Meerwaarde Herdenkingsmunten 10 Euro België
   
  Metaal : Zilver Voorzijde >>
Gewicht : 18,75 g
Diameter : 33 mm
Gehalte : 925/1000
 
   
 
Jaar van
uitgave
 
2017 Centraal station Antwerpen   Tijl Uilenspiegel
  Het Centraal station is gebouwd van ijzer en glas en men ziet een stoomtrein uit het Station van Antwerpen vertrekken. Verder ziet men aan de linkerkant van de munt de Engelse tekst The Age of Iron and Glass (Het tijdperk van ijzer en glas) en Antwerp Central Station (Centraal Station Antwerpen). Op de achterkant van de munt ziet men een grote ster die deze serie kenmerkt en men ziet tevens de kleinere Europaster. Verder ziet men de landsnaam België in drie talen zijnde Belgien - Belgique - België. Aan de rechterkant van de munt ziet men de waarde aanduiding van 10 Euro alsmede de munttekens. In het midden ziet men de landkaart van Europa met de verschillende EU landen.
Tijl Uilenspiegel is een figuur die oorspronkelijk stamt uit de middeleeuwen. Zijn oorsprong is rond het jaar 1500 in Duitsland. Hij stond bekend als een deugniet die humoristische avonturen beleefde. De auteur Charles de Coster bracht Tijl Uilenspiegel in 1867 opnieuw tot leven door zijn avonturen te herschrijven in een Vlaamse setting. De naam Uil werd vroeger overigens geassocieerd met dom. Door in de spiegel te kijken ziet Tijl zich in de spiegel. Ter herinnering aan het feit dat Charles de Coster zijn beroemde boek schreef heeft België een bijzondere munt van 10 Euro uitgegeven. Op de linkerkant van de munt ziet men een afbeelding van Charles de Coster. Aan de rechterkant ziet men een afbeelding van Tijl Uilenspiegel conform het beeld van hem in de Duitse stad Mölln. Verder ziet men een Uil die op een spiegel staat. Aan de onderkant van de munt ziet men een opengeslagen boek waarin 150 J. staat. Aan de bovenkant ziet men de naam van de schrijver Charles de Coster met daaronder in oude letters de naam Tijl Uilenspiegel. Op de achterkant van de munt ziet men de kaart van Europa. Aan de linkerkant van de munt de 12 sterren van Europa. Verder ziet men de waarde aanduiding van 10 Euro en het jaartal 2017. De landsnaam is in de drie officiëleële talen geschreven: België, Belgien en Belgique.
  Datum van uitgifte : 2017      
Naar Top Oplage : 5.000      
   
2016 Olympische spelen 2016 Rio de Janeiro   Albert Einstein
 

België heeft een bijzondere 10 Euromunt 2016 uitgegeven met als thema de Olympische Spelen van 2016 te Rio de Janeiro - Brazilië. Er was een prijsvraag waarbij iedereen kon kiezen uit een aantal munten. De winnende munt is het werk van de Gymnastiekleraar Dhr. Vincent Hontoir. Op de voorkant van de munt ziet men een drietal mensen die met gestrekte armen als het ware uitdrukking geven aan het idee van levendigheid. Daaronder ziet men het Belgische Logo van de Olympische Spelen 2016. Aan de linkerkant van de munt ziet men de tekst Team Belgium en het jaartal 2016. Op de achterkant van de munt ziet men de kaart van Europa met daaromheen de 12 sterren van Europa willekeurig gerangschikt. Aan de linkerkant van de munt ziet men de waarde aanduiding van 10 Euro en het jaartal 2016. Aan de onderkant van de munt ziet men de landsnaam België; creatief weergegeven in de drie officiële talen van België zijnde Duits, Frans en Nederlands.

 

Albert Einstein (1879-1955), wie kent hem niet. Deze Duitstalige natuurkundige genie stelde in het jaar 1916 de algemene relativiteitstheorie E=mc² vast. Dit was een mijlpaal in de Wereldgeschiedenis. Omdat het in het jaar 2016 exact 100 jaar geleden is dat Einstein zijn Relativiteitstheorie vaststelde heeft België een bijzondere munt van 10 Euro uitgegeven. Op de voorkant van de munt ziet men een afbeelding van Einstein. Verder ziet men een groot aantal wiskundige formules waarbij E=MC2 eruit springt. Aan de rechterkant van de munt ziet men de naam Albert Einstein. Op de achterkant van de munt ziet men links de waarde aanduiding van 10 Euro met daaronder het jaartal 2016. Verder ziet men de kaart van Europa met daaromheen 12 sterren. Aan de onderkant van de munt ziet men de landsnaam België in drie talen, in het Duits, Frans en Nederlands.

  Ontwerper : Vincent Hontoir     Ontwerper :    
Naar Top Oplage : strikt beperkt tot 10.000     Oplage : beperkt tot 10.000  
   
2015 70 jaar vrede in Europa   Waterloo
 

Deze Belgische 10 Euromunt 2015 heeft als thema 70 jaar Vrede in Europa. Op de voorkant van de munt ziet men de kaart van Europa met de bijbehorende 12 sterren creatief gerangschikt. Aan de linker kant van de munt ziet men de landaanduiding in drie talen: België, Belgique en Belgien. Verder de waarde 10 Euro en het jaartal 2015. Op de achterkant van de munt ziet men een duif met een takje in de munt met daarbij het getal 70 en de tekst Pax Europa. Verder ziet men de kaart van Europa waar bij ieder land het woord Vrede in de eigen landstaal geschreven is. Bij voorbeeld bij Duitsland staat er Frieden, bij Engeland staat er peace enz.
De munt is verpakt in een luxe verpakking en wordt met een certificaat geleverd.Uitgegeven voor de 70ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

 

In het jaar 1815 vond de slag van Waterloo plaats. Dit was de belangrijkste veldslag van de moderne Geschiedenis. Tevens was het de definitieve tenondergang van Napoleon. Om de 200ste verjaardag van de Slag van Waterloo te herdenken heeft België deze bijzondere 10 Euromunt uitgebracht. Op de voorkant van de munt ziet men de Landaanduiding in de drie officiële talen van België, Belgique - Belgien. De waarde van 10 Euro ontbreekt natuurlijk niet. Ook ziet men de kaart van Europa met de 12 Europastrerren heel mooi afgebeeld. Op de achterzijde van de munt ziet men de Hertog van Wellington en de Prins van Oranje (De latere Koning Willem II). Verder ziet men het silhouet van Napoleon. Ook ziet men een aantal soldaten op de munt afgebeeld. De jaartallen 1815-2015 ziet men ook en de naam Waterloo. Afbeelding van een gedeelte van het slagveld nabij Waterloo.

  Ontwerper :       Ontwerper :    
Naar Top Oplage : strikt beperkt tot 10.000     Oplage : beperkt tot 10.000  
   
2014 Adolphe Sax   100 jaar WO I
  Grafische compositie met de beeldenaar van Adolphe Sax, zijn naam, de data 1814 - 2014 en een zicht op stad Dinant.  

Op de munt ziet men de Menenpoort te Ieper afgebeeld alsmede een klaproos. De klaproos is zoals bekend hét symbool van de Eerste Wereldoorlog. De kwaliteit van de munt is Zilver Proof en de oplage is 15.000 exemplaren.l Op de voorgrond een klaproos en rondom de tekst :

The GREAT WAR - De GROOTE OORLOG - LA GRANDE GUERRE.

In de poortopening bevinden zich de cijfers 14 en 18

  Ontwerper :       Ontwerper :    
Naar Top Oplage : 15.000   Oplage : 15.000
 
2013 Ronde van Vlaanderen   Hugo Claus
 

Afbeelding van een naar links rijdende wielrenner tegen de achtergrond van de kaart van België waarin de contouren van Oost- en West Vlaanderen zijn gearceerd.
De tekst DE RONDE VAN VLAANDEREN en de data 1913 en 2013 vervolledigen de grafische zone.

Uitgegeven n.a.v. de 100ste verjaardag van de Ronde van Vlaanderen.

 

Naar rechts gekeerde beeldenaar van Hugo Claus , met rechts de jaartallen van 1929 en 2008 en onderaan zijn handtekening.

Uitgegeven n.a.v. de 5de verjaardag van het overlijden van Hugo Claus.

  Ontwerper :     Ontwerper :    
Naar Top Oplage : beperkt tot 10.000   Oplage : beperkt tot 10.000
             
2012 Baron De Coubertin   Paul Delvaux
           
               
2011 August Antoine Piccard   Ontdekking van de Zuidpool
           
               
2010 Django Rheinhardt   Museum Midden Afrika
           
               
2009 75 ste verjaardag van Z.M. Koning Albert II   Erasmus
 

De naar rechts gekeerde beeldenaar van Koning Albert II met koningsmonogram, het cijfer 75 en een paar lauwertakken.

Inschrift : LXXV ALBERTVS REX ANNOS MATVS

Uitgegeven n.a.v. de 75ste verjaardag van Z.M. Koning Albert II.

 

Grafische compositie met een portret van Desiderius Erasmus, twee karikaturen , het inschrift LAVS STVLITIAE ERASMVS en de jaatallen MDIX 2009.

Uitgegeven n.a.v. de 500ste verjaardag van de humanistische satire "De Lof der Zotheid"

  Ontwerper :       Ontwerper :    
Naar Top Oplage : 15.000     Oplage : 15.000  
 
2008 Olympische spelen   De blauwe vogel
             
  Ontwerper :            
  Oplage :            
2007 Princess Elisabeth Antarctica   Verdrag van Rome
           
  Ontwerper :            
  Oplage :            
2006 Justus Lipsius   Mijnramp Marcinelle
               
               
               
2005 Vrede en vrijheid   Derby der lage landen
             
  Ontwerper ::            
  Oplage :            
2004 Uitbreiding EU   Kuifje 75 jaar
             
  Ontwerper :            
  Oplage :            
2003 Georges Simenon    
  Georges Simenon          
  Ontwerper :            
  Oplage :            
2002 Noord Zuid 5 Bils   Noord Zuid 8 Bils
Naar Top