Herdenkingsmunten 2 Euro Duitsland
 
 
 
 
  Elk land van het eurogebied mag één keer per jaar een herdenkingsmunt van € 2 uitgeven. Deze munten hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen en dezelfde gemeenschappelijke zijde als de gewone munten van € 2. Wat de munten onderscheidt, is hun herdenkingsontwerp op de nationale zijde. Alleen de munt van € 2 kan worden gebruikt voor herdenkingsmunten. Zij zijn wettig betaalmiddel in het hele eurogebied. Dit betekent dat zij net als iedere andere euromunt kunnen worden gebruikt en moeten worden geaccepteerd.
De meeste van deze munten herdenken historische gebeurtenissen of vestigen de aandacht op actuele gebeurtenissen van historische betekenis. De allereerste herdenkingsmunt van € 2 werd in 2004 uitgegeven door Griekenland ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Athene.

 
Jaar van uitgave      
2018 Berlijn Charlottenburg
       
 

Duitsland geeft sinds het jaar 2006 een serie bijzondere 2 Euromunten uit waarbij een bouwwerk uit een Duitse Deelstaat centraal staat. Duitsland heeft 16 Deelstaten, deze noemt men in het Duits een Land (meervoud Länder), vergelijkbaar met een provincie in Nederland. De Duitse deelstaten hebben elk een zekere vorm van zelfstandigheid. De munt van het jaar 2018 heeft als onderwerp de deelstaat Berlijn. Berlijn hoeft geen nadere toelichting, opmerkelijk is wel dat Berlijn als Deelstaat geen hoofdstad heeft, het is zelf al een Hoofdstad. Als bouwwerk voor de bijzondere 2 Euro van Duitsland 2018 is gekozen voor Slot Charlottenburg. Dit Slot is rond 1700 in opdracht van Sophie Charlotte gebouwd. In de tweede Wereldoorlog is het nagenoeg verwoest en na de tweede Wereldoorlog herbouwd. Slot Charlottenburg is het grootste Slot van Berlijn. Op de munt ziet men een afbeelding van de voorkant van Slot Charlottenburg. Aan de linkerkant van de munt ziet men het jaartal 2018. Aan de onderkant van de munt ziet men de naam Berlin (Berlijn) en daaronder de letter D. Deze letter D geeft de landsnaam Duitsland aan. De slagplaats van de munt ziet men aan de rechterbovenkant van de munt.

 
  Datum uitgifte    
  Oplage :

30.000.000

 
Naar Top      
2017 Rheinland Pfalz - Porta Nigra
       
 

Rheinland Pfalz is als Bundesland eigenlijk in 1946 ontstaan, is ca. 20.000 km2 groot. Dat wil zeggen de helft van Nederland en ca. 1,5 maal zo groot als Vlaanderen. Rheinland Pfalz ligt in het zuid-oosten van Duitsland, heeft ca. 4 Miljoen inwoners en de hoofdstad is Mainz.

Op de munt ziet men een afbeelding van de Porta Nigra te Trier. Dit de best bewaarde Romeinse Stadspoort ten noorden van de Alpen en is sinds 1986 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het was de Noordelijke Stadspoort. De Duitse munten worden op vijf verschillende plaatsen geslagen wat met een letter wordt aangegeven. De slagplaats van deze munt ziet men aan de linkerkant van de munt bij "9 uur".
Aan de onderkant van de munt ziet men de letter D, dit is de letter van de Landsnaam Duitsland. Rechts van de munt ziet men nog de letters CH wat de afkorting is van de ontwerper van de munt de Hamburgse kunstenaar Frantisek Chocola.

  Datum uitgifte    
  Oplage :    
Naar Top      
2016 Zwinger van Dresden , Saksen
       
 

Op de munt is een zicht vanaf de binnenplaats van de wereldberoemde Zwinger van Dresden op de Kronentor afgebeeld. Voorts is in het binnenste gedeelte onderaan de naam "SACHSEN" en de landencode van de uitgevende staat, "D", vermeld, terwijl rechtsboven zowel het muntteken van de desbetreffende munt ("A", "D", "F", "G" of "J") als het merkteken van de graveur (de initialen "JT" — Jordi Truxa) en linksboven het jaar "2016" zijn aangebracht. Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte 5 februari 2016  
  Oplage : 30.663.000  
Naar Top      
2015 30e verjaardag van de Europese vlag
       
 

Op de munt is de EU-vlag weergegeven die symbool staat voor een verbond tussen volkeren en culturen met een gemeenschappelijke visie op en gemeenschappelijke idealen voor een betere toekomst. Twaalf sterren veranderen in menselijke figuren die de geboorte van een nieuw Europa omarmen. Rechts bovenaan staan in een halve cirkel het land van uitgifte en de jaartallen "1985-2015". Onderaan rechts staan de initialen van de ontwerper (Georgios Stamatopoulos). Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 
  Datum uitgifte 30 januari 2015  
  Oplage : 30 miljoen  
Naar Top      
2015 25 jaar Duitse eenheid
       
 

De mensen op de voorgrond, die een nieuw begin en de weg naar een betere toekomst belichamen, bevinden zich voor de Brandenburger Tor, het symbool van de Duitse eenheid. De weergave van de verklaring "Wir sind ein Volk" ("wij zijn één volk") — een collectieve wilsuiting van de Duitse burgers — symboliseert het pad naar de Duitse hereniging. In het binnenste gedeelte is tevens het muntteken van de betrokken munt ("A", "D", "F", "G" of "J") aangebracht, alsook de landencode van de uitgevende staat, "D", en het merkteken van de graveur (de initialen "BW" — Bernd Wendhut).

Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 

  Datum uitgifte 5 november 2015  
  Oplage : 30 miljoen  
Naar Top      
2015 De Paulskirche in Frankfurt am Main
       
 

 

Het ontwerp toont een klassiek perspectief op de Sint-Paulskerk in Frankfurt (de "Paulskirche" was de zetel van het eerste vrij gekozen wetgevend lichaam in 1849 en wordt beschouwd als de wieg van de Duitse democratie), dat daardoor het perspectief met de grootste herkenbaarheid is. Het ontwerp doet de spanning tussen de dominante toren en de elliptische structuur van het kerkgebouw goed uitkomen. De licht geaccentueerde trap heeft een uitnodigend karakter en zet tegelijk kracht bij aan de eronder aangebrachte inscriptie "HESSEN" (de deelstaat Hessen waar de Sint-Paulskerk zich bevindt). Op de kern zijn aan de linkerzijde tevens het jaar "2015" en het muntteken van de respectieve munt ("A", "D", "F", "G", of "J") aangebracht en aan de rechterzijde de aanduiding van het land van uitgifte "D" en het merkteken van de graveur (de initialen "HH" — Heinz Hoyer).

Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

  Datum uitgifte 30 januari 2015  
  Oplage : 30 miljoen  
Naar Top      
2014 De Michaeliskirche in Hildesheim, Nedersaksen
       
 

 

  Datum uitgifte 7 februari 2014  
  Oplage : 30.797.000  
Naar Top      
2013 De abdij van Maulbronn
       
 

Het cisterciënzer klooster van Maulbronn is een voormalige cisterciënzerabdij in het centrum van Maulbronn.  Sinds december 1993 is dit klooster door UNESCO erkend als werelderfgoed. Op de munt is het  zogenaamde "Paradijs" afgebeeld, het voorportaal van de kloosterkerk, dat werd gebouwd rond 1220. De linkerkant van de munt wordt aangevuld door de in 1878 gereconstrueerde wasfontein.
Bovenaan rechts staat het jaar, het muntteken A, D, F, G of J, en onderaan de munt het opschrift "Baden-Württemberg" en de landcode D.

  Datum uitgifte 7 februari 2014  
  Oplage : 30.797.000  
Naar Top      
2013 50 jaar Élysée-verdrag
       
 

Ter gelegenheid van het 50 jaar Élysée-verdrag geven Duitsland en Frankrijk een gemeenschappelijke 2 Euro herdenkingsmunt uit.

Het ontwerp toont het portret van Konrad Adenauer en Charles de Gaulle met hun handtekening. Daarnaast staat er de volgende Duitse en Franse texten: traité de l’elysée, Élysée-Vertrag , 50 ans, Jahre 2013.

De ontwerpen van beide uitgiften zijn gelijk met uitzondering van de landsaanduiding en het muntmeesterteken.

Het ontwerp is een gemeenschappelijke arbeid van de Monnaie de Paris en de Münze Berlin.

 

  Datum uitgifte 22 januari 2013  
  Oplage : 30 miljoen  
Naar Top      
2012 10 jaar chartale Euro
       
 

Burgers en inwoners van het eurogebied hebben het winnende ontwerp voor een nieuwe euromunt gekozen, die door alle landen van het eurogebied gezamenlijk zal worden uitgegeven om te herdenken dat het in januari 2012 tien jaar geleden is dat de eurobankbiljetten en euromunten zijn ingevoerd (chartaal). Op het web konden zij stemmen op een van de vijf ontwerpen die door een beroepsjury waren geselecteerd. De ontwerpen waren ingezonden voor een ontwerpwedstrijd waaraan burgers uit alle landen van het eurogebied konden deelnemen.
Het winnende ontwerp symboliseert de manier waarop de euro in de afgelopen tien jaar een munt van mondiaal belang is geworden, maar ook de rol ervan in het dagelijks leven. Verschillende aspecten daarvan zijn afgebeeld: mensen (een gezin van vier), handel (een schip), industrie (een fabriek) en energie (windkrachtcentrales).
De munt is een ontwerp van Helmut Andexlinger, een beroepsontwerper werkzaam bij de Oostenrijkse munt.

  Datum uitgifte    
  Oplage : 30 miljoen  
Naar Top      
2012 Deelstaat Beieren
       
 

Op het binnenste gedeelte van de door Erich Ott ontworpen munt is het oostaanzicht te zien van slot Neuschwanstein, een van de beroemdste historische monumenten van Beieren, met op de voorgrond het poortgebouw, de romantische torens en torentjes van het slot zelf en daarachter de majestueuze bergen. Daaronder staat de naam van de deelstaat: BAYERN. Rechts staat het muntteken van het huis waar de munt is geslagen (A, D, F, G of J), links de initialen van de ontwerper.

Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld, met bovenaan een D en onderaan 2012 voor respectievelijk het land en jaar van uitgifte.

  Datum uitgifte januari 2012  
  Oplage : 30 miljoen  
Naar Top      
2011 Bondsstaat Noordrijn-Westfalen
       
 


Op het binnenste deel van de munt is de dom van Keulen afgebeeld boven de woorden "Nordrhein-Westfalen", de Duitse bondsstaat waarin de dom staat. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de vlag van de Europese Unie afgebeeld, samen met het jaar van uitgifte, 2011, aan de onderkant

  Datum uitgifte 2011  
  Oplage : 30 miljoen  
Naar Top      
2010 Bondsstaat Bremen
       
 


In het binnenste gedeelte van de munt is het stadhuis van Bremen afgebeeld, met op de voorgrond het standbeeld van Roland. Het woord “BREMEN” staat onder het stadhuis, rechts van het standbeeld. Het muntteken, in de vorm van de letter “A”, “D”, “F”, “G” of “J”, staat links bovenaan. Helemaal onderaan staan de initialen van de ontwerper, Bodo Broschat.

De naam van het uitgevende land, “D”, en het jaar van uitgifte, “2010”, staan respectievelijk boven in en onder in de buitenrand van de munt, tussen de twaalf sterren van de Europese Unie.

  Datum uitgifte 20 januari 2010  
  Oplage : 30 miljoen  
Naar Top      
2009 Tiende verjaardag
       
 

De munt toont een primitief getekend figuurtje dat in het €-teken overgaat. De munt wil uitdrukking geven aan de idee dat een enkele munt en, bij uitbreiding, de Economische en Monetaire Unie (EMU) het sluitstuk is in de lange geschiedenis van de handel en economische integratie in Europa.

De munt, die door elk land van het eurogebied wordt uitgegeven, draagt de naam van het land en het opschrift 'EMU 1999-2009' in de desbetreffende taal of talen.

Het ontwerp is uit vijf voorgedragen ontwerpen gekozen door burgers van de Europese Unie die hun stem online uitbrachten. Het ontwerp is van de hand van George Stamatopoulos, graveur bij de Afdeling Munten van de Bank of Greece.  Datum uitgifte    
  Oplage :    
Naar Top      
2009 Bondsstaat Saarland
       
 

Op de munt is de Ludwigskirche afgebeeld, een symbool voor Saarbrücken, de hoofdstad van Saarland. De munt toont de kenmerkende oostgevel en klokkentoren van de kerk, met daaronder het woord ‘SAARLAND’ en 'G', een muntteken. De munt is ontworpen door Friedrich Brenner, wiens initialen rechts van de afbeelding te zien zijn. Langs de buitenrand staan het jaar van muntslag, 2009, de 12 sterren van de Europese Unie en de woorden ‘BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND’.

  Datum uitgifte februari 2009  
  Oplage : 30 miljoen  
Naar Top      
2008 Bondsstaat Hamburg
       
 

De munt toont de barokkerk van St. Michaelis, in de volksmond de „Michel” genoemd. Het is een symbool van de stad en de bondsstaat Hamburg, zoals ten uitdrukking komt in het opschrift onder de afbeelding. Het jaar van uitgifte, 2008, de 12 sterren van de Europese Unie en de woorden „BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND” staan langs de buitenrand. Het muntteken staat rechts boven op de munt.


  Datum uitgifte februari 2008  
  Oplage : 30 miljoen  
Naar Top      
2007 50e verjaardag van het Verdrag van Rome
       
 

De munt toont het document met het Verdrag ondertekend door de zes oprichtingslanden tegen een achtergrond die herinnert aan de bestrating van de Piazza del Campidoglio in Rome (ontworpen door Michelangelo), waar het Verdrag op 25 maart 1957 werd ondertekend. De opschriften "Verdrag van Rome 50 jaar", "EUROPA" en de naam van het uitgevende land zijn weergegeven in de respectieve talen van het eurogebied of in het Latijn. De opschriften verschillen dus van land tot land, maar de afbeelding is hetzelfde.

PACTUM ROMANUM / QVINQVAGENARIVM

Bij het Verdrag van Rome werd de Europese Economische Gemeenschap opgericht, wat uiteindelijk heeft geleid tot de invoering van de euro in 1999 en de eurobankbiljetten en euromunten in 2002. De verjaardag zal worden gevierd op 25 maart 2007. De landen van het eurogebied hebben besloten de gelegenheid luister bij te zetten door gezamenlijk deze herdenkingsmunt uit te geven. Het ontwerp is geselecteerd na een wedstrijd die door de Europese munthuizen is gehouden.


  Datum uitgifte    
  Oplage :    
Naar Top      
2007 Mecklenburg-Vorpommern
       
 

De munt toont het Kasteel van Schwerin en draagt het opschrift “Mecklenburg-Vorpommern” – de federale staat Mecklenburg-Voor-Pommeren waar het kasteel zich bevindt. Het muntteken “A”, “D”, “F”, “G” of “J” staat boven de afbeelding, en de initialen van de graveur “HH” eronder. Het jaar van uitgifte, 2007, de 12 sterren van de Europese Unie en de woorden “Bundesrepublik Deutschland” staan langs de buitenrand.


  Datum uitgifte februari 2007  
  Oplage : 30 miljoen  
Naar Top      
2006 Schleswig-Holstein
       
 

 

De “Holstentor”, de historische stadspoort van Lübeck, staat midden op de munt afgebeeld, met eronder het woord “Schleswig-Holstein”, de eerste van de zestien federale staten van Duitsland die met een gedenkmunt wordt bedacht. De initialen van de graveur, “HH”, zijn rechts van de afbeelding weergegeven, en een van de letters “A”, “D”, “F”, “G” of “J” als muntteken links. Het jaar van uitgifte, 2006, de twaalf sterren van de Europese Unie en de woorden “Bundesrepublik Deutschland” staan langs de buitenrand afgebeeld.

  Datum uitgifte februari 2006  
  Oplage : 30 miljoen  
Naar Top