Herdenkingsmunten 2 Euro Cyprus
 
  Elk land van het eurogebied mag één keer per jaar een herdenkingsmunt van € 2 uitgeven. Deze munten hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen en dezelfde gemeenschappelijke zijde als de gewone munten van € 2. Wat de munten onderscheidt, is hun herdenkingsontwerp op de nationale zijde. Alleen de munt van € 2 kan worden gebruikt voor herdenkingsmunten. Zij zijn wettig betaalmiddel in het hele eurogebied. Dit betekent dat zij net als iedere andere euromunt kunnen worden gebruikt en moeten worden geaccepteerd.
De meeste van deze munten herdenken historische gebeurtenissen of vestigen de aandacht op actuele gebeurtenissen van historische betekenis.
De allereerste herdenkingsmunt van € 2 werd in 2004 uitgegeven door Griekenland ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Athene.
 
Jaar van uitgave      
2017 Cultuurhoofdstad Paphos
       
 

Cyprus heeft een bijzondere 2 Euromunt uitgegeven. Het is voor het eerst sinds de invoering van de Euro in Cyprus in 2008 dat men een eigen bijzondere 2 Euromunt uitgeeft. In 2009 + 2012 + 2015 heeft men een gezamenlijke 2 Euromunt uitgegeven. Het thema van deze bijzondere 2 Euromunt is Paphos. Paphos is een stad gelegen in het Zuid-Westen van Cyprus. Er wonen ongeveer 100.000 inwoners en de oude stad staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Paphos is in het jaar 2017 samen met het Deense Aarhus de Culturele Hoofdstad van Europa. Om dit belangrijke feit te vieren heeft Cyprus een bijzondere 2 Euromunt uitgebracht. Op de munt ziet men het antieke Odeon theater. Dit theater is ongeveer 1800 jaar oud en wordt tot op de dag van vandaag gebruikt voor Muziek en theater. Aan de onderkant van de munt ziet men de landsnaam Cyprus in het Turks en in het Grieks. Verder ziet men in het Grieks geschreven Paphos 2017 - Europese Culturele Hoofdstad.

  Datum uitgifte    
  Oplage :    
Naar Top      
2015 30e verjaardag van de Europese vlag
       
 

Op de munt is de EU-vlag weergegeven die symbool staat voor een verbond tussen volkeren en culturen met een gemeenschappelijke visie op en gemeenschappelijke idealen voor een betere toekomst. Twaalf sterren veranderen in menselijke figuren die de geboorte van een nieuw Europa omarmen. Rechts bovenaan staan in een halve cirkel het land van uitgifte en de jaartallen "1985-2015". Onderaan rechts staan de initialen van de ontwerper (Georgios Stamatopoulos). Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

 
  Datum uitgifte 30 december 2015  
  Oplage : 350.000  
Naar Top      
2015 Tiende verjaardag van de Economische en Monetaire Unie
       
 

De munt toont een primitief getekend figuurtje dat in het €-teken overgaat. De munt wil uitdrukking geven aan de idee dat een enkele munt en, bij uitbreiding, de Economische en Monetaire Unie (EMU) het sluitstuk is in de lange geschiedenis van de handel en economische integratie in Europa.

De munt, die door elk land van het eurogebied wordt uitgegeven, draagt de naam van het land en het opschrift 'EMU 1999-2009' in de desbetreffende taal of talen.

Het ontwerp is uit vijf voorgedragen ontwerpen gekozen door burgers van de Europese Unie die hun stem online uitbrachten. Het ontwerp is van de hand van George Stamatopoulos, graveur bij de Afdeling Munten van de Bank of Greece.

  Datum uitgifte    
  Oplage : 85.000  
Naar Top      
2012 10 jaar chartale Euro
       
  Burgers en inwoners van het eurogebied hebben het winnende ontwerp voor een nieuwe euromunt gekozen, die door alle landen van het eurogebied gezamenlijk zal worden uitgegeven om te herdenken dat het in januari 2012 tien jaar geleden is dat de eurobankbiljetten en euromunten zijn ingevoerd (chartaal). Op het web konden zij stemmen op een van de vijf ontwerpen die door een beroepsjury waren geselecteerd. De ontwerpen waren ingezonden voor een ontwerpwedstrijd waaraan burgers uit alle landen van het eurogebied konden deelnemen.
Het winnende ontwerp symboliseert de manier waarop de euro in de afgelopen tien jaar een munt van mondiaal belang is geworden, maar ook de rol ervan in het dagelijks leven. Verschillende aspecten daarvan zijn afgebeeld: mensen (een gezin van vier), handel (een schip), industrie (een fabriek) en energie (windkrachtcentrales).
De munt is een ontwerp van Helmut Andexlinger, een beroepsontwerper werkzaam bij de Oostenrijkse munt.
  Datum uitgifte    
  Oplage : 85.000  
Naar Top