Herdenkingsmunten 2 euro   Frankrijk
 
 
 
 
  Elk land van het eurogebied mag één keer per jaar een herdenkingsmunt van € 2 uitgeven. Deze munten hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen en dezelfde gemeenschappelijke zijde als de gewone munten van € 2. Wat de munten onderscheidt, is hun herdenkingsontwerp op de nationale zijde. Alleen de munt van € 2 kan worden gebruikt voor herdenkingsmunten. Zij zijn wettig betaalmiddel in het hele eurogebied. Dit betekent dat zij net als iedere andere euromunt kunnen worden gebruikt en moeten worden geaccepteerd.
De meeste van deze munten herdenken historische gebeurtenissen of vestigen de aandacht op actuele gebeurtenissen van historische betekenis. De allereerste herdenkingsmunt van € 2 werd in 2004 uitgegeven door Griekenland ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Athene.
 
Jaar van uitgave  
2018 Korenbloem
       
 

Frankrijk heeft een bijzondere 2 Euromunt uitgegeven om te herdenken dat de Eerste Wereldoorlog 100 jaar geleden voorbij was. De Eerste Wereldoorlog was van 1914 tot 1918 en in het jaar 2018 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog ten einde was. Op de munt ziet men een afbeelding van een Korenbloem. Op de achtergrond ziet men de contouren van de Franse Vlag weergegeven. De Franse vlag noemt men ook wel de Drapeau Tricolore (Driekleurige Vlag). De Franse vlag heeft de kleuren Blauw, wit en rood. Deze zijn verticaal weergegeven. De achtergrond van deze bijzondere Franse munt wordt geaccentueerd met horizontale strepen bij het blauwe deel van de vlag en verticale strepen bij het blauwe deel van de vlag. In een cirkel ziet men de tekst Le Bleuet de France, Fleur de Mémoire et de Solidarité (De Korenbloem van Frankrijk, bloem van Herinnering en Solidariteit). Aan de onderkant van de munt ziet men de jaartallen 1918 en 2018.

 
  Datum uitgifte :

 

 

  Oplage : 15.000.000  
Naar Top      
2018 Simone Veil
       
 

Simone Veil (1927-2017) was een vooraanstaande Franse Politica. Haar Meisjesnaam was Jacob en als tiener heeft ze Auschwitz en Bergen-Belsen overleefd waar haar ouders en broer vermoord zijn. Simone Veil was in de jaren 70 van de vorige Eeuw minister van Gezondheidszorg en onder haar leiding werd abortus in 1975 in Frankrijk gelegaliseerd. Na haar ministerschap werd ze van 1979 tot 1983 de eerste vrouwelijke voorzitter van het Europees Parlement. Daarna bleef ze nog 10 jaar lang Europarlementariër waar ze gold als een pleitbezorger voor een verregaande samenwerking in Europa. In haar latere jaren heeft ze zich volop ingezet voor het feit dat de Holocaust niet vergeten mag worden. Ze is op 1 juli 2018 samen met haar enkele jaren voor haar overleden echtgenoot bijgezet in het Panthéon in Parijs. Dit is heel bijzonder, want er zijn slechts 5 vrouwen die in het Panthéon begraven zijn. Ter herinnering aan Simone Veil heeft Frankrijk een bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. Op de munt ziet men een afbeelding van Simone Veil. Haar Auschwitz deportatie registratienummer 78651 ziet men op haar Hals. Op de achtergrond van de munt ziet men de stoelen van het Europees Parlement. Men ziet ook het jaartal 1975, het jaar dat Abortus in Frankrijk werd gelegaliseerd. Verder zit men het jaartal 2018 en de letters RF, de afkorting van de Republiek Frankrijk. Aan de linker bovenkant van de munt ziet men haar naam Simone Veil met daaronder haar geboortejaar 1927 en jaar van overlijden 2017. In de buitenste ring van de munt ziet men de 12 sterren van Europa waarbij opvalt dat het haar van Simone Veil en een deel van de banken van het Europese parlement doorlopen in de buitenste ring van de munt.

 
  Datum uitgifte :

 

 

  Oplage :

15.000.000

 
Naar Top      
2017 Borstkanker
       
 


In het jaar 2017 is het 25 jaar geleden dat de dames Evelyn Lauder en Alexandra Peney het internationale symbool tegen borstkanker, het roze lint, hebben bedacht. Het roze lint / Pink Ribbon is als zodanig bedacht om haar vrouwelijkheid, vreugde en zoetheid. In de laatste decennia zijn er maar liefst 100 miljoen roze linten over de wereld verspreid! De Pink Ribbon Associatie heeft als motto: Borstkanker, laten we erover praten. Veel mensen staan er niet bij stil, maar een feit is dat 1 op de 7 vrouwen borstkanker krijgt! Er is altijd wel iemand die men kent die hiermee geconfronteerd werd. Om te herdenken dat het roze lint, de Pink Ribbon 25 jaar geleden bedacht is, heeft Frankrijk een bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. Op de munt ziet men een vrouw die haar borsten met haar rechterarm bedekt terwijl ze tegelijk een Pink Ribbon / roze lint in haar hand heeft. Aan de rechterkant van de munt ziet men de Franse tekst 25e Anniversaire Du Ruban Rose (25e verjaardag van het roze lint). Verder ziet men de jaartallen 1992 en 2017. De Letters RF zijn de afkorting van République Francaise (= Republiek Frankrijk).

  Datum uitgifte :

 

 

  Oplage :    
Naar Top      
2017 100 ste sterfdag Auguste Rodin
       
 


Auguste Rodin was een vermaarde Franse kunstenaar. Hij is geboren in 1840 en overleden in 1917. Hij was een van de belangrijkste kunstenaars van het realisme. Bekende werken van hem zijn de kus, de hellepoort en de Denker.


In het jaar 2017 is het 100 jaar geleden dat Auguste Rodin is overleden. Om dit te herdenken heeft Frankrijk een bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. Aan de linkerkant van de munt ziet men een deel van de afbeelding van zijn bekendste werk de Denker. Aan de rechterkant van de munt ziet men een afbeelding van Auguste Rodin met zijn karakteristieke baard. Aan de bovenkant van de munt ziet men de Letters RF (Republique Française - Republiek Frankrijk) met daarnaast de Franse munttekens. Rechts onder aan de munt ziet men zijn naam A. Rodin alsmede de jaartallen 1917 en 2017.

  Datum uitgifte :

 

 

  Oplage :    
Naar Top      
2016 EK voetbal 2016 in Frankrijk
       
 

In het binnenste deel van het ontwerp is de omtrek van de kaart van Frankrijk afgebeeld met de Henri Delaunay-trofee in het midden en onderaan aan weerszijden de twee merktekens van de Parijse Munt. Rechts van de kaart van Frankrijk zijn de letters "RF" voor "République Française" aangebracht. Boven de kaart staat in boogvorm de inscriptie "UEFA EURO 2016 France". Onder de kaart is een voetbal prominent afgebeeld. Het geheel is afgezet tegen een achtergrond van grafische elementen die het kampioenschap verbeelden. Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte :

5 februari 2016

UEFA Euro 2016

  Oplage : 10.020.500  
Naar Top      
2016 20ste sterfdag van François Mitterrand
       
 

Het ontwerp laat een zijaanzicht zien van een in gedachten verzonken François Mitterrand. Rechts daarvan is het persoonlijke symbool van de man afgebeeld: de samenvoeging van een eik en een olijfboom. Links daarvan worden zijn geboortejaar en het jaar van zijn honderdste geboortedag ("1916" en "2016") vermeld, en daarboven is zijn naam aangeduid. Onderaan staat de aanduiding van het uitgevende land: "RF". Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte :

12 september 2016

 
  Oplage : 10.020.000  
Naar Top      
2015 225ste verjaardag van het feest van de Franse federatie
       
 

De Franse nationale feestdag biedt alle Fransen de gelegenheid om samen het bestaan van de Republiek te vieren. Het ontwerp bestaat uit een grafisch en modern profiel van Marianne als belichaming van de Republiek. Zij draagt een Frygische muts. Rechts is de kokarde schetsmatig weergegeven boven de letters RF. Het jaartal staat in het centrum van de munt. Links staat een strofe uit "Liberté" van de Franse dichter Paul Eluard, als verwijzing naar het devies van de Republiek. De munttekens staan aan het begin van deze strofe. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 
  Datum uitgifte :

23 juli 2015

 
  Oplage : 4.000.000  
Naar Top      
2015 30e verjaardag van de Europese vlag
       
 

Op de munt is de EU-vlag weergegeven die symbool staat voor een verbond tussen volkeren en culturen met een gemeenschappelijke visie op en gemeenschappelijke idealen voor een betere toekomst. Twaalf sterren veranderen in menselijke figuren die de geboorte van een nieuw Europa omarmen. Rechts bovenaan staan in een halve cirkel het land van uitgifte en de jaartallen "1985-2015". Onderaan rechts staan de initialen van de ontwerper (Georgios Stamatopoulos). Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte :

16 november 2015

 
  Oplage : 4.000.000  
Naar Top      
2015 70 jaar vrede in Europa
       
 

De beeldzijde bevat een moderne afbeelding van een duif. De duif draagt een olijftak, symbool van vrede, waarvan de zijtakken door de 12 sterren van de Europese vlag zijn vervangen. De 28 landen van de Europese Unie worden met hun ISO-code weergegeven. RF staat onderaan op de munt, terwijl de twee muntmeestertekens links en het jaartal 2015 rechts staan.

Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.


  Datum uitgifte :

30 januari 2015

 
  Oplage : 4.020.000  
Naar Top      
2014 Wereld Aids dag
       
 

Speciale 2 euromunt in het teken van 1 december - Wereld Aids Dag.

Wereld Aids Dag wordt sinds 1987 georganiseerd om aandacht te geven aan het aidsprobleem en solidariteit te tonen aan patiënten van de ziekte.

Op de munt staat het rode lint centraal, dit is hét symbool van de strijd tegen Aids. Het rode lint wordt bij het hart gedragen als een symbolische steun aan de zieken. Het lintje heeft een vorm van een omgekeerde "V" (Van "Victory"). Verder staat boven aan de munt "1er Décembre" en verder de tekst "Journée Mondiale contre le Sida". Onderaan de munt ziet men "RF 2014". Uiteraard ziet men in de buitenring van de munt de 12 sterren van de Europese vlag.


  Datum uitgifte :

01 december 2014

 
  Oplage : 3 miljoen  
Naar Top      
2014 70ste verjaardag van D-Day
       
 

 

Speciale 2-euromunt ter herdenking van de landing van geallieerde troepen op de Normandische kust op 6 juni 1944.

Hoewel het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog nog lang op zich liet wachten, was D-Day het begin van de bevrijding van West-Europa.

De munt toont geallieerde soldatenschoenen op het zand van het Normandische strand. Daarnaast zijn de vormen van tanks en landindingsvoertuigen in het ontwerp verwerkt.


  Datum uitgifte :

06 juni 2014

 
  Oplage : 3 miljoen  
Naar Top      
2013 150 ste geboortedag van Pierre de Coubertin
       
 

 

 

De tweede Franse 2 euro herdenkingsmunt van 2013 staat in het teken van de 150e geboortedag van Pierre de Coubertin.

• De Coubertin was de oprichter van de moderne Olympische Spelen.

• De eerste nieuwe Spelen vonden in 1896 plaats in Athene.

• Doel van de Spelen was het bevorderen van de sport en het bevorderen van de vriendschap en respect tussen de deelnemende landen.


  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage : 1 miljoen  
Naar Top      
2013 50 jaar Elysée verdrag
       
 

 

 

Speciale 2-euromunt in het teken van het Élysée-verdrag tussen Frankrijk en Duitsland.

In dit verdrag uit 1963 werd de verzoening tussen de twee landen na WOII verzegeld.

Op de munt zijn de twee ondertekenaars van het verdrag afgebeeld: President Charles de Gaulle en bondskanselier Konrad Adenauer.

Deze munt is uniek, want het is een gemeenschappelijke uitgifte met Duitsland

  Datum uitgifte :

22 januari 2013

 
  Oplage : 10 miljoen  
Naar Top      
2012 100ste geboortedag van Abbé Pierre
       
 

 

Speciale 2 euro herdenkingsmunt ter ere van de 100e geboortedag van de Franse priester Abbé Pierre (1912-2007).

Abbé Pierre was behalve priester ook ondergronds verzetsman en parlementariër. Het meest bekend werd hij als oprichter van de Emmaus-beweging.

Emaus werd in 1951 werd opgericht om Parijse daklozen een helpende hand te bieden. De beweging groeide uit tot een internationale organisatie met als doel een menswaardig bestaan voor iedereen.

In microschrift is op de munt het motto van Abbé Pierre te lezen: Et les autres?

 


  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage : 1,020 miljoen  
Naar Top      
2012 Tien jaar eurobankbiljetten en euromunten
       
 

Deze munt is ontworpen door Helmut Andexlinger van de Oostenrijkse Munt en door burgers en inwoners van het eurogebied gekozen als gemeenschappelijke herdenkingsmunt voor 2012. Op het binnenste gedeelte wordt de wereld verbeeld door een in het midden geplaatst euroteken, als symbool voor de internationaal vooraanstaande positie die de euro zich de afgelopen tien jaar heeft verworven. Het euroteken wordt omringd door elementen die het belang van de munt symboliseren voor gewone mensen (verbeeld door een gezin), de financiële wereld (de Eurotower), de handel (een schip), de industrie (een fabriek), de energiesector en onderzoek en ontwikkeling (twee windturbines). Wie goed kijkt ziet de initialen van de ontwerper, A.H., tussen het schip en de Eurotower. Langs de boven- en onderrand van het binnenste gedeelte van de munt staan respectievelijk het land van uitgifte en de jaartallen 2002-2012. De munt wordt door alle landen van het eurogebied uitgegeven.

Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

 

  Datum uitgifte :

2012

 
  Oplage : 130.000 munten  
Naar Top      
2011 30 jaar Muziekfeest
       
 

 

In het binnenste deel van de munt is een vrolijke menigte afgebeeld, met een gestileerde voorstelling van een muziekinstrument en in de lucht zwevende muzieknoten. Deze geven de uitbundige stemming weer op het Muziekfeest, dat in Frankrijk sinds 1981 elk jaar op de dag van de zomerzonnewende plaatsvindt. In het midden van de afbeelding zijn de woorden "Fête de la MUSIQUE" en de datum "21 juni 2011" te zien. Langs de bovenrand rechts is "30e ANNIVERSAIRE" gegraveerd en onderaan geven de letters "RF" het land van herkomst aan.

Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de vlag van de Europese Unie afgebeeld.

  Datum uitgifte :

juni 2011

 
  Oplage : 10 miljoen  
Naar Top      
2010 70ste verjaardag van het Appèl van 18 juni
       
 

Met de munt wordt de 70ste verjaardag herdacht van het door generaal de Gaulle - de leider van de Vrije Franse Strijdkrachten - gedane appèl (“Appel du 18 juin”) op de BBC op 18 juni 1940 na de val van Frankrijk. Zich tot het Franse volk richtend, verklaarde de Gaulle dat de oorlog nog niet voorbij was. De toespraak wordt beschouwd als de aanzet tot de Franse verzetsbeweging en het begin van haar strijd tegen de bezetting van Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

  Datum uitgifte :

jjuni 2010

 
  Oplage : 20 miljoen  
Naar Top      
2009 10 jaar Euro
       
 

De munt toont een primitief getekend figuurtje dat in het €-teken overgaat. De munt wil uitdrukking geven aan de idee dat een enkele munt en, bij uitbreiding, de Economische en Monetaire Unie (EMU) het sluitstuk is in de lange geschiedenis van de handel en economische integratie in Europa. De munt, die door elk land van het eurogebied werd uitgegeven, draagt de naam van het land en het opschrift ‘EMU 1999-2009’ in de desbetreffende taal of talen. Het ontwerp is uit vijf voorgedragen ontwerpen gekozen door 141 675 burgers van de Europese Unie die hun stem online uitbrachten. Het ontwerp is van de hand van George Stamatopoulos, graveur bij de Afdeling Munten van de Bank of Greece.

  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage : 10,020 miljoen  
Naar Top      
2008 Frans voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in de tweede helft van 2008
       
 

In het midden van de munt staat het opschrift „2008 PRÉSIDENCE FRANÇAISE UNION EUROPÉENNE RF”. Het muntteken en het muntmeesterteken bevinden zich respectievelijk links en rechts onderaan. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

  Datum uitgifte :

juli 2008

 
  Oplage : 20 miljoen  
Naar Top      
2007 50 jaar Verdrag van Rome
       
 

De 50ste verjaardag van het Verdrag van Rome zal op 25 maart 2007 gevierd worden. Het Verdrag van Rome ligt aan de basis van de Europese Economische Gemeenschap, en dus ook aan de basis van de euro in 1999, en van de invoering van de biljetten en munten in 2002. De eurolanden, inclusief Slovenië, hebben beslist om een 2 euro commemorative munt uit te geven ter ere van deze gelegenheid. Men is overeengekomen om de nationale zijde in alle landen gelijk te houden. De munt toont het tekenen van het verdrag door de stichtende landen. Op de achtergrond is de Piazza del Campidoglio (ontworpen door Michelangelo) afgebeeld. Daar werd op 25 maart 1957 het Verdrag getekend Monetaire Unie (EMU) het sluitstuk is in de lange geschiedenis van de handel en economische integratie in Europa. De munt, die door elk land van het eurogebied werd uitgegeven, draagt de naam van het land en het opschrift ‘EMU 1999-2009’ in de desbetreffende taal of talen. Het ontwerp is uit vijf voorgedragen ontwerpen gekozen door 141 675 burgers van de Europese Unie die hun stem online uitbrachten. Het ontwerp is van de hand van George Stamatopoulos, graveur bij de Afdeling Munten van de Bank of Greece.

  Datum uitgifte :

 

 
  Oplage :    
Naar Top