Herdenkingsmunten 2 Euro Finland
 
 
 
 
  Elk land van het eurogebied mag één keer per jaar een herdenkingsmunt van € 2 uitgeven. Deze munten hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen en dezelfde gemeenschappelijke zijde als de gewone munten van € 2. Wat de munten onderscheidt, is hun herdenkingsontwerp op de nationale zijde. Alleen de munt van € 2 kan worden gebruikt voor herdenkingsmunten. Zij zijn wettig betaalmiddel in het hele eurogebied. Dit betekent dat zij net als iedere andere euromunt kunnen worden gebruikt en moeten worden geaccepteerd.
De meeste van deze munten herdenken historische gebeurtenissen of vestigen de aandacht op actuele gebeurtenissen van historische betekenis. De allereerste herdenkingsmunt van € 2 werd in 2004 uitgegeven door Griekenland ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Athene.
 
Jaar van uitgave      
2018 Koli Nationaal Park
       
 

Deze bijzondere 2 Euromunt van Finland 2018 heeft als thema het Nationale Park Koli. In Finland mocht men stemmen welke negen parken naar hun mening de meest geliefde parken van Finland zijn. Het park wat de meeste stemmen kreeg was het Nationale Park Koli. Dit park ligt in Noord Karelië, dit is in het oosten van Finland nabij Rusland. Het park heeft een oppervlakte van ongeveer 30 km2. Op de munt ziet men een afbeelding genomen vanaf de top van de Ukko-Koli berg. Deze berg is 347 meter hoog. Op de achtergrond ziet men het Pielinen meer. De foto is in het jaar 2009 genomen door de fotograaf Juha-Pekka Järvenpää. Aan de linkerkant van de munt ziet men de letters FI, de afkorting van de landsnaam Finland. Aan de onderkant van de munt ziet men het jaartal 2018.

 
  Datum uitgifte :    
  Oplage :

1.000.000

 
Naar Top      
2017 100 jaar Finse Onafhankelijkheid
       
 

Finland bestaat in het jaar 2017 nog maar 100 jaar en is als een zelfstandig land nog maar een jong land. Nadat het honderden jaren lang een deel van Zweden was werd het vanaf 1809 een deel van Rusland. In het jaar 1917 verklaarde Finland zich onafhankelijk en ontstond de fragiele zelfstandige Finse Republiek. Finland moest zich met name na de tweede wereldoorlog soms moeilijk manoeuvreren tussen Rusland en het Westen en was tot het val van de muur in 1991 in feite net geen Russische Satellietstaat. Nu is het een jonge, moderne republiek. In het jaar 2017 is het 100 jaar geleden dat de zelfstandige republiek Finland is ontstaan. Om dit te herdenken heeft Finland een bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. De munt is een mozaïk die door de ontwerper Simon Örnberg ontworpen is. Men ziet in dit mozaïk het land Finland prachtig naar voren komen. Aan de linkerkant van de munt ziet men verticaal de jaartallen 1917 en 2017 alsmede de landsnaam Finland en Suomi. Suomi is Fins en Finland is Zweeds. Zweeds is naast het Fins een officiële taal in Finland.

  Datum uitgifte :    
  Oplage :

2.489.000

 
Naar Top      
2017 Finse natuur
       
 

In het kader van de viering van 100 Jaar Finland heeft Finland een prachtige bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. Het thema van deze bijzondere Finse 2 Euromunt 2017 is de Finse Natuur. Er werd een foto wedstrijd georganiseerd en de winnende foto is gemaakt door de natuur fotograaf Kari Auvinen. Hij maakte de winnende foto op het eiland Harmaja. Een kraai op een tak met de volle maan op de achtergrond. Het is een compilatie van twee foto's, een foto van de maan en een foto van de Kraai op de tak. Beide foto's zijn in elkaar gemixt. De kraai symboliseert het moderne Finse karakter: een uiterst gemeenschappelijke en intelligente vogel die flexibel reageert op verschillende situaties. Op de voorkant van de munt ziet men als het ware een volle maan met op de voorgrond een Kraai die op een tak zit. Aan de onderkant van de munt ziet men het jaartal 2017. Links ziet men de letters FI, de afkorting van Finland. Aan de rechterkant van de munt ziet men een Leeuw, het logo van de Mint of Finland. In de buitenste ring van de munt ziet men de 12 sterren van Europa.

  Datum uitgifte :    
  Oplage :

489.000

 
Naar Top      
2016 100ste geboortedag Georg Henrik von Wright
       
 

Ter herinnering aan de 100e geboortedag van Henrik von Wright heeft Finland een bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. Op de munt ziet men aan de rechterkant de schacht van een Dorische Zuil. Deze zuil symboliseert het enthousiasme van von Wright voor de klassieke oudheid. Een Dorische Zuil komt uit Griekenland en is meer dan 2.700 jaar oud! Deze zuilen zijn eenvoudig uitgevoerd met een vierkante top. Verder ziet men een eiken tak symboliserende de kracht en de wijsheid. Verder ziet men de tekst Georg Henrik von Wright en het jaartal 2016.

  Datum uitgifte : 17 oktober 2016  
  Oplage :

1.000.000

 
Naar Top      
2016 90ste sterfdag van Eino Leino
       
 

Het binnenste gedeelte van de munt toont een vlam en een kachelpook die naar rechtsboven is gericht. De inscriptie "EINO LEINO", in een halve cirkel, en het jaar van uitgave "2016" zijn rechts weergegeven. Links onderaan staan de aanduiding van het uitgevende land "FI" en het muntteken. Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte : 25 april 2016  
  Oplage :

1.000.000

 
Naar Top      
2015 150ste geboortedag van Akseli Gallen-Kallela
       
 

Bovenaan het ontwerp is een zwemmende zwaan van Tuonela afgebeeld. Het water onder de zwaan golft als gevolg van de nederdalende geest. De aanduiding van de uitgevende staat "FI" staat aan het rechtereinde van de horizontale lijn. Onderaan rechts bevinden zich het palet van de kunstenaar met het geboortejaar van Gallen-Kallela "1865" en het jaar van uitgifte "2015". Naast het palet is het muntteken aangebracht. De naam van de kunstenaar "AKSELI GALLEN KALLELA" is onder de horizontale lijn op de ring van de munt weergegeven. Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte : 22 oktober 2015  
  Oplage :

489.000

 
Naar Top      
2015 30e verjaardag van de Europese vlag
       
 

Op de munt is de EU-vlag weergegeven die symbool staat voor een verbond tussen volkeren en culturen met een gemeenschappelijke visie op en gemeenschappelijke idealen voor een betere toekomst. Twaalf sterren veranderen in menselijke figuren die de geboorte van een nieuw Europa omarmen. Rechts bovenaan staan in een halve cirkel het land van uitgifte en de jaartallen "1985-2015". Onderaan rechts staan de initialen van de ontwerper (Georgios Stamatopoulos). Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte : 6 augustus 2015  
  Oplage : 500.000  
Naar Top      
2015 Sibelius
       
 

Op het binnenste gedeelte van de munt zijn een hemel met sterren, rechts boomtoppen afgebeeld. De tekst "JEAN SIBELIUS" en het jaar van uitgifte "2015" staan links op het binnenste gedeelte van de munt afgebeeld. Rechts staan het uitgevend land "FI" en het muntteken.

Langs het buitenste gedeelte van de munt zijn de 12 sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 

  Datum uitgifte : 18 februari 2015  
  Oplage : 1.000.000  
Naar Top      
2014 Tapiovaara
       
 

Ilmari Tapiovaara (1914-1999) was een beroemde Finse Designer en binnen architect. Het is dus 100 jaar geleden dat Tapiovaara is geboren en om dit te herdenken heeft Finland deze bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. De bekendste werken van Tapiovaara zijn de Domus stoel en de Mademoiselle Stoel.

Op de munt ziet zit men in een cirkel de tekst "Ilmari Tapiovaara 1914 - 1989" Verder ziet men een fragment van een karakteristieke houten Tapiovaara stoel.

 

  Datum uitgifte :    
  Oplage : 989.000  
Naar Top      
2014 100ste geboortejaar van Tove Jansson
       
 

 

 

Speciale 2-euromunt in proof-kwaliteit ter ere van het 100ste geboortejaar van de schrijfster en illustratrice Tove Jansson.

Jansson is vooral bekend als kinderboeken-schrijfster. Haar werk is in 45 talen vertaald.

De ontwerp van de munt is gebaseerd op een zelfportet van de schrijfster.

Op het binnenste gedeelte van de munt wordt het portret van Tove Jansson weergegeven. Onder het portret staan de handtekening "Tove Jansson" en de jaartallen "1914-2001". Aan de linkerzijde wordt het uitgevende land vermeld: "FI". Rechts staan het jaar van uitgifte "2014" en het muntteken. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.


  Datum uitgifte : 16 juni 2014  
  Oplage : 1.500.000  
Naar Top      
2013 Frans Emil Sillanpaa
       
 

 

 

Speciale 2-euromunt ter ere van de schrijver en nobelprijswinnaar Frans Eemil Sillanpää (1888-1964).

Sillanpää stond dicht bij het Finse volk en werd beschouwd als "Tataa", de grootvader van het land.


  Datum uitgifte :    
  Oplage :    
Naar Top      
2012 150 jaar Parlement
       
 

 

Speciale 2 euromunt in het teken van de Finse Landdag van 1863, waar de basis voor het huidige parlement werd gelegd.

Finland stond onder Russisch bewind, maar kreeg vanaf 1863 steeds meer onafhankelijkheid. In 1917 werd het een zelfstandige staat.


  Datum uitgifte :    
  Oplage :    
Naar Top      
2012 10 jaar chartale Euro
       
 

 

Speciale 2 euromunt ter ere van de tiende verjaardag van de euro. De munt is in deze tien jaar uitgegroeid tot een belangrijke speler in de monetaire wereld.

De munt is een collectieve uitgifte van alle eurolanden en symboliseert het belang van de euro voor de burgers, de financiële wereld, industrie en innovatie.

Het ontwerp van de Oostenrijker Helmut Andexlinger is door burgers uit de EU gekozen door middel van een internetverkiezing.


  Datum uitgifte :    
  Oplage :   Chartale
Naar Top      
2012 150 ste geboortedag van Hélène Schjerfbeck
       
 

 

 

Het binnenste gedeelte van de munt toont een gestileerd zelfportret van de kunstenares, met aan de linker- en rechterzijde een verticale inscriptie van respectievelijk haar naam, "HELENE SCHJERFBECK", en haar geboortejaar en sterfjaar, "1862-1946". Onderaan, links van het portret, staan de letters "FI" ter aanduiding van het land van uitgifte en het jaartal "2012", het jaar van uitgifte. Het muntteken staat aan de rand van het binnenste gedeelte van de munt, onmiddellijk onder het geboortejaar en sterfjaar.

Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

  Datum uitgifte : september 2012  
  Oplage : 2.000.000  
Naar Top      
2011 200 jaar Nationale Bank van Finland
       
 

De herdenkingsmunt, die wordt uitgegeven ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Bank of Finland, is ontworpen door de kunstenaar Hannu Veijalainen en toont een afbeelding van de nationale vogel van Finland, de zwaan. Daarnaast vermeldt het binnenste gedeelte van de munt "2011", het jaar van uitgifte, en "1811", het jaar waarin tsaar Alexander I van Rusland besloot dat in Turku in Finland een "Omwisselings-, leen- en depositokantoor" zou worden opgericht. Het was de eerste bank van Finland en werd uiteindelijk de Bank of Finland, die in 1819 verhuisde naar Helsinki. De bank begon in de tweede helft van de negentiende eeuw te fungeren als centrale bank, nadat Finland zijn eigen monetaire eenheid verkreeg en in het land commerciële banken waren opgericht.


  Datum uitgifte : oktober 2011 Finse munteenheid.
  Oplage : 1.500.000 Markka
Naar Top      
2010 150 jaar Munt van Finland
       
 

 

Het ontwerp van het binnenste gedeelte van de munt omvat een gestileerde leeuwenfiguur, ontleend aan het wapen van Finland, met het jaar van uitgifte ("2010") links daarvan. Aan de rechterzijde staan het muntteken en een reeks cijfers die muntwaarden symboliseren. Onderaan in het midden bevindt zich een verwijzing naar het uitgevende land, namelijk "FI". Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

De invoering van de in 1860 was voor de Finnen een stap naar onafhankelijkheid van Rusland.

Deze munt is de allereerste met het nieuwe Finse muntteken: de Hoorn des Overvloeds is vervangen door de Finse Leeuw.


  Datum uitgifte : oktober 2010  
  Oplage : 1.600.000  
Naar Top      
2009 200 jaar Autonomie Parvoo
       
 

De eerste Landdag van Finland kwam in 1809 bijeen in Porvoo. Uit dien hoofde toont de munt een zijaanzicht van de kathedraal van Porvoo, alwaar de openingsceremonie plaatsvond, en daarboven het jaartal '1809' in gestileerde cijfers. Links ervan staat de landencode, 'FI', en rechts ervan het jaar van uitgifte, '2009'. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Speciale 2 euromunt ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de overeenkomst van Porvoo. Na een eeuwenlange Zweedse overheersing werd Finland hierdoor een autonoom deel van Rusland. De Finnen zien dit moment als de eerste stap naar hun onafhankelijkheid.

Het fraaie ontwerp van de munt toont gestyleerde elementen van de kathedraal van Porvoo.

  Datum uitgifte : 2009  
  Oplage : 1.600.000  
Naar Top      
2009 Tiende verjaardag van de Economische en Monetaire Unie
       
 

De munt toont een primitief getekend figuurtje dat in het €-teken overgaat. De munt wil uitdrukking geven aan de idee dat een enkele munt en, bij uitbreiding, de Economische en Monetaire Unie (EMU) het sluitstuk is in de lange geschiedenis van de handel en economische integratie in Europa.

De munt, die door elk land van het eurogebied wordt uitgegeven, draagt de naam van het land en het opschrift 'EMU 1999-2009' in de desbetreffende taal of talen.

Het ontwerp is uit vijf voorgedragen ontwerpen gekozen door burgers van de Europese Unie die hun stem online uitbrachten. Het ontwerp is van de hand van George Stamatopoulos, graveur bij de Afdeling Munten van de Bank of Greece.

Omdat op Luxemburgse munten het portret van groothertog Henri verplicht is, is deze munt geslagen met behulp van MultiView Minting. Van voren is het algemene ontwerp te zien, maar als de munt gekanteld wordt verschijnt het portret van Henri.

  Datum uitgifte : 27 januari 2009  
  Oplage : varieert per land -  
Naar Top      
2008 Mensenrechten
       
 

 

Op de munt is een mens in een hart afgebeeld, met daaronder het opschrift "HUMAN RIGHTS". De munt is ontworpen door de beeldhouwer Tapio Kettunen. "FI" voor Finland, "K" voor de beeldhouwer en het muntteken worden onderin de binnenste cirkel van de munt weergegeven. Het jaar van uitgifte (2008) staat bovenin. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Speciale 2 euromunt ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

  Datum uitgifte : oktober 2008  
  Oplage : 1.500.000  
Naar Top      
2007 90 jaar onafhankelijkheid
       
 

 

Op de munt is een boot met negen roeiers afgebeeld, als symbool voor samenwerking. Het jaar van uitgifte, 2007, en het jaar van de Finse onafhankelijkheid, 1917, staan respectievelijk boven en onder de afbeelding. Links van de roeiriemen staat het muntteken en rechts ervan 'FI' voor Finland. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

  Datum uitgifte : oktober 2007  
  Oplage : 2.000.000  
Naar Top      
2007 50ste verjaardag van Verdrag van Rome
       
 

 

De munt toont het document met het Verdrag ondertekend door de zes oprichtingslanden tegen een achtergrond die herinnert aan de bestrating van de Piazza del Campidoglio in Rome (ontworpen door Michelangelo), waar het Verdrag op 25 maart 1957 werd ondertekend. De opschriften "Verdrag van Rome 50 jaar", "EUROPA" en de naam van het uitgevende land zijn weergegeven in de respectieve talen van het eurogebied of in het Latijn. De opschriften verschillen dus van land tot land, maar de afbeelding is hetzelfde.

Bij het Verdrag van Rome werd de Europese Economische Gemeenschap opgericht, wat uiteindelijk heeft geleid tot de invoering van de euro in 1999 en de eurobankbiljetten en euromunten in 2002. De verjaardag zal worden gevierd op 25 maart 2007. De landen van het eurogebied hebben besloten de gelegenheid luister bij te zetten door gezamenlijk deze herdenkingsmunt uit te geven. Het ontwerp is geselecteerd na een wedstrijd die door de Europese munthuizen is gehouden.

  Datum uitgifte :    
  Oplage : varieert per land  
Naar Top      
2006 100 jaar stemrecht
       
 

 

In het midden van de munt staan een mannengezicht en een vrouwengezicht, gescheiden door een lijn. Links daarvan is de datum "1.10.1906" te zien en rechts "20 FI 06", het jaar van uitgifte met de afkorting FI voor Finland. Naast elk van de twee gezichten staat het muntteken "M". Langs de buitenrand zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Speciale 2 euromunt ter ere van de hervorming van het Finse stemrecht in 1906.


  Datum uitgifte : oktober 2006  
  Oplage : 2.500.0000  
Naar Top      
2005 60 jarig bestaan van de Verenigde Naties
50 jaar lidmaatschap van Finland
       
 

Op het binnenste gedeelte is een uit puzzelstukken bestaande vredesduif afgebeeld. Onder de duif, langs de rand van de onderste helft van de binnenste cirkel, staan aan de linkerzijde de woorden "FINLAND — UN" en aan de rechterzijde het jaar van uitgifte. Boven dit jaartal, dicht tegen een puzzelstuk aan, staat de letter "K", de initiaal van de graveur. Het muntmerk "M" bevindt zich onder de afbeelding van de vredesduif. In de buitenste rand zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.
Speciale 2 euromunt ter ere van de zestigste verjaardag van de Verenigde Naties. Daarnaast is Finland dit jaar 50 jaar lid van deze landenorganisatie.


  Datum uitgifte : oktober 2005  
  Oplage : 2.000.000  
Naar Top      
2004 Uitbreiding van de Europese Unie met 10 nieuwe lidstaten
       
 

Vanuit een gestileerde pilaar ontspruiten loten die naar boven groeien. De loten staan symbool voor de uitbreiding van de Europese Unie, de pilaar voor de vruchtbare basis. Naast de pilaar staan de letters "EU". Bovenaan staat het jaar "2004". Samen met dit jaartal vormen twaalf sterren de omlijsting van de afbeelding.

Na Griekenland was Finland het tweede EU-land met een speciale 2 euro herdenkingsmunt. De munt is uitgegeven ter ere van de uitbreiding van de Europese Unie met tien nieuwe lidstaten.

De nationale zijde van deze speciale 2 euromunt is ontworpen door de beeldhouwer Pertti Mäkinen en toont een plant met tien bladeren. De plant verbeeldt de groei van de Europese Unie, de tien bladeren staan symbool voor de toetredende landen.

Deze munt is zeer schaars omdat hij is geslagen in een relatief kleine oplage van 995.000 en bovendien 'verstopt' zat in rollen met reguliere 2 euromunten.


  Datum uitgifte : juni/juli 2004  
  Oplage : 995.000  
Naar Top