2011

 
  Oplage : 1.000.000  
Naar Top      
2010 2500ste verjaardag van de slag bij Marathon
       
 

Met de munt wordt de 2500ste verjaardag van de slag bij Marathon herdacht. Het midden van de munt wordt gevormd door een synthese van een schild en een renner/krijger en verbeeldt daarmee de strijd om de vrijheid en de nobele idealen waarvoor de slag bij Marathon symbool staat. De vogel op het schild symboliseert de geboorte van de Westerse beschaving in haar huidige vorm.

  Datum uitgifte :

2010

 
  Oplage : 2,5 miljoen  
Naar Top      
2009 Tiende verjaardag van de Economische en Monetaire Unie
       
 

De munt toont een primitief getekend figuurtje dat in het €-teken overgaat. De munt wil uitdrukking geven aan de idee dat een enkele munt en, bij uitbreiding, de Economische en Monetaire Unie (EMU) het sluitstuk is in de lange geschiedenis van de handel en economische integratie in Europa.

De munt, die door elk land van het eurogebied wordt uitgegeven, draagt de naam van het land en het opschrift 'EMU 1999-2009' in de desbetreffende taal of talen.

Het ontwerp is uit vijf voorgedragen ontwerpen gekozen door burgers van de Europese Unie die hun stem online uitbrachten. Het ontwerp is van de hand van George Stamatopoulos, graveur bij de Afdeling Munten van de Bank of Greece.

  Datum uitgifte :

2009

 
  Oplage : 4.000.000  
Naar Top      
2007 50 jaar Verdrag van Rome
       
 

De munt toont het document met het Verdrag ondertekend door de zes oprichtingslanden tegen een achtergrond die herinnert aan de bestrating van de Piazza del Campidoglio in Rome (ontworpen door Michelangelo), waar het Verdrag op 25 maart 1957 werd ondertekend. De opschriften "Verdrag van Rome 50 jaar", "EUROPA" en de naam van het uitgevende land zijn weergegeven in de respectieve talen van het eurogebied of in het Latijn. De opschriften verschillen dus van land tot land, maar de afbeelding is hetzelfde.

PACTUM ROMANUM / QVINQVAGENARIVM

Bij het Verdrag van Rome werd de Europese Economische Gemeenschap opgericht, wat uiteindelijk heeft geleid tot de invoering van de euro in 1999 en de eurobankbiljetten en euromunten in 2002. De verjaardag zal worden gevierd op 25 maart 2007. De landen van het eurogebied hebben besloten de gelegenheid luister bij te zetten door gezamenlijk deze herdenkingsmunt uit te geven. Het ontwerp is geselecteerd na een wedstrijd die door de Europese munthuizen is gehouden.

 

  Datum uitgifte :

2007

 
  Oplage : 3.978.549  
Naar Top      
2004 Olympische Spelen in Athene, 2004
       
 

De twaalf sterren van de Europese Unie op het buitenste gedeelte omringen een afbeelding van een oud standbeeld van een discuswerper die op het punt staat de discus te werpen. Het voetstuk van het standbeeld beslaat een klein deel van de rand van de munt. Links staat het logo van de Olympische Spelen „ATHENS 2004” met de vijf Olympische ringen en rechts staat het cijfer „2” met daaronder het woord „ΕΥΡΩ”. Aan weerszijden van de ster onderaan in het midden staat het jaar van uitgifte, door de ster gescheiden in twee groepen cijfers: 20*04. Het muntteken staat linksboven het hoofd van de discuswerper.

  Datum uitgifte :

maart 2004

 
  Oplage :    
Naar Top