Infoplaatje

Sneeuwbes
Wetenschappelijke naam : Symphoricarpos albus        
Nederlandse benamingen : Knalbes, klapbes

English : Snowberry, Coralberry
Français : Symphorine
Deutsch : Schneebeere, Knackbeere, Knallerbse

Taxonomische indeling

Rijk : Plantae Planten
Stam : Embryophyta Landplanten
Klasse : Spermatopsida Zaadplanten
Clade :   Bedektzadigen
Clade :   Tweezaadlobbigen
Clade : Campanuliden  
Orde : Dipsacales  
Familie : Caprifoliaceae Kamperfoeliefamilie
Onderfamilie :    
Geslacht : Symphoricarpos  
     
    SF Blake (1914)
   
Vindplaats : Eigen tuin - Zaffelare
Oost Vlaanderen - België
Datum : 6 juni 2013
 
 
 
 
 
 
 
 
           
Omschrijving :

De sneeuwbes (Symphoricarpos albus) is een struik, die behoort tot de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). Het is een stinsenplant. De plant komt van nature voor in Noord-Amerika. De plant werd in 1817 als sierplant (of liever sierstruik) in Engeland ingevoerd en heeft van daaruit West-Europa veroverd.

De struik wordt tot 1,5 m hoog en vormt uitlopers. De aan de onderkant blauwgroene ronde tot elliptische bladeren zijn 3-7 cm lang.

De sneeuwbes bloeit in juli en augustus met roze bloemen. De bloeiwijze is een aar. In de herfst, wanneer de meeste bomen en struiken hun bladeren kwijt zijn, valt de sneeuwbes met zijn trossen witte, parelvormige bessen op. Donkere plekken in tuin of plantsoenen lichten daardoor op en dat blijft een groot deel van de winter zo. Het zijn struiken die goed met bomen kunnen concurreren en daardoor geschikt zijn als onderbeplanting. De nauwelijks opvallende bloemen die vanaf juni verschijnen, zijn een belangrijke voedingsbron voor bijen. Voor inheemse vogels ( b.v. voor het winterkoninkje) bieden zijn een veilige nestplaats.

De vrucht is een witte, 1-1,5 cm grote bes.

De plant komt in het wild voor op vochtige, voedselrijke grond in loofbossen.

Waardplant voor : micro- en nachtvlinders.

Kinderen plukken de bessen graag om erop te trappen waardoor zij een zachte klap veroorzaken. Vandaar klapbes. De sponzige substantie van de bes is met lucht gevuld. Door samenpersen wordt een (lichte) knal veroorzaakt.

 
 
 
 
         
Naamgeving :

De Latijnse naam symphoricarpos is samengesteld uit het Griekse woord symphorein (dicht bijeen staand) en karpos ( vrucht) en heeft te maken met de in trossen staande bessen.

Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, 'Symphoricarpos', is een combinatiewoord uit het Grieks: ' Symphorein' is 'samen' of 'groep' en 'carpos' is 'fruit'. Samen vertelt het dus iets over het groepsgewijs voorkomen van de besjes. Het Latijnse 'Albus' betekent natuurlijk 'wit.

 
 

De bessen zijn doordat ze saponine bevatten, giftig. De bessen en wortels van de Sneeuwbes zijn giftig. Wanneer niet meer dan 3-4 bessen gegeten worden, zal dat geen problemen veroorzaken.

  Bron : Wikipedia