Herdenkingsmunten 2 Euro Estland
 
 
 
 
  Elk land van het eurogebied mag één keer per jaar een herdenkingsmunt van € 2 uitgeven. Deze munten hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen en dezelfde gemeenschappelijke zijde als de gewone munten van € 2. Wat de munten onderscheidt, is hun herdenkingsontwerp op de nationale zijde. Alleen de munt van € 2 kan worden gebruikt voor herdenkingsmunten. Zij zijn wettig betaalmiddel in het hele eurogebied. Dit betekent dat zij net als iedere andere euromunt kunnen worden gebruikt en moeten worden geaccepteerd.
De meeste van deze munten herdenken historische gebeurtenissen of vestigen de aandacht op actuele gebeurtenissen van historische betekenis.
De allereerste herdenkingsmunt van € 2 werd in 2004 uitgegeven door Griekenland ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Athene.
 
Jaar van uitgave      
2018 Baltische Onafhankelijkheid
       
 

De Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen zijn 100 jaar geleden een zelfstandig land geworden. De eerste wereldoorlog was net voorbij en op 16 februari 1918 riep Litouwen haar onafhankelijkheid uit. Estland deed dit op 24 februari 1918 en Letland volgde op 18 november 1918. In het jaar 2018 is het 100 jaar geleden dat deze drie staten een zelfstandig land werden en om dit te vieren hebben deze drie landen samen een gemeenschappelijke munt uitgegeven. Er werd een internationale wedstrijd uitgeschreven en deze is gewonnen door Justas Petrulis uit Litouwen. Op zijn ontwerp ziet men het gemeenschappelijke verleden van de landen, het heden en de toekomst prachtig uitgebeeld. Men ziet de nationale wapens van links naar rechts van Litouwen, Letland en Estland aan de bovenkant van de munt. In het midden ziet men het getal 100 Cryptisch uitgebeeld en samen vormen ze een vlecht van haar om te gezamenlijke toekomst uit te beelden. Aan de linkerkant van de munt ziet men bij de munt van Estland "Eesti" , bij de munt van Letland ziet men "Latvija"en bij de munt van Litouwen ziet men "Lietuva". Aan de rechterkant van de munt ziet men het jaartal 2018. Alleen bij de munt van Litouwen zit men ziet men rechts de initialen JP van de Litouwse ontwerper Justas Petrulis en aan de linkerkant het teken van de munt van Litouwen. Bij de munten van Estland en Letland ontbreken de munttekens!

 
  Datum uitgifte :    
  Oplage : 490.000  
Naar Top      
2018 100 jaar Onafhankelijkheid
       
 

Estland heeft op 24 februari 1918 haar onafhankelijkheid uitgeroepen. Het was een turbulente tijd in Europa in die tijd. De Russische revolutie was net geweest en de Eerste Wereldoorlog liep op zijn eind. Ondanks het feit dat Estland in de afgelopen 100 jaar niet altijd een écht vrij land was, het was tientallen jaren een Satellietstaat van Rusland, probeerde men toch altijd haar eigen identiteit te handhaven. In het jaar 2018 is het 100 jaar geleden dat Estland een zelfstandig land is geworden en om dit te vieren heeft men een bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. Op deze munt wordt zowel het getal 100 als het getal 18 op een knappe manier weergegeven. Men ziet in deze getallen ook diverse vredesduiven. Verder ziet men de tekst SADA AASTAT EESTI VABARIIKI. Deze tekst sluit aan bij de getallen en is letterlijk vertaald 100e verjaardag van de Republiek Estland. Daarnaast ziet men nog de landsnaam EESTI (Estland) met het jaartal 2018. Opmerkelijk aan deze munt is dat de oplage van de munt gelijk is aan het aantal inwoners van Estland, zijnde 1.317.800 exemplaren. Dit om de bevolking van Estland extra te symboliseren.

 
  Datum uitgifte :    
  Oplage : 1.317.800  
Naar Top      
2017 Pad naar Onafhankelijkheid
       
 

Na de februari revolutie van 1917 gaf de voorlopige Russische Regering op 12 april 1917 een beschikking over de autonomie van Estland. De Estlandse Provinciale Vergadering, in het Ests genaamd Maapaev werd op 26 juni 1917 gevormd en was in feite de eerste stap naar een onafhankelijke republiek Estland die 24 februari 1918 een feit werd. In het jaar 2017 is het 100 jaar geleden dat de Maapaev gevormd werd en exact op de dag nauwkeurig heeft Estland 100 jaar later een bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. Op de munt ziet men eikenbladeren, eikels, kale eikentakken en een eikenboomstam. De kronkelende Eik symboliseert de weg van Estland naar de onafhankelijkheid. De blote takken hebben betrekking op het jaar 1917 en de bladeren symboliseren de kracht, prestatie en de levensduur. Deze eikenbladeren ziet men ook terug in het Wapen van Estland. Aan de linkerkant van de munt ziet men het jaartal 1917 en de tekst Maapaev. Aan de rechterkant van de munt ziet men de landsnaam Eesti (Estland) en het jaartal 2017

  Datum uitgifte :    
  Oplage : 1.500.000  
Naar Top      
2016 100ste geboortedag van Paul Keres
       
 

Op de munt is een portret afgebeeld van de grote Estse schaakspeler Paul Keres met een aantal schaakstukken. Linksbovenaan bevindt zich de inscriptie "PAUL KERES" in de vorm van een halve cirkel. Aan de linkerzijde staan de naam van het uitgevende land "EESTI" en daaronder het jaar van uitgifte "2016" vermeld. Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte : 7 januari 2016  
  Oplage : 500.000  
Naar Top      
2015 30e verjaardag van de Europese vlag
       
   

Op de munt is de EU-vlag weergegeven die symbool staat voor een verbond tussen volkeren en culturen met een gemeenschappelijke visie op en gemeenschappelijke idealen voor een betere toekomst. Twaalf sterren veranderen in menselijke figuren die de geboorte van een nieuw Europa omarmen. Rechts bovenaan staan in een halve cirkel het land van uitgifte en de jaartallen "1985-2015". Onderaan rechts staan de initialen van de ontwerper (Georgios Stamatopoulos). Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte :    
  Oplage :    
Naar Top      
2012 10 jaar chartale Euro
       
 

Burgers en inwoners van het eurogebied hebben het winnende ontwerp voor een nieuwe euromunt gekozen, die door alle landen van het eurogebied gezamenlijk zal worden uitgegeven om te herdenken dat het in januari 2012 tien jaar geleden is dat de eurobankbiljetten en euromunten zijn ingevoerd (chartaal). Op het web konden zij stemmen op een van de vijf ontwerpen die door een beroepsjury waren geselecteerd. De ontwerpen waren ingezonden voor een ontwerpwedstrijd waaraan burgers uit alle landen van het eurogebied konden deelnemen.
Het winnende ontwerp symboliseert de manier waarop de euro in de afgelopen tien jaar een munt van mondiaal belang is geworden, maar ook de rol ervan in het dagelijks leven. Verschillende aspecten daarvan zijn afgebeeld: mensen (een gezin van vier), handel (een schip), industrie (een fabriek) en energie (windkrachtcentrales).
De munt is een ontwerp van Helmut Andexlinger, een beroepsontwerper werkzaam bij de Oostenrijkse munt.

  Datum uitgifte : 2012  
  Oplage :    
Naar Top