Geleedpotigen    
       
 

Geleedpotigen (Arthropoda) zijn dieren met een uitwendig skelet van chitine, eventueel versterkt met calciumcarbonaat, waarvan de poten een aantal gewrichten hebben. Dat betekent dat ze zijn opgebouwd uit kleine stukjes, de leden. Hun lichaam is gesegmenteerd, waarbij verschillende ondergroeperingen kunnen zijn ontstaan , bv. bij spinnen in een kopborststuk en achterlijf, bij insecten in een kop, borststuk en achterlijf. Ze vormen de grootste stam van het dierenrijk en komen in alle leefomgevingen (land, zoet water, zout water) voor. De insecten alleen al tellen inclusief niet-ontdekte soorten ongeveer 5-8 miljoen soorten, en volgens sommige theorieën wel 30 miljoen, maar voor 1980 waren er slechts 200.000 soorten beschreven. Anno 2008 zijn al 1.000.000 insectensoorten beschreven

 
   
   
   
 

Ongeveer 4 van iedere 5 diersoorten op aarde zijn geleedpotigen.

   
 

Geleedpotigen staan bekend als de meest irritante wezens op aarde, alle vrouwen zijn er bang voor, alle kinderen eten ze op waarna ze sterven aan een vergiftiging en alle mannen worden doodgestoken als ze in de zomer aan het barbecueën zijn en een wesp proberen dood te slaan met hun blote handen. Iedereen is wel eens slachtoffer geweest van een geleedpotige. Je ligt op het strand en er zit opeens een krab op je neus die hem eraf gaat knijpen en dan heel kinderachtig zegt: "Ik heb je neus!". Een andere situatie is wanneer je op zoek bent naar interessante nieuwe levensvormen op de bodem van de Grote Oceaan en je onderzeeër wordt opeens aangevallen door een reuzenpijlstaartinktvis, dat soort dingen heeft iedereen toch wel eens meegemaakt. Ten slotte een ander bekend voorbeeld is "Pas op, er zit een kakkerlak in je nek!" dat je lekker op de bank zit en dat er opeens een vlieg naar buiten probeert te vliegen door het raam. Ook al hebben ze echter na een miljoen keer proberen nog steeds niet door dat er glas voor zit. Hier word je dan ook helemaal gek van..

 

Alle spinnen, insecten, duizend- en miljoenpoten en kreeftachtigen horen bij de groep geleedpotigen. Sommige leven dus op het land en andere in het water. Er zijn zoveel verschillende soorten dat ze bijna niet te tellen zijn. En veel soorten zijn nog niet eens ontdekt.