Herdenkingsmunten 2 Euro Estland
 
 
 
 
  Elk land van het eurogebied mag één keer per jaar een herdenkingsmunt van € 2 uitgeven. Deze munten hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen en dezelfde gemeenschappelijke zijde als de gewone munten van € 2. Wat de munten onderscheidt, is hun herdenkingsontwerp op de nationale zijde. Alleen de munt van € 2 kan worden gebruikt voor herdenkingsmunten. Zij zijn wettig betaalmiddel in het hele eurogebied. Dit betekent dat zij net als iedere andere euromunt kunnen worden gebruikt en moeten worden geaccepteerd.
De meeste van deze munten herdenken historische gebeurtenissen of vestigen de aandacht op actuele gebeurtenissen van historische betekenis.
De allereerste herdenkingsmunt van € 2 werd in 2004 uitgegeven door Griekenland ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Athene.
 
Jaar van uitgave      
2017 Pad naar Onafhankelijkheid
       
 

Na de februari revolutie van 1917 gaf de voorlopige Russische Regering op 12 april 1917 een beschikking over de autonomie van Estland. De Estlandse Provinciale Vergadering, in het Ests genaamd Maapaev werd op 26 juni 1917 gevormd en was in feite de eerste stap naar een onafhankelijke republiek Estland die 24 februari 1918 een feit werd. In het jaar 2017 is het 100 jaar geleden dat de Maapaev gevormd werd en exact op de dag nauwkeurig heeft Estland 100 jaar later een bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. Op de munt ziet men eikenbladeren, eikels, kale eikentakken en een eikenboomstam. De kronkelende Eik symboliseert de weg van Estland naar de onafhankelijkheid. De blote takken hebben betrekking op het jaar 1917 en de bladeren symboliseren de kracht, prestatie en de levensduur. Deze eikenbladeren ziet men ook terug in het Wapen van Estland. Aan de linkerkant van de munt ziet men het jaartal 1917 en de tekst Maapaev. Aan de rechterkant van de munt ziet men de landsnaam Eesti (Estland) en het jaartal 2017

  Datum uitgifte :    
  Oplage : 1.500.000  
Naar Top      
2016 100ste geboortedag van Paul Keres
       
 

Op de munt is een portret afgebeeld van de grote Estse schaakspeler Paul Keres met een aantal schaakstukken. Linksbovenaan bevindt zich de inscriptie "PAUL KERES" in de vorm van een halve cirkel. Aan de linkerzijde staan de naam van het uitgevende land "EESTI" en daaronder het jaar van uitgifte "2016" vermeld. Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte : 7 januari 2016  
  Oplage : 500.000  
Naar Top      
2015 30e verjaardag van de Europese vlag
       
   

Op de munt is de EU-vlag weergegeven die symbool staat voor een verbond tussen volkeren en culturen met een gemeenschappelijke visie op en gemeenschappelijke idealen voor een betere toekomst. Twaalf sterren veranderen in menselijke figuren die de geboorte van een nieuw Europa omarmen. Rechts bovenaan staan in een halve cirkel het land van uitgifte en de jaartallen "1985-2015". Onderaan rechts staan de initialen van de ontwerper (Georgios Stamatopoulos). Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte :    
  Oplage :    
Naar Top      
2012 10 jaar chartale Euro
       
 

Burgers en inwoners van het eurogebied hebben het winnende ontwerp voor een nieuwe euromunt gekozen, die door alle landen van het eurogebied gezamenlijk zal worden uitgegeven om te herdenken dat het in januari 2012 tien jaar geleden is dat de eurobankbiljetten en euromunten zijn ingevoerd (chartaal). Op het web konden zij stemmen op een van de vijf ontwerpen die door een beroepsjury waren geselecteerd. De ontwerpen waren ingezonden voor een ontwerpwedstrijd waaraan burgers uit alle landen van het eurogebied konden deelnemen.
Het winnende ontwerp symboliseert de manier waarop de euro in de afgelopen tien jaar een munt van mondiaal belang is geworden, maar ook de rol ervan in het dagelijks leven. Verschillende aspecten daarvan zijn afgebeeld: mensen (een gezin van vier), handel (een schip), industrie (een fabriek) en energie (windkrachtcentrales).
De munt is een ontwerp van Helmut Andexlinger, een beroepsontwerper werkzaam bij de Oostenrijkse munt.

  Datum uitgifte : 2012  
  Oplage :    
Naar Top